Vásárhelyi Valóság: valótlan számokat közöl Márki-Zay hivatala

A napokban került a vásárhelyi postaládákba az önkormányzat lapja. A Vásárhely24 utánajárt, mennyi pénzből adhatja ki a polgármester ezt az újságot.

Megkérdezték az önkormányzat sajtóreferensét, Tessényi Juditot, hogy lapszámonként mennyibe kerül a Vásárhelyi Valóság? A lap szerkesztője szerint az ár a terjedelemtől függ: a legutóbbi kiadvány darabonként 18,5 forintba került.

Vásárhelyi valótlanság

Ezek szerint, ha 20 ezer példánnyal számolunk (ennyi háztartás van Vásárhelyen), akkor a 20 oldalas, színes kiadvány terjesztéssel és tartalom előállítással (cikkek, fotók) csupán 370 ezer forintjába került az önkormányzatnak. Szerették volna megtudni azt is, hogy éves szinten mekkora összeget különítettek el erre a kiadványra, valamint milyen keretből állják a kiadás költségeit? Az önkormányzat sajtóreferense csupán annyit közölt, hogy felmondták a Szuperpressz hirdetéseket, ami duplája volt a Vásárhelyi Valóság kiadási költségeinek.

Szerették volna azt is megtudni, hogy kik állítják elő a tartalmat, és miért nincsenek szerzők feltüntetve a cikkeknél? Tessényi Judit csupán annyit közölt: „az érintettek nem járultak hozzá nevük kiadásához, mivel önkéntesek, erre nem is kötelezhetőek”.

Közelebb a valósághoz: egy kis matek

Utánajártak annak is, hogy mennyiből hozható ki egy ilyen újság, és hamar rá kellett jönniük: sajnos az önkormányzat valótlan számokat közölhetett. Számoljunk együtt!

A lap megkérdezett néhány nyomdát: mennyiből lehet kihozni ilyen minőségű és terjedelmű újságot. A válasz 55-58 Ft + ÁFA/db . Ha van a lapnak ISSN száma, akkor csak 5 százalék az ÁFA, ha nincsen, akkor 27 százalék. Jelen esetben egy lap 58-61 forintra jött ki, (ha nem volna ISSN szám, akkor 70-73 forint lenne darabonként). Tehát csak a nyomdai költség bruttó 1 millió 160 ezer és 1 millió 220 ezer forint között lehet. Ehhez az összeghez még hozzájön a tördelő munkabére, ami a jelenlegi díjak tekintetében egy 20 oldalas újság esetében nettó 80, bruttó 100 ezer forint körül van, és a terjesztés költsége, ami 80 ezer forint. És ekkor még nem számoltunk az újságírók honoráriumával.

Tehát, ha az újságírók valóban önkéntesen, díjazás nélkül írják a cikkeket, a Vásárhelyi Valóság előállítási és terjesztési költsége akkor is közel 1,5 millió forint lapszámonként, ami három-négyszerese az önkormányzat által kommunikált összegnek.

Persze, lehet, hogy a tördelő és a nyomda is ingyen dolgozik, a terjesztők is lelkesedésből végzik a munkájukat, és még a papírt és a tintát is ingyen adja a gyártó.

Forrás: Vásárhely24