Tömörkény külterületén jár a medve

Szerda délutántól, amikor belépett Csongrád megyébe csütörtök reggelig mintegy 35 kilométert tett meg dél felé az a barna medve, akit május 23-án, a szlovák határhoz közeli Somoskőújfalunál láttak meg először, most pedig már Tömörkény külterületén jár – tehát közel 300 km-t tett meg – írja az Index.

A 2-3 éves, ivarérettség határán lévő fiatal hímet továbbra is követik a nemzeti parki szakemberek és a Csongrád megyei rendőrök, mondta el az Indexnek a Kiskunsági Nemzeti Park kommunikációs vezetője. Kis Mónika szerint a medve a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területe felé tart.

Tisztes távolságból figyelik, hogy merre megy a fokozottan védett állat. Beavatkozásra, tehát altatólövedékkel való elkábítására csak akkor lehet szükség, ha önmagára vagy másra veszélyt jelentene.

Tömörkény külterületén jár a medve 1

– Követő módban vagyunk, továbbra sem indokolja semmi, hogy beavatkozzunk az állat életébe, aki csak nekünk szokatlan módon kezdett el kóborolni, felfedezi magának a világot. Problémát és kárt nem okozott – mondta Kis Mónika.

Ha mégis szükség lenne arra, hogy elkábítsák, akkor jeladóval látják el, majd a számára megfelelő, településektől távoli, nemzeti parki élőhelyen fogják szabadon engedni.

Fotó: MTI (Rendőrök a Csongrád megyei Tömörkény határában keresik a medvét)