Folytatódik a Jobbik szétesése

A Jobbik soproni tagjai mindannyian kiléptek a pártból, így a pártszervezet megszűnt létezni a hűség városában – írja Gőbl Gábor, a soproni Jobbik leköszönt elnöke, önkormányzati képviselője, megyei alelnöke, valamint Bendes Zoltán, a Jobbik soproni önkormányzati képviselője közös közleményében – olvasható az Origón.

A két politikus függetlenként folytatja a soproni közgyűlésben, valamint – a közlemény alapján úgy tűnik – csatlakozik Toroczkai László mozgalmához. Leszögezték, hogy 10 évvel ezelőtt radikális jobboldali értékrenddel, erős nemzeti öntudattal bíró soproni emberek alapították a Jobbik helyi szervezetét. Azonban a párt utolsó másfél évben vitt politikája messzire került a tagok meggyőződésétől. Kiemelték, hogy 2012-ben a majdnem 40 fős tagság mára 14-re csökkent. Ennek legfőbb indoka az, hogy az utóbbi két évben már nem kívánt senki „a népfrontossá váló” Jobbik tagja lenni a hűség városában.

A Magyar Idők arról írt, hogy a sopronihoz hasonlóan feloszlatta magát a teljes diósjenői, budakalászi, kiskunlacházi, adorjánházi alapszervezet, otthagyta a pártot Töreki Ottó, Bakonyszentkirály jobbikos elnöke, valamint Pajor Tibor újpesti önkormányzati képviselő is. Vona Gábor városában, Gyöngyösön is ketten kiléptek a pártból. Kovács Zoltán és Bús Árpád Zsolt is a hét végén jelentette be távozását, egyszersmind csatlakozását a Mi Magunk Mozgalomhoz.

Pár héttel korábban Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, frakcióvezetője, még arról beszélt, hogy nincs semmiféle szakadás a Jobbikban, csak egy-két hőzöngő képtelen elfogadni a tisztújítás legitim eredményét.

Az Origo teljes cikke itt olvasható.