Szappanoperát csinál Márki-Zay Péter a reprezentációs költségekből?

„Nem véletlenül nem az született eredményként, mint amit kértem” – ezzel indokolta a hódmezővásárhelyi polgármester, hogy nem fogadta el a saját hivatalán belül működő Belső Ellenőrzési Csoport önkormányzati reprezentációs költségekről szóló jelentését. Hiába találtak mindent szabályosnak, Márki-Zay nem zárja le ennyivel a történetet.

Márki-Zay jól bekajáltatta az országos balliberális médiát – ezzel a címmel cikkeztünk legutóbb arról az egyre inkább gyűrűző botrányról, ami az önkormányzati reprezentációs költségek körül robbant ki több mint egy hónappal ezelőtt. Azóta sem csitultak a kedélyek, a legutóbbi közgyűlésen például több mint egy órán át vitatkozott a képviselőtestület az étel és italfogyasztás, éttermi és büfészolgáltatási feladatok közbeszerzései, beszerzései körül.

A tényekről röviden: az Almási István vezette önkormányzat 2016. október és 2018. február között 48,2 millió forintot költött éttermi szolgáltatásokra Bónus István helyi vendéglősnél. A pénzből összesen 4226 főt vendégelt meg a városvezetés. Az alkalmak közé tartozik – a teljesség igénye nélkül – a 100 fős Erzsébet-napi ünnepség, a 80 fős Doktoranduszok Országos Szövetsége, a 180 fős Véradók Napja, a 400 fős Gyermekkarácsony, illetve az Őszi Hetek megnyitójának 200 fős rendezvénye, fogadása.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 6

Márki-Zay Péter soron kívül utasította a polgármesteri hivatal Belső Ellenőrzési Csoportját, hogy vizsgálja át a reprezentációs költségekkel kapcsolatos dokumentumokat. A közgyűlésen Magyar Katalin belső ellenőrzési vezető ismertette:

a közbeszerzési eljárás megfelelt az önkormányzat beszerzési szabályzatában meghatározottaknak, mindent szabályszerűnek találtak.

Mindössze egy hiányosságot fedeztek fel, egyszer dátumelírás történt.

A polgármester azonban nem elégedett meg az eredménnyel, és nem is fogadta el a saját hivatalán belül működő csoport jelentését. Mint mondta, ő arra kíváncsi, hogy összesen hány rendezvényt tartott az önkormányzat az érintett időszakban, és kik ettek-ittak azokon.

– Mivel csak szóban adtam a csoportnak utasítást, ezért nem véletlen, hogy nem az született eredményként, mint amit kértem – jelentette ki hekkelést sugallva Márki-Zay, aki ezért új belső ellenőrzést rendel el.

Lázár: nem polgárháborúzni, dolgozni szeretnék 6

A lassan már szappanoperához hasonlító ügyben több képviselő kifejtette nemtetszését. Benkő Zsolt

politikai hisztériakeltésnek nevezte Márki-Zay viselkedését, melynek szerinte semmi más célja nincs, csak az, hogy lejárassa az előző városvezetést.

Hegedűs Zoltán és Kószó Péter pedig arra emlékeztetett: Almási István idején élénk kulturális, társadalmi és sportélet zajlott a városban, aminek velejárója a magas szintű vendéglátás. Erre Fekete Ferenc is ráerősített, aki úgy véli, a más városokból, országokból érkező vendégek fogadása egyfajta befektetés a jövőt illetően, ezért meg kell ahhoz teremteni a megfelelő körülményeket. Röviden úgy zárta mondandóját: „azt a pénzt elköltöttük, és nem elherdáltuk”.