Sorsfordítás címmel nyílt kiállítás a kormányhivatalban 5

Az ötvenhatos vértanúk közelgő napja alkalmából egy állandó kiállítással gazdagodott a Csongrád Megyei Kormányhivatal látnivalóinak sora. A tárlat a pártállami diktatúra időszakát idézi fel.

Idén 60 éve annak, hogy Nagy Imrét, az 1956-os forradalom miniszterelnökét és mártírtársait: Maléter Pál egykori honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót 1958. június 16-án kivégezték. A végtisztességet csak 1989. június 16-án kaphatták meg Budapesten, a Hősök terén rendezett ünnepélyes újratemetésen. Az újratemetés napját azóta a nemzeti gyász és a megemlékezés napjaként tartják számon.

A kerek évforduló alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatalban Sorsfordítás címmel tablókiállítás nyílt, a Pártkontroll emlékszoba előtti folyosón, amely az érdeklődők előtt a kényszerkollektivizálás időszakát eleveníti fel országos és megyei vonatkozásokkal egyaránt.

A kiállítást Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg Szabó Pál, a népi írók egyikének szavaival.

Sorsfordítás címmel nyílt kiállítás a kormányhivatalban

– Fiatal lányok és fiúk, diákok, honvédek és munkások holttestei vetettek gátat annak az egyre jobban tobzódó őrületnek, amely a szocializmus nagy eszméje nevében börtönbe és kínzásra juttatta, s öngyilkosságba, kétségbeesésbe kergette az osztályharc címén a magyar parasztság legjobbjait

– idézte fel az író a Parasztsághoz című vezércikkének gondolatait. Majd személyes családi történettel folytatta a gondolatmenetét, melyben felidézte gyermekkora rettenetes napjait, amikor is nagyszülei 72 ezer emberrel együtt kuláklistára kerültek és kisemmizték őket, állataikat, földjeiket elvették. Majd felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy a történelem fekete foltjait mindig emlékezni kell, hogy soha többé ne történhessen hozzájuk hasonló dolog.

A Magyarországon soha nem látott képekből álló kiállítást Nemzeti Emlékezet Bizottsága hozta létre, a tablókat pedig  Földváryné Kiss Réka, a bizottság elnöke méltatta.

Sorsfordítás címmel nyílt kiállítás a kormányhivatalban 1

– A közelmúlt egy olyan fejezetét szerettük volna megmutatni, amelyről méltatlanul keveset tudunk és még kevesebbet beszélünk

– fogalmazott Földváryné Kiss Réka.

A kiállítás egy nagy összefogás eredményeként jöhetett létre, amelyben kiemelt szerep jutott az vásárhelyi Emlékpontnak is, hiszen a Csongrád megyére jellemző sajátosságokat innen tudták begyűjteni a szervezők.

Sorsfordítás címmel nyílt kiállítás a kormányhivatalban 2 Sorsfordítás címmel nyílt kiállítás a kormányhivatalban 3 Sorsfordítás címmel nyílt kiállítás a kormányhivatalban 4 Sorsfordítás címmel nyílt kiállítás a kormányhivatalban 5 Sorsfordítás címmel nyílt kiállítás a kormányhivatalban 6 Sorsfordítás címmel nyílt kiállítás a kormányhivatalban 7