Sorsfordítás – a paraszti társadalom felszámolásáról nyílik kiállítás a kormányhivatalban

A paraszti gazdaságok 1948 és 1961 közötti kollektivizálása a népesség közel felét érintette hazánkban. A kommunista hatalom megfélemlítéssel és erőszakkal érte el a paraszti tulajdon felszámolását, a földek és az emberek termelőszövetkezetekbe kényszerítését. Mindeközben feldúlta, majd felszámolta a hagyományos közösségeket, a hozzájuk kapcsolódó kultúrát, életmódot.

Sorsfordítás – A paraszti társadalom felszámolása, 1945-1962 címmel nyílik kiállítás 2018. június 14-én, csütörtökön 14 órakor Szegeden, a Csongrád Megyei Kormányhivatalban, a Pártkontroll szoba (első emelet) előtti folyosón. A Nemzeti Emlékezet Bizottság szakmai anyagából készült tizenkét tabló a hagyományos paraszti társadalom felszámolásának állít emléket. Nemcsak országosan mutatja be az erőszakos kollektivizálás történetét, hanem a hódmezővásárhelyi Emlékpontnak köszönhetően, a Csongrád megyei történésekbe is bepillantást enged.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal csütörtökön nyíló állandó kiállításán köszöntőt mond Farkas Sándor miniszterhelyettes, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a tárlatot pedig Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke nyitja meg.

Az ünnepélyes megnyitót 14.30-tól beszélgetés követ, amelyen Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke és dr. Miklós Péter, az Emlékpont igazgatója a kormányhivatal földszinti tanácstermében a Csongrád megyei kényszerkollektivizálás részleteibe avatja be az érdeklődőket.

A program zárásaként a kormányhivatal munkatársai egy szál virággal emlékeznek meg az épület előtt álló Nagy Imre szobornál arról, hogy az idén éppen 60 éve, 1958. június 16-án végezték ki az 1956-os forradalom miniszterelnökét és mártírtársait: Maléter Pál egykori honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót.

Forrás:

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata