Már Csongrád megyében kószál az ország medvéje

Hétfő hajnalban a Pest megyei Abonyban látták a medvét a helyi lakosok, a HVG.hu úgy tudja, hogy szerda hajnalban a szintén Pest megyei, alig 25 km-re lévő Kocséron akarták altató lövedékkel meglőni, ám ez nem sikerült – olvasható az index.hu-n.

A lap szerint a medve a Kocsér melletti erdőben éjszakázott, majd Szentkirály érintésével Lakitelekre, később a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpárra ment, de sehol sem sikerült elkapni. Kocsér polgármestere, Bodnár András azt nyilatkozta, hogy nem egyszerű utolérni, Kocséron volt sokáig, aztán bement egy tanyára, és egy autóst is megállított. A tanyán egy kamera rögzítette a medvét, kárt nem tett, csak felborított néhány dolgot.

Az Index megkereste a Bács-Kiskun megyei rendőrséget, ahonnan délben azt az információt kapta, hogy a jelek szerint délbe már Csongrád megyéig szaladt a medve. Úgy tudják, hogy a területileg illetékes természetvédelmi hatóság emberei, a budapesti állatkert és a szegedi vadaspark munkatársaival együtt követik a medve nyomát.

Az index a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól azt az információt kapta, hogy valóban Csongrád megyében jár már a medve. Kálmán Gergely szóvivő szerint nagyon ritka, hogy Szlovákiából, a hegyekből a Nógrád megyei településeken át az Alföldre tévedjen le egy medve, nem is tudják egyelőre megmondani, hogy ez miért történt így. Az azonban biztosnak látszik, hogy az elmúlt hetek medveészlelései egyetlen állathoz köthetőek. Hőkamerás helikopterrel és drónnal is keresik a 1-2 mázsás hím állatot.

* * *

A medvét először a Nógrád megyei Somoskőújfalunál látták május 23-án, egy vasúti sín mellett üldögélt. Hat nappal később a Heves megyei Füzesabony utcáin grasszált hajnalban, egy kapunál két lábra állt, mintha csak a postás csengetne be. De látták már Pétervásárán, Bárnában és Karancsberényben, és a napokban Abonyban, meg Tiszaalpáron is.

Forrás: makohirado.hu

Fotó: Facebook/Laci Juhász