Vásárhelyi hulladékszállítási közbeszerzés: ki, mit, mennyiért? – Kérdések és válaszok

Nem csak a vásárhelyi polgármesteri hivatal Belső Ellenőrzési Csoportja, hanem a szegedi ügyészség sem talált kivetnivalót a hulladékgazdálkodási beszerzések körül. Márki-Zay Péter nagy korrupciós botrányt sejt a háttérben, és a vizsgálati eredmények ellenére sem fogadta el az ezzel kapcsolatos közgyűlési beszámolót.

Mint ismeretes, Hadházy Ákos LMP-s országgyűlési képviselő a parlamenti választások előtt elsőként akkor látogatott Vásárhelyre, amikor közölte: a vásárhelyi hulladékgazdálkodási projekt körül visszásságokat találtak, korrupciógyanút véltek felfedezni. Emiatt Márki-Zay Péter polgármester feljelentést tett.

A legutóbbi közgyűlésen elhangzott, a település első embere a polgármesteri hivatalon belül működő Belső Ellenőrzési Csoportot soron kívüli vizsgálatra utasította. Az eredményről Magyar Katalin belső ellenőrzési vezető számolt be:

összességében a közbeszerzési eljárások szabályszerűek voltak, jogsértést egy esetben sem tapasztaltak.

Kukaügyben sem hisz senkinek Márki-Zay Péter

Márki-Zay aggályai közé tartozik, hogy például egy olyan pályázó nyert a közbeszerzésen, amelynek korábban semmilyen tapasztalata volt hulladékgazdálkodással kapcsolatban. Továbbá azt sem érti, hogy a közbeszerzést miért nem bontotta részekre az önkormányzat.

Mindemellett hozzátette,

a szegedi ügyészség visszautasította a feljelentést, mert nem talált az ügyben kivetnivalót.

Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője válaszolt Márki-Zay kérdéseire. Mint elmondta, tulajdonképpen örül, hogy foglalkoznak a témával, mivel az elmúlt két évben vajmi kevés szó esett arról, hogy a hulladékgazdálkodásban végzett nagy reform által 5 év alatt 1 milliárd forintot spórolt a város.

–Egy vállalkozásnak sem lehetett tapasztalata, mivel messze ez a legösszetettebb rendszer az országban. Éppen a bonyolultsága miatt nem lehetett részekre bontani a beszerzést, mert még sehol nem működött ilyen – magyarázta Kovács Pál.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 7

A napirendi ponthoz Grezsa István is hozzászólt. A fideszes képviselő szerint

a tények ismeretében hangulatkeltés Márki-Zay Péter vádaskodása, és ezt a mentalitást el kell felejteni a testülettel való együttműködés reményében.

A Belső Ellenőrzési Csoport beszámolóját Márki-Zay Péter mindezek tükrében sem fogadta el, ugyanúgy, mint a kamerarendszer és a reprezentációs költségek esetében.