1

Sokaknak otthonukat is el kellett hagyniuk. A Vas megyei Hegyhátszentjakabon tizenhárom ingatlanból negyven embert telepítettek ki és helyeztek el ideiglenesen a helyi művelődési házban, mert az éjszaka hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső miatt a Vadása tórendszernél a két tavat elválasztó védműnél több helyen megcsúszott a föld, suvadások keletkeztek.

Az érintettek azóta visszatérhettek otthonukba, a védművet megerősítik  – közölte  szombaton reggel Egyed László Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője. Hozzátette, az éjszaka során harminchat eseményhez vonultak a tűzoltók a megyében.

A lehullott csapadék miatt megtelő vízelvezető árkok és felduzzadt patakok elsősorban őrségi településeken okoztak gondot, ahol a vízátfolyások ellen homokzsákokkal védekeznek. A viharban 12 településen az elektromos ellátórendszer is meghibásodott, a szolgáltató szakemberei dolgoznak a helyreállításon. Sőt, Gasztony községben egy megáradt patak miatt nyolc épületet védenek homokzsákokkal. Vízátfolyások miatt kilenc alsórendű út egy-egy szakaszát kellett lezárni, de elzárt település nincs – tájékoztatott az alezredes.

Emberi életek is követelt a vihar

Négy ember életét vesztette Dombóváron, amikor fa dőlt rá egy személygépkocsira péntek este – írja az Origo. A katasztrófavédelem jelentése szerint a Kórház utcában, egy negyven méteres fa dőlt rá egy autóra, amelyben öt ember utazott. A településen több helyen a villanyvezetékek is leszakadtak.

A viharos időnek nincs vége

Ma sem lehetünk nyugodtak, hisz az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint napközben és este dél, délkelet felől több hullámban várható zivatartevékenység.

Forrás: MTI, Origo

Kép forrása: Mudra László/Origo