Full okosok és tökhülyék

Okos ember nem szemetel, hülyének meg tilos! – volt olvasható az Oldalkosár utca 12. szám előtti padokon. Volt, mert az a kérés, hogy Ne tépd le! abszolút hatástalan maradt, ugyanis a számítógéppel írt, majd kinyomtatott lapokat persze mind leszaggatták.

Gondolom, hogy ezt mind-mind a házban és a környező épületekben élők nyugdíjasok tették, akik járókeretükkel, botjukkal leszaladtak a negyedikről (harmadikról stb., stb.), hogy magukból kitérve kérjék ki maguknak, hogy 1. ők nem hülyék, 2. direkt szemetelnek, 3. éjszakánként a padok élén ülve, mobiljukkal zenélve röhögcsélnek, üvöltöznek, vagy éppen a lányokat (azaz a nyugdíjas asszonyokat) késztetik sikkantásokra, s ha valaki kiszól rájuk, annak nem csak az édesanyját, de valamennyi női felmenőjét sikamlós összefüggésbe hozzák a Mindenhatóval és annak kisebb-nagyobb szentjeivel.

Ja, lehet, hogy tévedek, s nem a nyugdíjasok csordái teszik mindezt? Ugyan már, csak nem hiszik, hogy a két pofára pöfékelők csak 13 éves gyerekek azok, akik nem csak egymást, hanem a torkukat is alaposan locsolgatják sörrel! Hogy tinédzserek lennének, akik ízes-népies vagy urbánus fordulatokkal díszített beszédükkel szégyenítik meg az egykori kocsisok nyelvezetét?

Azok a gyerekek otthon vannak éjjeli fél 2-kor a saját pihe-puha ágyacskájukban, s az igazak álmát alusszák. És a nagyobb tinédzserek és a fiatal huszonévesek sem itt élnek szerelmi életet – badarság, hogy ezt, itt tennék.

És persze senki sem szemetel, azaz okos, aki meg mégsem, annak ugye nem szabad. És már csak arra nem tudok választ adni, hogy milyen ember az, aki sem nem okos, se nem hülye, de végül is szép komótosan egyesével letépte az összes padról az összes feliratot. Lehet, hogy egyszerűen csak egy tulok?