Márki-Zay Péter és Kis Andrea

Vásárhely MSZP-s alpolgármestere továbbra sem válaszol a sajtómegkeresésekre, nem tisztázta szerepét a Zuschlag János nevével fémjelzett szocialista korrupciós ügyben felmerült kérdések kapcsán. Pedig még Márki-Zay Péter polgármester is támogatást és partnerséget ígért a korrupcióellenes küzdelemben.

A Promenad.hu az utóbbi hónapok során számos cikket írt a Zuschlag-ügyről, illetve az ügyben a büntetőeljárás során tanúként kihallgatott Kis Andreával kapcsolatban felmerült újabb körülményekről. Vásárhely szocialista alpolgármesterének több alkalommal tettünk fel írásban is kérdéseket, melyekre azonban nem felelt.

Kis Andrea hallgatását azért is tartjuk érthetetlennek, mert az átláthatóságot és a korrupcióellenes küzdelmet zászlajára tűző polgármester is fontosnak nevezte (többek között a május 29-i közgyűlésen), hogy a lehetőségekhez mérten tegyenek meg mindent az ügy tisztázásáért, a képviselő-testületi ülésen ehhez ő is segítséget ígért. A tisztánlátás és a tisztességes tájékoztatás primátusát hirdető Márki-Zay Péter akkor úgy fogalmazott, „végtelenül egyetért a korrupcióellenes harc fontosságával”, és jelezte támogatását a szálak felgöngyölítéséhez, partnerségét „mindenfajta korrupció feltárásában” (kötődjön az bármilyen párt bármelyik politikusához).

Az MSZP-s alpolgármester a közgyűlésen sajtóperrel is fenyegetőzött, ennek ellenére több konkrét, határozott kérdésünkre sem felelt azóta sem, melyekkel pedig a városháza által hirdetett transzparencia, átláthatóság és nyilvánosság jegyében segíthetné a vásárhelyi polgárok tisztánlátáshoz fűződő jogos és elemi igényének kielégítését. Ráadásul a Zuschlag-ügy súlyának érzékeltetésekor különös módon a több mint 70 milliós szocialista korrupciós botrányt (ahol külön kiemelte, hogy az összeget teljes egészében visszafizették, és sokan börtönbüntetést töltöttek le a bűnszervezet tagjai közül) százmilliós, milliárdos nagyságrendű, vélt vagy valós korrupciós esetekkel állította párhuzamba
(„sok esetben százmilliókról és milliárdokról hallunk, amik szőrén-szálán eltűnnek”). Pedig nyilvánvaló, hogy kis és nagy korrupció között sem lehet különbséget tenni a politikai tisztesség vagy tisztességtelenség terepasztalán, ha Márki-Zay Péter és alpolgármestere komolyan gondolja, hogy a „összeköt bennünket a demokrácia, a korrupcióellenesség, a jogállami hozzáállás.”

Mivel a Zuschlag-ügy a 2000-es évek egyik legsúlyosabb politikai korrupciós bűncselekménye volt, a Promenad.hu továbbra is elengedhetetlennek tartja, hogy Kis Andrea segítsen annak tisztázásában, a DARIT-ban annak idején pontosan milyen szerepet játszott a Zuschlag-szervezetek pályázatainak nyertessé nyilvánításában. Természetesen, amint megérkeznek a feleletei, illetve kifejti álláspontját, közölni fogjuk azt.

Előzmények:

Május végén megírtuk: Kis Andrea, Hódmezővásárhely szocialista alpolgármestere kezdő fiatal baloldali politikusként nyakig merült a Zuschlag Jánoshoz és a szocialista párt társult ifjúsági szervezetéhez, a Fibiszhez köthető korrupciós visszaélésekben. Információnk szerint ugyanis a régióban az ifjúsági civil szervezeteket pályázatok útján központi forrásokkal támogató Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanácsban (DARIT) – melynek 2003-tól 2009-ig volt tagja Kis Andrea – szavazatával támogatta és olykor aktívan, akár felszólalásával egyengette a Zuschlag-szervezetek útját. Úgy tudjuk, több esetben is annak ellenére szavazta meg a Zuschlaghoz köthető szervezetek támogatását, hogy tudatában volt, ezeken az ifjúsági civil szervezeteken keresztül Zuschlagék valójában a Fibisz politikai tevékenységét finanszírozták, ahhoz áramoltatták át a pénzeket, hiszen politikai szervezetek nem pályázhattak központi támogatásra. Ráadásul a Zuschlag-szervezetek sokszor olyan gyenge anyagokat adtak be, amelyek sem a tartalmi, sem a formai kritériumoknak nem feleltek meg, és a szakértők sem javasolták, hogy nyertessé nyilvánítsák azokat.

A portálunkhoz eljutott információk arról szólnak, hogy Kis Andrea a Zuschlag-féle korrupciós ügy büntetőeljárásában – ahol őt tanúként hallgatták ki – tett tanúvallomása során mindezt el is ismerte, és elmondta, saját, baloldali politikai előmenetele és későbbi politikai karrierje érdekében cselekedett így.

Cseri Tamás fideszes képviselő a legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen és azóta sajtótájékoztatón is felszólította Kis Andreát: mivel igen súlyos állítások láttak napvilágot a DARIT-ban végzett tevékenységével kapcsolatban, és a jelenlegi alpolgármester akkor teheti a legtöbbet az ügy tisztázásáért, ha hajlandó nyilvánosságra hozni a Zuschlag-büntetőeljárás során tett ügyészségi tanúvallomását. Ez a mai napig nem történt meg.

A Zuschlag-ügyben játszott szerepével és a büntetőeljárás során tett tanúvallomásaival kapcsolatban portálunk többször is kereste Kis Andreát. Első megkeresésünkre márciusban még reagált, majd sem április 3-án feltett (aztán cikkekben megismételt), sem június 1-jei kérdéseinkre nem felelt.

Lassan három hete ezeket a kérdéseket intéztük hozzá:

1. Cáfolja-e, hogy a cikkünkben foglalt, az Ön DARIT-ban végzett tevékenységével kapcsolatos értesülések igazak?
2. Megerősíti-e vagy cáfolja, hogy tudomása volt arról, hogy az Ön és a DARIT által támogatott, Zuschlag Jánoshoz kötődő ifjúsági civil szervezeteken keresztül Zuschlagék valójában a Fibisz politikai tevékenységét finanszírozták?
3. Megerősíti-e vagy tagadja-e, hogy politikai karrierje érdekében támogatott szakmailag nem megfelelő pályázatokat a DARIT-ban?
4. Cáfolja-e, hogy a Zuschlag-féle büntetőeljárásában tett ügyészségi tanúvallomása során elismerte, hogy politikai karrierje érdekében támogatott szakmailag nem megfelelő pályázatokat a DARIT-ban?
5. Ha nem politikai karrierje érdekében támogatta a Zuschlaghoz kötődő szervezetek szakmailag nem megfelelő pályázatait, akkor miért? Származott-e anyagi előnye abból, hogy szakmailag nem megfelelő pályázatokat támogatott?
6. Hajlandó-e nyilvánosságra hozni ügyészségi tanúvallomását?