Afrikai hőség tombol Vásárhely utcáin

Akár 32 fokot is elérheti ma a hőmérő higanyszála.  Nem csoda, hogy a helyiek az árnyékba menekültek, és népszerű volt minden, amivel kicsit lehűthették magukat.

Szerdán dél körül a belvárosban vettük szemügyre, hogyan viselik a vásárhelyiek a kánikulát. Szinte alig találtunk szabad árnyékos helyet, és a kedvelt fagyizó előtt is kígyózott a sor a sok hűsölni vágyótól.

Afrikai hőség tombol Vásárhely utcáin 2
Sokan fagyiztak a sétáló utcán

Alexandra és Niki egy lyukas órán “menekült” a Dr. Rapcsák András utcai fák árnyékába. Mint mondják, ilyenkor a legjobban egy szomjoltó hideg fagyi esik nekik a legjobban.

Afrikai hőség tombol Vásárhely utcáin 1
Alexandra és Niki

Sőt olyanok is akadtak, akik egy beszélgetés erejéig álltak be az árnyékos helyekre,  megint mások hazafelé tartó útjukat szakították meg, hogy elbújjanak egy kis időre a tűző nap elől.

Afrikai hőség tombol Vásárhely utcáin 3

Kánikula várható ma Vásárhelyen

Fülledt nyári időre számíthatunk a mai napon az Időkép jóslata szerint. De a déli óráktól kezdve bármikor kialakulhatnak záporok, zivatarok.

A megélénkült keleties szél ellenére, 25 és 30 fok között ingadozhat a hőmérséklet. Sőt, akár a 32 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála. 

Afrikai hőség tombol Vásárhely utcáin 5

A nagy hőség az egészséges szervezet számára is megterhelő, így bárki érezhet egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket. A kevésbé érzékenyek körében is fáradtság, dekoncentráltság, alvászavar, fejfájás jelentkezhet. A fülledté váló levegő sokakat megviselhet, de főként az idősek, valamint a szív- és érrendszeri panaszoktól szenvedők számára lehet megterhelő, vérnyomás-ingadozás, nehézlégzés, rosszullét is felléphet. A többfelé kialakuló zivatarok miatt átmenetileg az asztmások állapota is romolhat.

A napos időben a bőrünk védelméről se feledkezzünk meg, hisz az UV-sugárzás szintje 11 és 15 óra között a fokozottan erős lesz.