Gyermek csoportok indítását tervezi az Árendás Néptáncegyüttes

Egy komoly táncos műhelyet szeretnének felépíteni Hódmezővásárhelyen, amely a csatlakozni vágyó fiatalok számára is példaértékű lehet. Az utánpótlás csoportokba ezúttal is várják a táncos lábú fiatalokat!

A néptáncegyüttes 2001-ben alakult, az akkor művészeti oktatásból kinövő fiatalok által. Tevékenységüket néhány évvel később egyesületi keretek közé szervezték, így megalakult a Lányi Lajos Közhasznú Népművészeti Egyesület. A Kárpát- medencei magyar tánckultúra minél hitelesebb színpadra állítása mellett céljuk, a tánc és a közösség szeretetének erősítése, továbbadása.

-A tánctanítás mellet igyekszünk egy olyan összetartó közösség kialakítására törekedni, ahol az egyén kiteljesedése mellett a sport tanulási igényének kielégítése is szerephez jut

-mondta el lapunknak Gazsi László, az Árendás Néptáncegyüttes művészeti vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a tavalyi évtől már a Kiscsillag csoport is az ő „égiszük alá” került. Sőt, 2017 őszén elindították a kezdő felnőtt csoportjukat is, ahová a szórakozásból, minimális táncos tapasztalattal rendelkező, vagy teljesen kezdő táncolni vágyó felnőtteket is várják.

 

Sikert sikerre halmoznak

A sikerek bizony komoly erőfeszítéseket igényelnek a táncosok részéről. De a kitartó próbáknak és gyakorlásnak meg van az eredménye. Számos gálaműsor és fesztivál közül kiemelkedik a Kistérségi Amatőr Fesztiválon elnyert fesztiváldij, illetve a Homokbödögei Kamara Néptáncfesztiválon elért harmadik hely.

Ez év áprilisában a XXVIII.Szegedi Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválon, az Árendás Néptáncegyüttes és a Classic AMI- Kiscsillag csoportja kiemelt arany minősítést szerzett, a Deszki Marosmenti Fesztiválon arany minősítést, a székesfehérvári “Húzd keresztül…” Néptáncfesztiválon arany minősítést, illetve az alkotók koreográfusi különdíjat vehettek át.

Gyermek csoportok indítását tervezi az Árendás Néptáncegyüttes 2
Gazsi László, az Árendás Néptáncegyüttes művészeti vezetője

-Elindult egy komoly munkafolyamat. Nagyon sok segítséget kapunk a táncosoktól, szülőktől és a gyerekek hozzáállása is példaértékű. Szeretnénk egy komoly táncos bázist kiépíteni, ami további évek kitartó munkája lesz, de úgy érzem, az alapokat sikerült lefektetünk

-fogalmazott Gazsi László. Hozzátette, szeptemberben Bálint Alizzal, a néptáncegyüttes másik művészeti vezetőjével szeretnének új csoportokat indítani, nagy cél az alsós csoportok indítása is.

 

Kamilla és Balázs megtalálta a helyét az Árendás Néptáncegyüttes berkeiben

A 12 éves fiú mindennapjait immár nyolc éve a népzene és a néptánc tölti ki. Mint mondja, el sem tudná képzelni az életét tánc nélkül.

Gyermek csoportok indítását tervezi az Árendás Néptáncegyüttes 3
Terhes Balázs

-A legjobb az az egészben, hogy közösségbe tartozhatok, és mindemellett a barátaimmal táncolhatok

-mondta Terhes Balázs. A Kiscsillag csoport tagjaitól azt is megtudtuk, jelenleg a nyírségi táncokat kedveli leginkább.

Gyermek csoportok indítását tervezi az Árendás Néptáncegyüttes 1
Kapás Kamilla

A 9 éves Kapás Kamilla már három évesen is rajongott a néptáncért. A szüleivel tért be először a próbaterembe és közös döntés alapján végül kipróbálhatta a néptáncot, mely azóta is nagy kedvence. A kislány azt is elárulta a gyönyörűen hímzett népviseleteket is imádja.