Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 11

A múlt hét leginkább várt helyi politikai eseménye Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő találkozása volt, melyre végül a testület keddi ülésén kerítettek sort – olvasható a Polipraktikán.

A városvezető, aki kampányában békét és szeretetet hirdetett, Lázár beszéde után rögtön meg is szakította a munkát és időpontot egyeztetett vele. Csütörtökre. A kérdés számomra az, hogy a béke miként áll helyre, hiszen vasárnap este Márki-Zay gyakorlatilag feltételeket szabott.

Azok, akik a keddi ülésen balhét vártak, csalódtak. Lázár János nem politikusok, hanem Hódmezővásárhely lakossága mellé állt. Bejelentette: értük, egyként közülük fog dolgozni. Úgy gondolom, az alföldi városban erre várt mindenki, akinek elege van abból, hogy a két lövészárokból folyamatosan tüzelnek egymásra a felek, a csatatéren pedig a választópolgárok sebesülnek meg. Kíváncsian várom, hogy mi lesz ennek a vége, s folyamatosan nyomon is fogom követni. Lázár nem a levegőbe beszél, hiszen 2002 után kisebbségben volt a helyi testületben, mégis képes volt egyetértést teremteni, olyannyira, hogy fejlődő pályára állította a várost. Ezt az egyetértést szeretné most is. A rózsaszín képet viszont beárnyékolja Márki-Zay vasárnap esti szokásos Facebook-bejelentkezése, melyben így fogalmazott:

A béke az majd ott fog megteremtődni, amikor a városban a templomok megújulnak, amikor a sajtó nem naponta próbál a legképtelenebb hazugságokkal engem lejáratni, besározni, amikor a képviselők nem minősíthetetlen hangnemben szólalnak fel és tesznek szóvá olyan dolgokat, amik éveken keresztül őket nem zavarta. Tehát én azt gondolom, hogy Lázár János abban tudna nekem a legtöbbet segíteni, hogyha itt kialakul egy konstruktív együttműködés.

1920. június 4-én, éppen 98 évvel ezelőtt, a trianoni döntés küszöbén Apponyi Albert gróf nagyjából ugyanezt érezhette, mint most én. A magyar küldöttség vezetőjeként megkapta a békefeltételeket. Szóban kellett reagálnia olyan körülmények között, melynek során hazánk elvesztette területeinek és állampolgárainak jelentős részét. Mi, magyarok, tudjuk, mit gondoljunk erről – akkor és most is:

Békediktátum.

Miről is van szó? Lázár János eljön a közgyűlésre, békére és közös munkára szólítja fel mindkét felet. Azt a Márki-Zay Pétert is, aki február 25. és április 8. között országjárást indított, melynek során gyakorlatilag MINDEN ellenzéki párt mellett kiállt. A Fideszt és a kormányt korruptnak nevezte. Ennek ellenére szerintem Lázár tudja, hogy az ellenségeskedés nem vezet sehová. Hódmezővásárhelynek nincs szüksége a harcra. A fejlődés gátja pontosan a jelenlegi helyzet. Az országgyűlési képviselő szerint csak egyetértés és béke beköszöntével lehet a várost újra lendületbe hozni. Nincs olyan, hogy valakinek SAJÁT igazsága van, s minden MÁS hazugság. Ez nem vita tárgya.

Az viszont szerintem igen, hogy mit mond Márki-Zay a békeajánlatra. Hiszen néhány nap telik el, s bejelenti: akkor lesz béke, ha megújulnak a templomok. Elmondja, hogy csak akkor lesz béke, ha a helyi sajtó kizárólag szépet és jót ír róla. Elmondja, hogy csak akkor lesz béke, ha a képviselők mindenben egyetértenek vele. Kihangsúlyozza, hogy a képviselők minősíthetetlen hangnemben beszélnek. Miközben szavakban a béke híve. Ahogyan a magyarokkal szemben fogalmazták meg a békét Trianonban. Márki-Zay Péter ezek szerint csak annak a békének a híve, melynek feltételeit ő szabja meg. Az pedig nem béke.

Az békediktátum, amely újabb harcot jelenthet. Ami egyenlőtlen feltételek mellett, győztesek és vesztesek között szokott születni. Az egyenlők között viszont nincsenek egyenlőtlenek. Márki-Zay Pétert és Lázár Jánost is nagy többséggel választották meg. Ha az egyik FELTÉTEL NÉLKÜL a kezét nyújtja, akkor a másiknak azt FELTÉTEL NÉLKÜL kell fogadnia. Nincs joga diktálni. Nincs joga feltételeket szabni. Lázár ugyanis nem szabott feltételeket.

Úgy gondolom, hogy ha Márki-Zay mégis feltételeket szab, boldogan körbenézhet ugyan, mert diktálva erősnek mutatkozik, de ez nem jó. Ha ugyanis csütörtököt mond a csütörtök, akkor annak nem Lázár János lesz a vesztese, hanem egészen más. Ami sokkal fontosabb.

Úgy hívják: Hódmezővásárhely.

Herczeg Sándor
polipraktika.blog.hu