Lázár: nem polgárháborúzni, dolgozni szeretnék 6

Azt szeretnénk elérni, hogy kártérítésről beszélhessünk – mondta lapunknak adott interjújában Benkő Zsolt. A K’Art-ügyben felállított ideiglenes önkormányzati vizsgálóbizottság elnöke elszomorítónak és felháborítónak tartja, hogy Hódmezővásárhelyen megtörténhetett az, hogy egy sportcsarnok építésénél mikro- és kisvállalkozásokat százmilliós tételben nem fizettek ki.

Hétről-hétre előkerül a helyi sajtóban a K’Art-ügy, ami kapcsán már ideiglenes önkormányzati vizsgálóbizottságot is felállított a hódmezővásárhelyi közgyűlés. A Promenad.hu egy áttekintő interjút készített Benkő Zsolt önkormányzati képviselővel, a bizottság elnökével.

– A bizottság a felállítása óta két ülésen van túl. Mi történt eddig, egyáltalán mit lehet tudni a K’Art-ügyről?

– Egy 7 éve húzódó, bonyolult ügyről van szó, amiben 60 alvállalkozót összesen 800 millió forinttal károsított meg a K’Art-cégcsoport. Ez Hódmezővásárhely életében kiemelt jelentőségű, valamint

elszomorító és felháborító, hogy a Balogh Imsi Sportcsarnok építésekor ilyen mértékben maradtak kifizetetlenül mikro- és kisvállalkozások.

Eddig egy olyan alvállalkozót hallgattunk meg, aki jellemzően 4-5 fővel végzett földmunkákat a K’Art-nak a sportaréna kialakításakor. Ő 6 millió forintos kárt szenvedett, mert nem fizették ki neki a munkáért járó pénzt, ami az akkori éves átlagbevételének harmada volt.

– Hány vásárhelyi cég érintett?

– A Balogh Imsi Sportcsarnoknál 7 vásárhelyi cég, de több beruházás kapcsolódik az ügyhöz. Az alvállalkozók egyébként néhány százezer forinttól kezdve egészen 13 millió forintig szenvedtek kárt, és nem csak ők, hanem a vásárhelyi önkormányzat, sőt, az állam is károsult.

– Mikor lesz a legközelebbi ülés, és miről tárgyalnak akkor?

– Még júniusban szeretnénk ülést tartani, amelyen Kendi Imrét, a K’Art-cégcsoport vezetőjét tervezzük meghallgatni. Objektív képet szeretnénk arról kapni, hogyan zajlott a kivitelezés és milyen kifizetések történtek meg. Arra is kíváncsiak vagyunk, miért számolt fel a K’Art két céget, és miért végzett ingó és ingatlankimentést egy harmadikba, ami végül nem fizette ki az alvállalkozókat.

– Márki-Zay Péter polgármester neve is felmerült az ügyben. Hogyan kapcsolódhat ide a hódmezővásárhelyi polgármester?

– Kendi Imre a vásárhelyi Jobbik listavezetője volt a 2014-es önkormányzati választáskor, ám később nem fogadta el képviselői mandátumát. Az idei időközi polgármester-választáson azonban Márki-Zay Péter több kampányrendezvényén megjelent, mint támogató.

A polgármester azonban máig nem válaszolt arra a kérdésre, hogy kapott-e tőle pénzt, de nem is cáfolta azt.

Amennyiben igen, akkor az a legkevesebb, hogy ezt a pénzt vissza kell fizetni, és fel kell azt ajánlani a kifizetetlen alvállalkozóknak.

– A polgármester meghallgatását is tervezik?

– Igen, de előtte Kendi Imrét hívja meg a bizottság.

– A legutóbbi közgyűlésen megszavazták, hogy a bizottság novemberig működjön. Mi a végső cél?

– Fontos leszögeznünk, hogy mi nem nyomozóhatóság vagyunk. Azt szeretnénk elérni, hogy kiderüljön, milyen cégekhez vagy magánszemélyekhez vándorolt a károsultak pénze, illetve, hogy valamilyen kártalanításról beszélhessünk, és az alvállalkozók megkapják azt a pénzt, amiért hosszú évekkel ezelőtt becsülettel elvégezték a rájuk bízott munkát. Az ügyben egyébként két felszámolóbiztos már a vádlottak padján ül, a Szegedi Járásbíróság a következő tárgyalást szeptemberre tűzte ki.