Migránsok

A boszniai egészségvédelmi miniszter megerősítette, hogy különböző fertőzések – köztük rühesség és tetű – terjednek a migránsok között – számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója Belgrádból.

A szerda esti Híradóban azt jelentették: egy civil segítő Belgrádban az M1-nek azt mondta: a „helyzet katasztrófával fenyeget” a Balkánon.

A csatorna tudósítója azt közölte, hogy a horvát–szlovén határon is újabb incidens történt. Egy migráns rúddal támadt rendőrre, és csak úgy sikerült feltartóztatni, hogy a rendőr a fegyverével a földbe lőtt.

A csatorna tudósítója elmondta, hogy Belgrádba naponta mintegy száz illegális bevándorló érkezik, és mindannyian Bosznia felé mennek tovább. A hétvégén is 350 újabb illegális bevándorló jutott be Boszniába, ezért a helyi belügyminisztérium nyomozza, hogyan juthattak be országukba ennyien a megerősített határvédelem ellenére.

Szakemberek egyébként felhívják a figyelmet, változnak a migrációs útvonalak, megint nagy tömegek érkeznek a nyugat-balkáni országokba. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott: a nyugat-balkáni országok nem készültek fel nagyszámú illegális bevándorló befogadására.

Ahogy egyre több migráns érkezik az új nyugat-balkáni útvonalakon Horvátországba, több megyében is megnövekedett az általuk elkövetett bűncselekmények száma, ami aggodalommal tölti el a helyi lakosokat. A horvát sajtó is beszámolt arról, hogy felütötte a fejét a tetvesség és rühesség, ezért az önkéntesek védelmében a Vöröskereszt beszüntette az ételosztást a migránsok között. Hazim Kapic egészségügyi miniszter arra figyelmeztet, hogy akár járvány is kitörhet Horvátországban.