Lázár János

A közigazgatásban eddig példátlan összegeket osztottak szét a választások környékén négy minisztériumban. Az azóta leköszönt Lázár János Miniszterelnökségén dolgozóknak összesen 3,3 milliárd forintot fizettek ki rendes bérükön felül – derült ki a kancelláriának a 24.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Mint megírták, az uniós támogatások kifizetésének felpörgetéséért járt a plusz pénz, hivatalos nevén céljuttatás, amelynek feltételeit kormányhatározatban rögzítették, a célfeladatokat az érintett tárcák vezetőinek kellett megszabnia. A kormányhatározat munkatervbe foglalta az elérendő számokat, és a maximális teljesítésért akár 24 havi illetmény, munkabér kifizetését tette lehetővé – írja a 24.hu.

A június 30-ig mért teljesítmények utáni kifizetésekre már korábban válaszolt a Miniszterelnökség, eszerint 1,3 milliárd forintot kapott 642 dolgozója. A december végéig elért teljesítményhez kapcsolódó extrajuttatás adatára azonban mostanáig kellett várni: a 2017 december 31-i mérési pont szerinti teljes céljuttatás-kifizetés a Miniszterelnökségen 2.041.975.483 forint volt. A céljuttatásban összesen 783 fő részesült.

Ezzel együtt, az összesen 3,3 milliárd forint céljuttatás alapján Lázárék fejenként átlagosan 4,6 millió forint jutalmat osztottak szét búcsúzóul.

Információk szerint a minisztériumokban a kormányhatározatban jó előre (tavaly márciusban) beharangozott pluszpénz második adagját igyekeztek az április 8-ai választás előtt kifizetni. A december végéig nyújtott teljesítmény után járó juttatáskifizetés időpontját firtató kérdésre azonban a kancellária dodonai választ adott: „kifizetése 2018. április 12. napjáig valósult meg”.

Ebből nem derül ki, hogy a választás előtt, illetve után hányan kaptak apanázst. Azt viszont ki lehet számolni, hogy a fejenként 4,6 millió forint juttatással a kancellária egy átlagdolgozónak a rendes bére mellett egy évnyi fizetést, havi bruttó 383 ezer forintnak megfelelő pénzt utalt át.

Forrás és teljes cikk: 24.hu