A helyi fiatalokkal hajtana az aranyra a HLKC az NB II-ben

Nem jött össze a bennmaradás a HLKC számára az NB I/B Keleti csoportjában. Az egyesület a harmadik vonalban kezdi majd az őszt és helyi fiatalokkal vívná ki újra a másodosztályban indulás jogát. Áncsán István klubvezetővel beszélgetett az Oldalvonal.

Habár a HLKC felnőtt csapatának szereplése korántsem a tervek szerint alakult, az együttes kieső helyen végzett a másodosztályban, a klub mégis optimistán tekint a soron következő, NB II-es szezon elé.

Hogy értékeled a HLKC szezonját?

„Minden egyes klub életet a legmagasabban jegyzett csapatának éves szereplése határozza meg. Ha a felnőtt csapatunk szerepléséből indulunk ki, akkor leginkább negatív érzések vannak bennünk. A másodosztályból kiestünk, amiben különböző objektív és szubjektív okok is szerepet játszottak. Akik viszont a sportban benne vannak tudják és én is azt vallom, hogy két dolgot nem kell és nem lehet megmagyarázni, az egyik a siker, a másik a kudarc.

Az utánpótlás fronton viszont kompakt és sikeres évet futottak csapatunk. Az átalakított gyermekbajnokságban sikeresen és jól szerepeltek a gyerekek. Büszkék vagyunk arra is, hogy második éve sikeres az együttműködésünk a Szent István Általános Iskolával és sok fiatalt sikerül bekapcsolnunk a kézilabdába, a klub vérkeringésébe. Ezen a téren nincs okunk a panaszra, szépen fejlődünk. A Magyar Kézilabda Szövetség szakmai részéről és a regionális szakfelügyelői oldalról is pozitív visszajelzések érkeznek a Vásárhelyen folyó utánpótlás-neveléssel kapcsolatban.”

Mi lehet az oka a felnőtt csapat esetében ennek a kudarcba fulladt szezonnak?

„Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez az eredmény az elmúlt években nem jelentett volna kudarcot. A tizennégy csapatos bajnokságban viszont idén a 12. hely kiesést jelent. A Magyar Kézilabda Szövetség az elmúlt években belefogott a másodosztály bajnoki rendszerének megreformálásába. Ez hosszú távon oda vezet, hogy az NB I/B egy az NB I alatti mini, profiligába fog kifutni. Az első lépcsőfok, hogy a kétszer tizennégy csapatos mezőnyt kettővel csökkentik. A következő szezonban 12 csapatos lesz a bajnokság, így idén drasztikusan megnőtt a kieső csapatok száma. A bajnoki rendszer átszervezésének is köszönhetjük, hogy jövőre egy osztállyal lentebb indulunk. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy az elmúlt két év tapasztalatai alapján, hiszen tavaly is hajszálhíján maradtunk bent, ki kell mondani, hogy az NB I/B költségvetés vonzatban nagyobb lehetőséget kíván meg. A klub vezetősége igyekezett a rendelkezésre álló feltételeknek megfelelően kialakítani a játékoskeretet és a szakmai stábot. Hozzá kell tenni, hogy ezek a lehetőségek körülbelül ezt az eredményt vetítették előre.

A helyi fiatalokkal hajtana az aranyra a HLKC az NB II-ben 1

Nyilván vissza lehet menni az időben és kiemelni olyan mérkőzéseket, amelyek alakulhattak volna máshogy és most arról beszélnénk, hogy a 10. helyen végeztünk. Ahogy viszont mondtam a sportban a sikert nem kell, a kudarcot nem lehet megmagyarázni. Voltak sorsfordító meccsek, ahol talán fejben és akaratban is kudarcot vallottunk. Nyílt lapokkal játszunk, azt is kimondhatjuk, hogy néhány játékosban csalódtunk, de az évközi edzőváltás sem feltétlen hozott olyan jellegű segítséget, amit reméltünk. Ettől függetlenül Varga József jó munkát végzett és jó attitűdöt hozott a tavaszi szezonra, de olyan nagy lemaradásunk volt már, ami a tavaszi kifejezetten rossz sorsolással már nem volt behozható.”

Milyen következményei lehetnek a kiesésnek? Akár érinti ez az utánpótlás-nevelést?

“Az utánpótlás-nevelést nem érinti, hiszen mind a financiális, mind a szakmai oldal elkülönül a felnőtt csapattól. A 2018/19-es szezonban az NB II-ben fogunk indulni. Hozadéka van, hiszen a keretben lesznek változások. 5 játékos távozik a csapattól. Mihajlov Majával már szezon közben szerződést bontottunk. A szezon végén pedig Szepesi Ivett és Lovistyék Kitti távozott, ők a frissen feljutott Algyőnél folytatják és ezúton is sok sikert kívánunk nekik. Dömény-Veress Zsuzsa és Herczeg Réka pedig közös megegyezéssel távozik. Az NB II-ben luxus lett volna őket megtartani. Az új szezonnak új vezetőedzővel és megfrissítetett, megfiatalított kerettel fogunk neki vágni. A hazai játékosokra, a saját utánpótlás játékosokra sokkal többet fogunk számítani, több játéklehetőséget kívánunk számukra biztosítani. Persze a vezetőedzőnek lesz a hatásköre továbbra is a csapat összeállítása, de a fiatalok megérdemlik, hogy hazai közönség előtt több szerepet kapjanak. A bajnokságot pedig szeretnénk megnyerni és az NB I/B-be visszajutni.”

A fiatalok beépítése a csapat hosszú távon is cél lehet? Hiszen az eredmények és a tehetségek az utánpótlás eredményeket elnézve megvannak.

“Kijelenthetjük, hogy az utánpótlás képzés és a rendszer színvonala jól áll, a gyerekek versenyeztetése megoldott és mindenképpen szeretnénk az itt pallérozódó gyerekek közül minél többet meg tudnánk tartani. Ennek alapfeltétele, hogy a felnőtt csapat magasabb osztályba szerepeljen. Ez a róka fogta csuka esete; a tehetséges fiatal játékos akkor fog itt maradni, ha a felnőtt csapat minél magasabb osztályban érdekelt. Ez nagy kihívás. Azt gondolom, hogy a 2018-19-es szezon arra is választ adhat, hogy ezzel a koncepcióval egyáltalán érdemes-e hosszú távon foglalkozni. Mi most azt gondoljuk, hogy igen. Van 8-9 olyan 18-20 éves játékosunk, aki már az NB II-es bajnoki cím kiharcolásában aktívan szerepet vállalt. Az NB I/B-ben még lehet nem tudtak olyan teljesítmény nyújtani, amivel meghatározóak lettek volna, de most bátran rájuk tudunk építeni.”

Ki lesz az új vezetőedző?

“Egy korábban már itt dolgozó szakember, aki anno az NB I-es klubnál előbb pályaedzőként, az utolsó évben pedig vezetőedzőként dolgozott. Dankó Ervin veszi át a csapat irányítását, ő NB I-es és NB I/B-s fiú és lány csapatoknál dolgozott. Nagy sikert ért el az Algyő NB I/B-s férfi csapatával, bajnoki címet szereztek, aztán pedig ezüstöt. Vele már korábban is voltak egyeztetések és megbeszélések, különböző okok miatt viszont nem vezettek eredményre. Azt gondolom, Ervin személyében megfelelő embert találtunk, aki szakmailag alkalmas lehet arra, hogy ezt a faital társaságot, egy jó és kemény felkészüléssel minimum a dobogóra, de reményeink szerint a dobogó legfelső fokára vezesse. Tudni kell, hogy az edzővel, a stábjával és a játékosokkal is úgy állapodtunk meg, hogy habár a harmadosztályban folytatja a csapat, de sem az edzések minőségében, sem a mennyiségében nem kívánunk engedni a másodosztály szintjéből. Ervinnek kifejezett kérése is volt és így vállalta a feladatot, konkrét céllal, a visszajutás céljával. Ennek szellemében fogunk dolgozunk az előttünk álló évben.”

Anyagilag biztosítottnak látszik a felnőtt csapat következő szezonja?

“2016-ban az NB II-es bajnokságot imponáló teljesítménnyel, saját költségvetésünkből sikeresen meg tudtuk oldani. Az NB II és az NB I/B között nagy a különbség minden tekintetben, a játék dinamikájában, minőségében és a költségvetésben is. Idén egészen biztosan nem lesz probléma – nagy feladat lesz viszont az előttünk álló évben, ha sikerül kiharcolni a feljutást, hogy a klub vezetése megteremtse a majdani NB I/B-s szereplés feltételeit. Azt kell mondanom, hogy vannak helyben biztató jelek a sport, a felnőtt versenysport financiális kérdéseit illetően, bízunk benne, hogy ez a közeljövőben megoldódik. Nem csak mi, hanem a város többi klubja sem tudja önerőből a másodosztályú szereplés anyagi feltételeit megteremteni. Bízunk benne, hogy ezek a kezdeményezések sikerre vezetnek.”

Forrás: oldalvonal.hu