Jó reggelt, Vásárhely! 48

Csapadékban és napsütésben is lesz részünk.

Európa északkeleti tájai felett hideg és száraz légtömeg helyezkedik el, emiatt a csúcshőmérséklet Skandinávia északi részén, valamint a Kelet-európai-síkságon néhol még a 10 fokot sem éri el. A kontinens más területein ugyanakkor jóval melegebb van, zömében anticiklonális jellegű az időjárás. A csúcshőmérséklet jellemzően 25 és 32 fok között változik, sőt Montenegró, Albánia, illetve Görögország térségében helyenként 35, 38 fokot mérnek. A Földközi-tenger tágabb környezetében két magassági hideg légörvény teszi változatossá az időjárást, az egyik az Ibériai-félsziget, míg a másik a Balkán-félsziget felett helyezkedik el. Hatására az erőteljes gomolyfelhő-képződésből több helyen alakulnak ki zivatarok, a Dinári-hegyvidéken felhőszakadásokról érkezett jelentés, Sibenikben például 76 mm hullott. A Kárpát-medence időjárását szombaton még a hidegörvény alakítja, majd vasárnap egyre inkább a nyugat felől benyúló gerinc lesz a meghatározó.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
—————————————————-
Késő délután, kora este délkelet felől újabb zivataros zóna érkezése valószínű, amely elsősorban a Dél-Alföldet, másodsorban a Dél-Dunántúlt érintheti. A zivatarokat néhol felhőszakadás, jégeső kísérheti. Az éjszaka második felére csökken a zivatartevékenység, már csak délen néhol fordulhat elő csapadék. Vasárnap sok napsütésre van kilátás, e mellett elszórtan valószínű zápor, zivatar, egy-egy helyen felhőszakadással kísérve. Többnyire gyenge marad a légmozgás, ugyanakkor zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 28 és 33 fok között alakul.