Támadás indul a helyi sajtó ellen Hódmezővásárhelyen

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt helyi szervezete több sajtóorgánum logóját felhasználva titkos eseményre toboroz részvevőket. A program leírása szerint arra készülnek, hogy ellehetetlenítsék a helyi hírekről, információkról, aktualitásokról tájékoztató médiumok működését.

Bár a viccpártból kiindulva akár viccnek is vehetnénk a fenyegetőzést, de aggodalomra ad okot, hogy a közösségi oldalon található bejegyezéseik szerint profi jogászokkal és programozókkal készítették elő a támadást, ennek érdekében célirányosnak tűnő kiképzésre invitálnak aktivistákat. Különösképpen komolyan kell venni ezt annak fényében, hogy a vásárhelyi sajtóorgánumok folyamatosan támadások kereszttüzében kénytelenek dolgozni az utóbbi időszakban.

A Facebookon hirdeti nagy lelkesen a helyi média megtámadását célzó eseményt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt vásárhelyi szervezete. Pénteken este tartanak majd kupaktanácsot arról, hogyan és milyen eszközökkel rontsanak a sajtónak. Hogy hol, azt nem lehet tudni: titkos helyszínt jelöltek meg.

A pontos helyet csak azok tudhatják meg, akik előzetesen regisztrálnak. A párt a felhívásban azt írja: „Gyere el a konzultációra, amin adunk pár tanácsot azzal kapcsolatban, hogy hogyan leckéztethetitek meg ezeket a médiumokat. Garantáltan ‘fájni’ fog nekik a módszerünk.” Legális módszereket emlegetnek ugyan, de fenyegetően hozzáteszik:  „Reméljük, ennek hatására vagy megszűnik a médium, vagy átgondolja tematikáját a jövőt illetően.”

A kipécézett sajtóorgánumok közé a logók alapján a Rádió7, a Vásárhely24 és a Promenad csapata tartozik (bár megjegyezzük, esetünkben nem a jelenlegi logót használták föl…)

Úgy gondoljuk, hogy a megszűnéssel való fenyegetőzés még egy viccpárt részéről is elfogadhatatlan, túlmegy a tolerálható határon.

A mélyen tisztelt fenyegetőző viccpárt politikusai nyilvánvalóan elfelejtik azt, hogy

ezekben a szerkesztőségekben emberek dolgoznak, akik a médiára tették fel az életüket: éveken át ezt tanulták, nap mint nap ezt művelik, és bizony ebből élnek, adott esetben ebből tartják el családjukat. Ezek alapján úgy tűnik, a kétfarkúakat az sem zavarja, hogy kívánságukkal vásárhelyi munkahelyeket szüntetnének meg.

Csak azért, mert kutyapárt képviselői nem azt olvassák és hallják a helyi médiában, mint amit ők elképzelnek, netán „felidegesítik” őket a tudósításaink, cikkeink (mert körülbelül ez derül ki a felhívásukból).

A legelsősorban is az itt élő olvasóknak felelősséggel tartozó helyi sajtó célja, hogy beszámoljon azokról a hírekről, eseményekről, melyek nap mint nap történnek Hódmezővásárhelyen és térségében. Azokról az információkról, amik az országos sajtó ingerküszöbét ugyan nem érik el, ám az itt élőknek elengedhetetlenek, hogy tájékozottak legyenek, és boldoguljanak a lakóhelyükön. Emellett elemzi, értékeli a folyamatokat, és véleményt is mond: ha kell – dicsér, felkiáltójelet tesz ki, adott esetben bírál, és kritikus kérdéseket tesz fel. Erről szól a sajtó- és a véleményszabadság.

A helyi közösségnek joga van a helyi hírekhez. Ezt a jogot senki sem veheti el tőle.

És még a végére: a helyi sajtó egységesen, mint közösség áll ki a helyi újságírókért, szerkesztőkért, az összes médiamunkatársért. Mélyen elítéljük a támadásokkal való fenyegetőzést, és minden jogi eszközt és lehetőséget kihasználunk munkánk, valamint a sajtó- és a véleményszabadság védelmében.

Fotó: illusztráció (kolozsvariradio.ro)