Látszatpolgármester áll a város élén 2

Vasárnap esti Facebook prédikációkból még nem épült semmi a városban, és a disznóparéj sem tűnt el a virágágyásokból – mondta el a Vásárhely 24-nek Havasi Katalin, aki szerint a polgármester nem a várossal foglalkozik, csak saját politikai karrierjét építgeti. A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezetének elnöke azt is elárulta, olyan hírek járnak, hogy a Botka Lászlóval alapított új közös párt színeiben Márki-Zay Péter listavezetőként indul a közelgő európai parlamenti választásokon, és valójában már Brüsszelbe készül.

Mikor oszlatja fel magát a képviselő-testület?

Az idei év első fele lényegében kampányidőszak volt, szerintem a városnak most erre van a legkevésbé szüksége.

A közös munka azonban lassan négy hónappal a választásokat követően sem tud elindulni. Miért nem tudják elfogadni Márki-Zay Pétert?

Egy pillanatig sem vonjuk kétségbe a február 25-i választás eredményét. A vásárhelyiek szavaztak, és Márki-Zayt választották a város polgármesterének. Mi csak annyit szeretnénk, hogy a polgármester valóban polgármester legyen, ne pedig látszatpolgármester. Sajnos jelenleg ez utóbbiról beszélhetünk. Hódmezővásárhelynek látszatpolgármestere van, aki a sajtóban szerepel, Facebookozik és háborúzik. Sok mindent csinál, csak éppen nem dolgozik.

Nem gondolja, hogy joga van a saját politikáját folytatni?

Ezzel teljes mértékben egyet tudnék érteni, ha azt látnánk, hogy ez a politika a városért van. De mindaz, amit tesz, csak egy valamiről szól: saját magáról. Soha nem valamiért, hanem valami ellen dolgozik. Megtámadja a vásárhelyi vállalkozásokat, a kórházat halálgyárként tünteti fel, harcol a helyi sajtóval és mindenkivel, aki más véleményen van. A konfliktusokban tudja csak saját magát és a tevékenységét meghatározni, azt hiszi, hogy a polgármesteri munka nem áll másból, mint politikai akciókból, látványos kiállásokból, meg sajtószereplésből. Úgy viselkedik, mintha most is kampány lenne, holnap pedig választás. Ez a politikai üzemmód viszont lehetetlenné teszi a valódi munkát. Talán, éppen ez is a cél: állandóan harcolni akar, mert addig sem kell dolgoznia. A polgármesteri munka viszont nem erről szól. Hódmezővásárhelynek vezetőre van szüksége, aki elsősorban a várossal és nem saját magával foglalkozik.

Konfliktusai az előző polgármestereknek is voltak!

De soha nem a város egyik felével! Rapcsák Andrást, Lázár Jánost vagy Almási Istvánt lehetett szeretni vagy nem szeretni, de azt mindenki tudta, hogy a város biztos kezekben van. Akkor nem kellett önkéntes városszépítő napokat szervezni, mert rend volt az utcákon, pedig milliárdos beruházások folytak és még hitele is volt a városnak, amit törlesztettünk. Érdekes módon akkor működött minden, most nem működik semmi. Csak a mutogatás van, hogy melyik problémáért éppen ki a felelős.

A legnagyobb polgármesteri munka jelenleg az, hogy a város első embere minden hét végén a Facebookon magyarázza meg, hogy minden, de minden baj forrása a Fidesz. Az a politikai közösség, amely komoly fejlesztéseket valósított meg a városban, és azok a képviselők, akik közül van, aki már két évtizede dolgozik a városért a közgyűlésben. Félreértés ne essék, lehet minket támadni, lehet minket szidni, aki politikára adja a fejét, az bizony kaphat hideget és meleget is. De a vasárnap esti Facebook prédikációkból, vagy a közösségi médiában zajló boszorkányüldözésből még nem épült semmi a városban, nem tűnt el a disznóparéj a virágágyásokból, és a város működése sem lett megszervezve.

Látszatpolgármester áll a város élén

A pártpolitikai ellentétek valóban sokkal erősebbek Hódmezővásárhelyen most, mint az elmúlt években, de talán ez az egész országra jellemző. Nem gondolja, hogy egy polgármesternek pártpolitikával is foglalkozni kell, ha egy pártpolitikai csatákkal terhelt országban érvényesülni akar?

A kérdés az, a pártpolitikai tevékenység segíti a polgármesteri munkát, vagy éppen fordítva. Márki-Zay látszatpolgármesterként kizárólag a saját politikai karrierjét építi, nem a várost. Összebútorozott a teljes ellenzékkel, majd a tüntetéseken szónokolta, hogy a teljes ellenzék megbukott, és le kell váltani őket. A Jobbik támogatásával lett polgármester, de az első útja Szegedre vezetett, hogy Botka Lászlóval közösen meglengesse az európai uniós zászlót. Most már legalább azt is tudjuk, miért: a szegedi polgármesterrel pártot alapítanak, amely az európai parlamenti választásokon fog először, – stílusosan – uniós zászlót bontani. Ezt a feladatot kapták külföldről. Ez az új párt nem a hazai ellenzék, hanem Brüsszel támogatását keresi, az uniós választásokon pedig Márki-Zay Péter lesz a listavezető. Botka nem fogja otthagyni Szegedet.

Lázár János is együttműködött Botka Lászlóval…

Igen, a tram-train megépítése és a közös fejlesztések érdekében. Most azonban lényegében Szegedről irányítják Vásárhelyt, a város gyámság alatt áll. Mikor engedte volna meg Lázár, hogy a szegedi polgármester diktáljon Vásárhelyen? Márki-Zaynak a saját politikai karrierje érdekében ez sem drága.

Talán kicsit abszurd a kérdésem, de miért baj a Fidesznek, ha Márki-Zay az Európai Unió, vagy az országos politika felé fordul? Nem kell megbuktatniuk őt.

Nem akarjuk megbuktatni a polgármestert! Azt szeretnénk, hogy 2019 őszéig tisztességgel vezesse a várost. Nem a Fidesz dolga és joga, hogy a polgármester személyéről döntsön. Jövő ősszel Hódmezővásárhely polgárai mondanak majd ítéletet felette. De visszatérve a kérdése első részére, azért baj, mert Hódmezővásárhely ennél többet érdemel. Azért, mert az építkezést, amiért évtizedekig dolgoztunk felváltotta a rombolás, a közösség pedig soha nem volt ennyire megosztott. Hódmezővásárhely most nem fejlődik, a legjobb esetben is csak stagnál, de számos területen inkább hanyatlik.

Látszatpolgármester áll a város élén 1

Hegedűs Zoltán a napokban ismét együttműködést javasolt a polgármesternek, miközben a képviselők folyamatosan támadják. Nem visszás ez egy kicsit?

Az együttműködés számunkra nem az elveink feladását jelenti, hanem azt, hogy a nézeteltéréseink ellenére a konfliktusokat félre tudjuk tenni, ha a város fejlődéséről van szó. Nekünk Vásárhely az első, a városért való munkára kaptak a képviselők felhatalmazást a választóktól. A jelenlegi viták azonban nem a városról szólnak, hanem a polgármesterről, a pártpolitikáról, meg arról, hogy éppen ki hazudik. Tisztelettel azt javaslom, hogy a viták fókuszába ismét a várost helyezzük! Kevesebb politika, kevesebb kommunikáció, több munka, több cselekvés! A hódmezővásárhelyiek két választási kampány után nem a cirkuszra, hanem a csendre vágynak és várják azt, amit megszoktak: eredményeket. Nem az a kérdés, hogy polgármesterrel, vagy a fideszes képviselőkkel mi lesz. Az a kérdés, hogy a város merre tart. Jelenleg leginkább semerre. Ezért is kezdeményezzük újra és újra az együttműködést.

Forrás: vasarhely24.hu