Nem sikerült megmenteni, csütörtökön jelenik meg utoljára nyomtatva a Heti Válasz

Visszakozott a lap lehetséges amerikai vevője, így mégsem menti meg senki a Heti Választ, miután a tulajdonos, Simicska Lajos kijelentette, neki már nem kell a hetilap – írja az Index.

Így a kiadó csődeljárást kezdeményezett a tulajdonosoknál, hogy legyen idő a gazdasági helyzet rendezésére. A lap ezért – a helyzet rendeződéséig –  június 7-én jelenik meg utoljára nyomtatásban. A jövő héttől csak elektronikus formában lesz elérhető a Digitalstand.hu-n – írja a főszerkesztő, Borókai Gábor. A csődeljárás három hónapja alatt megpróbálják stabilizálni a gazdasági hátteret, hogy a lap újraéledhessen.

Borókai úgy fogalmaz:

A múlt héten visszakoztak Amerikából. Egy magyar gyökerű, republikánus üzletember mondott le a választások után eladósorba került Heti Válasz megvásárlásáról. Arra kellett rádöbbennie, hogy a kormányzati bojkottal veszteségessé tett lapunk nem fordítható termőre az erős politikai ellenszélben. A kétharmados erő ugyanis nyilvánvalóvá tette, hogy a kívánt környezetet nem adja meg akárkiknek. Előbb a kormányzati üzenetekből gyorsan értő itthoni vállalkozások fordultak le a tárgyalásokról, majd a külföldi kapcsolatunk menedzselte amerikai is.

A főszerkesztő azt is bevallotta: 2015-ben, miután a lap tulajdonosa összeveszett Orbán Viktor miniszterelnökkel, és ge…ek nevezte őt, kormányközeli körök arra biztatták a lap szerkesztőségét, hogy távozzanak a kegyvesztett Simicska köréből, és alapítsanak kormányközeli újságot, amire “gáláns ajánlatot” is tettek.

Borókai ugyanakkor úgy gondolta:

2015-ben már képtelen vállalkozásnak tűnt olyan nyomtatott sajtótermékkel a piacra lépni, amely az ellenoldali konkurencia, a HVG, a 168 Óra vagy az akkori Figyelő vásárlóközönségének nyomába érhetett volna. A nyomtatott sajtó egyre töpörödő helyzetében kellett volna számottevő tábort toboroznunk magunknak. Úgy értékeltük, hogy a kudarc borítékolható. Ezért maradtunk.

Viszont Borókaiék állítólag folyamatosan győzködték Simicskát, hogy adja el a lapot, de ő erre nem volt hajlandó, viszont megígérte, hogy nem fogja érvényesíteni a politikai érdekeit a Heti Válaszban.

Ennek ellenére a lap is úgy járt, ahogyan minden, a kormánynak be nem hódoló médium Magyarországon:

SEM A KORMÁNYZATI POLITIKUSOK, SEM BÁRMILYEN ÁLLAMI SZEREPLŐ NEM NYILATKOZHATOTT A LAPNAK, KIZÁRTÁK ŐKET AZ ÁLLAMI HIRDETÉSEKBŐL, ÉS A PIACI HIRDETÉSEK JÓ RÉSZE IS ELMARADT.

Borókai azt írja:

A 2007 és 2015 között nyereséges újságunk a G-nap után 20 százalékot veszített vásárlóközönségéből, ellenben 82 százalékot a hirdetési bevételeiből. Amitől a második legkeresettebb politikai hetilapként és a legnagyobb konzervatív lapként is veszteségbe fordult.

A szerkesztőség nem adta fel a reményt, és dolgoznak azon, hogy három hónap múlva újra nyomtatásban is olvasható legyen a Heti Válasz.

A Heti Válasz újraéledhet, meglehet, nem rajtunk múló tartalommal

– írja a főszerkesztő.

Forrás, fotó: Index.hu