Rengetegen keresték fel Lázárt a fogadóórán – számot cserélt Márki-Zay Péterrel 4

Fogadóórára várta Hódmezővásárhely és a térség polgárait  Lázár János csütörtökön a Fidesz-irodában. Nem csak lakosok, hanem polgármesterek is felkeresték az országgyűlési képviselőt.  Farkas Éva Erzsébet makói,  Márki-Zay Péter vásárhelyi és Borsos József mártélyi településvezető is bejelentkezett a politikushoz. 

Megyeri József – Pintér M. Lajos

Több tucatnyian vártak és várnak Lázár Jánosra

Több tucatnyi választópolgár kereste fel Lázár János országgyűlési képviselőt hódmezővásárhelyi fogadóóráján a Fidesz-irodában. Már 7.30-kor bent tárgyalt a honatya Makó polgármesterével és alpolgármesterével, és 8 órára huszonöten kértek sorszámot is. Mártély polgármesterét röviddel előzte meg a 8 óra előtt pár perccel érkező Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely polgármesterét azonnal be is invitálta négyszemközti találkozóra Lázár János. Az egy és negyed órásra nyúló eszmecsere után röviden tájékoztatták a sajtót arról, hogy elsősorban azokról a kérdésekről beszélgettek, melyekről egyetértenek, például a helyi fejlesztésekről és a közgyűlési együttműködés szükségességéről. Még telefonszámot is cseréltek a jövőbeni kapcsolattartás érdekében.

Rengetegen keresték fel Lázárt a fogadóórán – számot cserélt Márki-Zay Péterrel 7

Makó vezetői a folyamatban lévő beruházásokról és pályázatokról tárgyaltak Lázár Jánossal, míg Mártély polgármestere háromoldalas tervvel érkezett a fejlesztéseket illetően. Akadtak, akik személyes, munkaügyi, adósságokat érintő, örökösödési, csatornázási és például a vásárhelyi fiatalokat érintő kérdéseket érkeztek megbeszélni a képviselővel.

Rengetegen keresték fel Lázárt a fogadóórán – számot cserélt Márki-Zay Péterrel 6

Lázár videóüzenetben összegzett

Lázár János Facebook-oldalán rövid videóüzenetben foglalta össze a reggel 7 óra óta tartó fogadóórán történeteket, a három település vezetőivel folytatott tárgyalásait. Vásárhelyet illetően az együttműködés és a fejlődés fontosságát hangsúlyozza.

Nincsenek veszélyben a vásárhelyi beruházások

Lázár János a Márki-Zay Péterrel közösen tartott tájékoztatón elmondta, az együttműködés kialakítása és a városi fejlesztések voltak a legfontosabb témák. Az országgyűlési képviselő szerint ugyanis

a békére és a megosztottság csökkentésére kell törekedni, mivel a 2019-es választási kampánynak nem most, hanem jövő ősszel kell lezajlania.

– A Fidesz helyi csoportja nem tervezi a képviselőtestület feloszlatását, és azt fogom nekik tanácsolni, hogy pártállástól függetlenül próbálják megtalálni a városvezetéssel a közös hangot, mivel mindenkinek Hódmezővásárhely az első – mondta el újságírói kérdésre a politikus.

Hozzátette, a jövőben többször találkozik majd a polgármesterrel, és a mai alkalommal telefonszámot is cseréltek.

Rengetegen keresték fel Lázárt a fogadóórán – számot cserélt Márki-Zay Péterrel 5

Márki-Zay Péter ezt azzal egészítette ki: Lázár azt javasolta neki, hogy a képviselőkkel a közgyűlések előtt egyeztessenek a napirendi pontokról, hogy elkerüljék a feleslegesen hosszú vitákat. Riporteri kérdésre válaszolva ismertette,

az eddigi híresztelések ellenére nincsenek veszélyben a városi beruházások, ugyanis Lázárral együtt azon dolgoznak, hogy a város töretlenül fejlődjön tovább.

Megemlítette, a jövőben – pártállástól függetlenül – törekszik a szomszédos településekkel való jó kapcsolatra is, ezért a közeljövőben Makóra látogat el.

Még elmondta, Lázárral számos kérdésben nem értenek egyet, de a fogadóórán azokat keresték, amelyekben igen.

Fókuszban a fürdőfejlesztés

Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere és Czirbus Gábor alpolgármester számos, a város szempontjából sorsdöntő jelentőségű, folyamatban lévő vagy tervezett beruházásról konzultált a térség parlamenti képviselőjével.

– Lázár János országgyűlési képviselőnkkel 2014 óta heti rendszerességgel tartunk egyeztetéseket Makó város különböző beruházásaival kapcsolatosan. 2015-ben, mikor a képviselő-testületünk megalkotta a fejlesztési programját, elsődleges céljaink között szerepelt országgyűlési képviselő és a magyar kormány támogatásával, hogy a városunkban lévő Makovecz-örökséget ápoljuk, gondozzuk és fejlesszük. Lázár János közreműködésének köszönhetően 13,2 milliárd forint érkezett Makóra, ahol három kormánydöntésnek köszönhetően négy épület felújítása, illetve újjáépítése indult el a városunkban. A mai napon is ezeknek a beruházások helyzetéről és állapotáról egyeztettünk –

mondta el a tárgyalást követően Farkas Éva Erzsébet.

A polgármester úgy folytatta, a május végi rendes testületi ülés keretében tájékoztatták az országgyűlési képviselőt a folyamatban lévő pályázataikról, illetve egyeztettek a település jövőképéről is. Természetesen ezek a témák is szóba kerültek a csütörtöki fogadóórán.

– Lázár Jánossal arról egyeztettünk, hogy a legfontosabb feladat most a Területi Operatív Program keretében folyamatban lévő pályázataink megvalósulása. Nagy valószínűséggel 2019 végére be tudjuk fejezni a különböző gazdaságélénkítő, kulturális és sportcélú fejlesztéseket, melyek a város fejlődése szempontjából kiemelt jelentőséggel bírnak

– vázolta.

Rengetegen keresték fel Lázárt a fogadóórán – számot cserélt Márki-Zay Péterrel

A jövőbe tekintve pedig természetesen a Hagymatikum gyógyfürdő-beruházás a legfontosabb, melynek 2020 végén vagy 2021 elején kell zárulnia.

– Tavaly december 29-én 9,5 milliárd forintos támogatásról döntött a Hagymatikum gyógyfürdő befejezését illetően a magyar kormány. Makó városa három ütemben tudja megvalósítani a beruházást, jelenleg számos egyeztetés és a támogatási szerződés előkészítése van folyamatba. A kormányzati döntésnek köszönhetően kiviteli tervmódosítást kellett készítenünk július közepéig, utána reményeink szerint el tudjuk indítani a kivitelezési közbeszerzési eljárást

– tájékoztatott Farkas Éva Erzsébet.

A mártélyiak tárt karokkal fogadják Lázárt

Borsos József, Mártély polgármestere háromoldalas levéllel érkezett a Fidesz-irodához, hogy tárgyaljon a település fejlesztési elképzeléseiről. A tervezett bölcsődét mihamarabb beindítanák, de mivel az épületen csak energetikai korszerűsítést tudnak végrehajtani, ezért kiegészítő támogatásban kérnek segítséget az országgyűlési képviselőtől.

További probléma, hogy a belvízelvezető-csatornákból a szennyvíz a holtágba kerül. Borsos József azt szeretné, hogy a vizet egyből a folyóba vezessék. Az ezzel kapcsolatos tervek elkészültek, a továbbiakban Lázár János támogatását kérik.

Rengetegen keresték fel Lázárt a fogadóórán – számot cserélt Márki-Zay Péterrel 2

A településvezető megemlítette, az elmúlt években jó kapcsolat alakult ki a képviselő és Mártély között. A múlt heti fórumon például a lakosok jelezték, hogy szívesen látnák többször a politikust, és a következő fogadóórán vegyen részt ő is.

Korábban írtuk:

Két héttel ezelőtt Makón kereshették fel a lakosok a térség parlamenti képviselőjét, és rengetegen fordultak hozzá terveikkel, elképzeléseikkel, kisebb-nagyobb problémáikkal, személyes ügyeikkel. Lázár János többször is nyilatkozott róla, kiemelten fontos számára, hogy folyamatosan élő, személyes kapcsolatot tartson fenn a választókerületében élőkkel, így tervei szerint rendszeresen tart fogadóórát mind a 19 településen. Ma Hódmezővásárhelyen a sor, reggel 8-tól a helyi Fidesz-irodába hallgatja meg a polgárokat.

Az előzetes hírek szerint a fogadóórán mások mellett Márki-Zay Péter is részt vesz majd. Emlékezetes, Lázár János egy héttel ezelőtt hiába várta Hódmezővásárhely polgármesterét a Ginkgo Sasban, pedig a helyi képviselő-testület ülésén a polgármester kért tőle időpontot találkozóra. A honatya akkor közölte, legközelebb június 14-én, csütörtökön reggel 8 órától a Fidesz-irodában tartandó fogadóóráján áll a városvezető rendelkezésére, aki kisvártatva be is jelentette, él az alkalommal.

A csütörtöki fogadóórát ugyanakkor disszonáns hangok vezették fel, hiszen – ahogy arról a Delmagyar.hu beszámolt – Márki-Zay közösségi oldalán keddről szerdára virradó éjjel megjelent egy felhívás, miszerint várja szimpatizánsait a találkozó helyszínére, a Fidesz-irodához. Ez felvetette annak lehetőségét, hogy ismét valamiféle (Fidesz-ellenes) demonstráció tarkítja teszi még párásabbá az amúgy is szinte már elviselhetetlenül fülledt, válogatott trágárságokkal tarkított helyi közéleti levegőt. A polgármester ezt cáfolta a lapnak, mondván: az egész „tévedésből történt”, Facebook-oldalának egyik kezelője a megkérdezése nélkül cselekedett, a felhívást ezért törölték is. Sőt, később a polgármester azzal is igyekezett menteni a helyzetet, hogy posztban fordult híveihez, „ne szervezzenek semmiféle demonstrációt, politikai hangvételű eseményt a helyszínre és máshová sem.”