A fiatalok igenis olvasnak, csak másként, mint régen 2

Hiába változnak az olvasói igények, a könyv örök – ezt vallja a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár igazgatója. Soós Csilla szerint a legnagyobb kihívásuk, hogy az egyre modernebb világban is tudjanak újat mutatni, és lépést tartani a rohanó mindennapokkal.

– Jelenleg 6043 regisztrált taggal és 212 ezer dokumentummal, azaz könyvvel, folyóirattal, CD-vel, DVD-vel és egyéb információhordozóval rendelkezünk. Ez meglehetősen jónak számít a városi könyvtárak között, ami annak köszönhető, hogy az intézmény 1952 és ’72 között megyei könyvtárként működött – ismertette lapunkkal Soós Csilla igazgató, akivel az Ünnepi Könyvhét kapcsán beszélgettünk.

A mai világban egy könyvtárnak már nem elég könyvtárnak lenni. A fő cél, azaz az olvasás népszerűsítése természetesen nem változott, azonban folyamatos fejlesztésekre, újításokra van szükség ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a mai technikával.  Soós Csilla úgy látja, az olvasói szokások az internet és az okostelefonok miatt nagyban megváltoztak, és gyakorlatilag minden néhány pillanat alatt elérhetővé vált, azonban még így is tudnak újat mutatni.

A fiatalok igenis olvasnak, csak másként, mint régen 5

– Hiába keres valaki valamit a világhálón, nem biztos, hogy megtalálja azt, ami érdekli, vagy nem biztos, hogy hiteles oldalt olvas arról. A könyvtárban azonban begyűjtjük, rendszerezzük az információkat, és csak ezután tesszük őket hozzáférhetővé – magyarázta az intézményvezető.

A könyv örök

Manapság sokat beszélnek arról, hogy a fiatalok nem olvasnak. Az igazgató szerint ez így nem igaz, mivel a gyermekkönyvtár látogatottsága évről-évre emelkedik, viszont a kamasz korosztálynál valóban alábbhagy a könyvtár iránti lelkesedés. Mivel ők már inkább az interneten olvasnak, így őket a közösségi oldalakon, például a Facebookon és az Instagramon próbálják megszólítani, hogy jelezzék, milyen szolgáltatások csábítanák őket a könyvtárakba.

A fiatalok igenis olvasnak, csak másként, mint régen 4

Az e-book viszont nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: nem tudott akkora teret nyerni magának, mint amekkorára számítottak. A könyvkiadóknál a mai napig lényegesen több hagyományos kötet jelenik meg, mint a virtuális változata.

A fejlődés soha nem állhat meg

– Mivel több közösségi csoport, például irodalmi kör és babaklub is rendszeresen rendezvényeket tart nálunk, ezért mára kinőttük az épületet.  A napokban indul egy önkormányzat által megnyert pályázat segítségével egy új foglalkoztató terem kialakítása, amit számítógépekkel rendezünk be. Gyermekfoglalkoztató is helyet kap itt, sőt, még zenehallgatásra is lesz lehetőség – fejtette ki Soós Csilla.

A fiatalok igenis olvasnak, csak másként, mint régen 1

Hozzátette, már várják, hogy megépüljön az új könyvtár a városban, azonban a fejlődés addig sem állhat meg. – Az igények napról-napra változnak, és ha most nem szolgáljuk ki azokat, hiába lesz új könyvtár, nem jönnek be hozzánk – mondta még el az igazgató.

A fiatalok igenis olvasnak, csak másként, mint régen 3