Hódmező habja – napi netszemle

Székkutas fantasztikus lehetősége, a muszlim robbanás fenyegetése, a civilizáció összeomlása, Antal Timi tortakölteménye. Csütörtöki koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Élővíz

A Júlia-fürdő esélye.

A kakasszéki strand létének feltétele, hogy rehabilitálják a tavat – mutatja be a Delmagyar.hu.

„A környékben nem lehet sehol élővízben fürödni. Fantasztikus lehetőségeket rejtene magában a fürdő – mondta Szél István, Székkutas polgármestere. Szerinte székkutasiak, orosháziak, vásárhelyiek, illetve a környéken élők is jöhetnének ide pihenni, kikapcsolódni. A belföldi turizmus évről évre növekszik. – Székkutas pedig egy fantasztikus hely.”

Újraélesztenék a Júlia-fürdőt – A kakasszéki strand létének feltétele, hogy rehabilitálják a tavat

Székkutas-Kakasszék – Alig találtunk rést a sűrűn benőtt nádasban, ahol egy pillantást vethettünk a kakasszéki tóra. Mintha a természet szégyellné, azért takargatja, hogy ne lássuk, a hajdan szebb napokat látott tó milyen állapotban van. Ha a tavat rendbe tennék, újraéledhetne a Júlia-fürdő is.

Robbanás

A migráció betegsége.

Az iszlám világ és a szubszaharai Afrika népességnövekedése okán új mederbe kell terelni a migrációról szóló diskurzust – elemzi a Magyar Hírlap Online interjújában Dezső Tamás, az ELTE egyetemi tanára.

„1955 és 2015 között a muszlim világ népessége 454 százalékkal nőtt. Most 879 millió muszlim él Afganisztán és Marokkó között. Ha megnézzük az ENSZ előrejelzéseit, akkor azt látjuk, hogy a következő harminc évben további 403 millió fős népességnövekedés várható csak ebben a térségben. Ehhez hozzá kell még számolni a szubszaharai Afrikát, amelynek lakossága akár 150-200 millió fővel is nőhet. Tehát a migrációs szempontból potenciális kibocsátó régió népességének növekedése nagyobb lesz, mint az Európai Unió teljes jelenlegi lakossága.”

A migráció tünet, nem a betegség

Új mederbe kell terelni a migrációról szóló diskurzust – mondta lapunknak Dezső Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanára, az egyetem bölcsészettudományi karának volt dékánja, miután összevetette közel-keleti tapasztalatait a demográfiai adatokkal. Dezső Tamás egyetemi tanár gyakran jár Iraki Kurdisztánban (Fotó: Ficsor Márton) -  Mi indította el a bevándorlási és menekülthullámot?

Összeomlás

Rohanás a kihalásba.

Matematikai modellekkel tárták fel a bolygónk, illetve az emberi civilizáció három lehetséges sorsát a Föld népességének rohamos növekedését, valamint az éghajlatváltozás hatásainak további romlását figyelembe véve – írja az Origo.hu

„A legkedvezőbb eredmény egyértelműen az ‘enyhe leszálló tendencia’ ami akkor valósult meg, amikor a modellezés során a civilizáció tömeges kihalás nélkül alkalmazkodott a változó bolygóhoz. A ‘fokozatos kihalás’ során a bolygó túl érzékenyen reagált az emberiség által okozott károkra, ami az intelligens élet gyors megsemmisüléséhez vezetett. A harmadik variáció a legrosszabb eshetőség a Föld és az emberi civilizáció jövőjére nézve: a teljes összeomlás során a bolygó népessége hiába állt át megújuló üzemanyagokra és hozott környezettudatos döntéseket, ez nem volt elégséges védelem ahhoz, hogy a modellek szerint eltörölje a teljes lakosságot.”

Sötét jövő vár az emberi civilizációra

A kihalás felé rohan az emberiség? Matematikai modellekkel tárták fel a bolygónk, illetve az emberi civilizáció három lehetséges sorsát. A kutatók ezek elkészítéséhez figyelembe vették a Föld népességének rohamos növekedését, valamint az éghajlatváltozás hatásainak további romlását. A naprendszerünkön kívül, vagyis idegen csillagok körül keringő ősi exobolygók feltételezett fejlett civilizációi vajon túlélhették-e volna, ha egy ahhoz hasonló változó környezettel szembesülnek, mint az emberiség napjainkban?

Emelet

Timi tortakölteménye.

Antal Timi énekesnő kétszer mondta ki a boldogító igent párjának, Gergőnek, a nyár elején megtartott, bánffyhunyadi templomi szertartáson és az azt követő lakodalmon már több száz vendég mulatott – így a Blikk Online.

„Timi most megosztotta az esküvői tortáról készült fotót is a rajongóival. A jegyespárnak egy csodás, négyemeletes, elegáns fehér tortája volt a nagy napon.”

Ezt nézze! Antal Timi megmutatta az esküvői tortáját

Antal Timi kétszer mondta ki a boldogító igent párjának, Gergőnek. Míg az első, polgári esküvőn télen csak a szűk család volt ott, addig a nyár elején megtartott, bánffyhunyadi templomi szertartáson és az azt követő lakodalmon már több száz vendég mulatott.