Toroczkai László

Erősen megosztja a Jobbik szimpatizánsokat a pár éve elkezdődött néppártosodás, a szavazótáboruk közel fele a radikális vonalat vinné tovább, míg a másik fele a néppártosodást támogatja – írja az Origo.

A Nézőpont Intézet Magyar Időknek készített felmérése szerint a Jobbik tábor 43 százaléka tartja jó iránynak a Vona Gábor által felvetett néppártosodást, 49 százalék viszont úgy gondolta a radikális úton kéne tovább menni – írja a lap.

A megkérdezett Jobbik-szimpatizánsok 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szavazna a Toroczkai László által alapított új pártra, 36 százalék viszont elutasította ezt a lehetőséget. Háromtizede azonban még nem alakította ki a véleményét.

Tehát a kutatás szerint, ha  az ásotthalmi polgármester maga mellé állítja a Jobbik-szimpatizánsok háromtizedét, megfelezheti a pártot.

Ezzel arra is esélyessé válhat, hogy mandátumot szerezzen a jövő évi európai parlamenti választáson, sőt az anyapárt önkormányzati választási felkészülését is megnehezítheti.

A lap szerint, ha a települési alapszervezetek mellé állnak, a Jobbiknak új politikai építkezésbe kell kezdenie.

A Jobbik néppártosodása és Toroczkai László új szervezetének népszerűségeFORRÁS: NÉZŐPONT INTÉZET

A két legnépszerűbb politikust tették ki a pártból

Ugyan a választókorú magyar népesség körében még mindig Vona Gábor a legismertebb, de nem ő a legnépszerűbb. Mindössze 32 százalék látná szívesen fontos politikai pozícióban, míg Dúró Dóra a Vona arányával statisztikailag megegyező 27 százalékon áll.

A felmérés szerint, a két legnépszerűbb Jobbikos politikus Dúró Dóra és Toroczkai László, őket ismertségben a korábban a pártot erősen kritizáló Novák Előd követi.

Jobbikos politikusok ismertsége és népszerűségeFORRÁS: NÉZŐPONT INTÉZET

Az új pártelnököt, Sneider Tamást a népesség 41 százaléka ismeri, közülük is háromszor annyian utasítják el, mint amennyien elfogadják. Mirkóczki Ádám és Gyöngyösi Márton, akik a néppártosodás oldalán állnak, hasonló népszerűségnek örvendenek, mint az újonnan megválasztott pártelnök – írja az Origo.

Forrás:origo.hu