Újabb sikeres ivartalanítási program Vásárhelyen 1

Idén eddig 50 macskát tudott ivartalaníttatni a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete a városban. Ennek több mint a fele utcai, kolóniás cica volt, de a rászoruló, nehéz helyzetben élő állattartók is számíthattak a segítségre. A szervezet a svájci Suzy Utzinger Alapítvány támogatásával valósította meg a programot, amely tovább folytatódhat.

Balogh Ernő, az egyesület elnöke elmondta, nagyon fontos a városban, a lakótelepeken kezelni a kóbor macska problémát. A békéscsabai helyi rendeletre utalva kiemelte, nem megbüntetni kellene a cicaetetőket, hanem megelőző lépéseket tenni annak érdekében, hogy megakadályozzák a túlszaporulatot. Véleménye szerint erre megoldás lehet a nemzetközileg is elismert úgynevezett TNR módszer, ami annyit jelent, hogy befogják a macskákat egy adott területről, ivartalaníttatják őket, majd 24 órás megfigyelés után visszaengedik az állatokat a megszokott környezetükbe. Természetesen, ha egy macska beteg, a gyógyíttatás után kerülhet csak vissza.

Újabb sikeres ivartalanítási program Vásárhelyen

A szervezet vezetője hangsúlyozta, az egyesület már három éve alkalmazza ezt a módszert. Azt tapasztalták, hogy az ivartalanított macskák azon túl, hogy nem szaporodnak tovább, az újonnan érkező ivaros egyedeket elűzik a területről, tehát az etetés miatt sem települnek oda újabb cicák. Ráadásul az ott tovább élő állatok egészségesebbek lesznek, hiszen az operáció után az immunrendszerük is erősödik. Balogh Ernő szerint ez az egyetlen olyan humánus módszer, amely mind az állatnak, mind pedig a társadalomnak hasznos lehet.

Az elnök kifejtette, éppen ezért az önkormányzatoknak – a lehetőségeikhez mérten – városi ivartalanítási akciókat kellene szervezni, ezzel pedig pár éven belül látványos eredményeket lehetne elérni a kóbor macskák létszámának csökkentésében. A fejlettebb nyugati országokban a TNR módszer alapvető beavatkozásnak számít. Az egyesület azon dolgozik, hogy ezt idehaza is minél többen megismerjék, elfogadják és alkalmazzák.

Forrás:

Kovács Péter
sajtóreferens
kommunikációs tanácsadó
Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete