1

A nemzeti összetartozás napja alkalmából a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola tanulói látogatást tettek Zentán.

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében megvalósuló látogatás során a diákok megtekintették a Zentai Csata Emlékkilátót, a Zentai Gimnázium tanulóival közösen megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról, valamint megkoszorúzták a zentai csata emlékhelyét is.

A zentai Városházán megtartott ünnepségen Ujházi Éva, a Zentai Gimnázium igazgatója a Zenta és Hódmezővásárhely közötti testvérvárosi kapcsolatról számolt be a jelenlévőknek, amely több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. Az intézményvezető hangsúlyozta, a kapcsolatnak az elmúlt évek során sokféle hozadéka volt mindkét iskola diákjai számára. Ujházi Éva egyúttal köszönetet mondott a hódmezővásárhelyi iskola illetékeseinek, amiért a Rákóczi Szövetség diákutaztatási programja keretében éppen Zentát és a Zentai Gimnáziumot választották helyszínül a nemzeti összetartozás napjának megünnepléséhez.

Illés Eszter, a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola angol és német nyelv szakos tanára, a Zentai Gimnázium egykori tanulója hangsúlyozta, mivel az elmúlt évtizedekben az anyaországi magyarokkal sokan próbálták elfeledtetni, hogy a határokon túl is élnek magyarok, ezért rendkívül fontos, hogy a felnövekvő generációk már tisztában legyenek nemcsak a múltbeli eseményekkel, hanem azok következményeivel is, illetve megismerjék az anyaország határain túl élő társaikat, amire a Rákóczi Szövetség programja kiváló lehetőséget kínál számukra.

A vendégeket a zentai önkormányzat nevében Pataki Tibor, a községi képviselő-testület alelnöke köszöntötte, majd a két intézmény diákjai – Verebes Judit, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésznője közreműködésével – közös alkalmi műsorral emlékeztek meg a nemzeti összetartozás napjáról. A programok ezzel nem értek véget, a diákok a Tisza-parton közösen megkoszorúzták a zentai csata emlékhelyét, majd a városnéző séta és a közös ebéd után a vendégek Szabadka felé folytatták útjukat.

A Pannon RTV beszámolót is készített:

Forrás:vajma.info. Videó forrása: youtube, pannonrtv.