Hódmezővásárhelyi FC

Drámai vég után csődközeli helyzet – lekerülhet a profi labdarúgás térképéről Hódmezővásárhely. Kiesett az NB III-ből, így ősztől csak a megyei I. osztályban szerepelhet a HFC, mely elsősorban anyagilag halt meg az ellenfelek szorításában. A pénzügyi nehézségekből fakadó visszalépés a szisztematikus munkával felépített utánpótlás-piramist is megrengetheti. A 24. órában van a vásárhelyi foci!

Talán még sohasem fájt ennyire a győzelem, talán még sohasem könnyeztek meg ennyire egy egyébként bravúros idegenbeli diadalt. A Hódmezővásárhelyi FC labdarúgói hiába nyertek tegnap a zárófordulóban 1-0-ra a Rákosmente KSK vendégeként, fekete vasárnapja volt a vásárhelyi futballnak: élcsapata ugyanis három szezon után kipottyant a figyelem (és a finanszírozás) középpontjában lévő Nemzeti Bajnokságból, és ősztől csak a negyedik osztálynak számító megyei pontvadászatban folytathatja. 30 ponttal a tizennegyedik helyen végzett az NB III Közép csoportban a hányattatott idényt futó Hódmezővásárhelyi FC, mely a Mórahalom VSE és a Vecsési FC társaságában búcsúzott az NB III-tól.

Drámai következményekkel járhat a város labdarúgóéletének fejlődése szempontjából ez a kudarc, a sportszerető helyi közvéleményt élénken foglalkoztatja a hogyan tovább kérdése, hiszen mégiscsak a világ legnépszerűbb sportágáról van szó, mely Vásárhelyen is a legtöbb gyermeket, ifjút és mozogni vágyó felnőttet mozgat meg. Ahhoz, hogy sikerülhessen kiküszöbölni a csorbát, őszintén fel is kell tárni azokat a problémákat, melyek miatt a nagy múltú HFC – szégyenszemre – jövőre a megye élvonalában rúghatja a pöttyöst, nem lebecsülve senkit, de olyan ellenfelek társaságában, mint például a Bordány, a Sándorfalva, a Kiskundorozsma vagy épp a Szőreg…

A Promenad.hu információi szerint kínzó anyagi nehézségek nyomták rá a bélyegüket az együttes NB III-as szezonjára: a gazdasági lehetőségeket szemlélve egyáltalán nem véletlen, hogy a vásárhelyiek a végén kénytelenek voltak búcsúzni a harmadosztálytól, és ősztől csak a megyei bajnokságban szerepelhetnek. Forrásaink arról szólnak, hogy az NB III Közép csoport élcsapatai akár 80-100 millió forintból gazdálkodhattak, ami kétszer, két és félszer annyi, mint a HFC büdzséje (úgy, hogy a harmadik vonalban valamennyi résztvevőt 30 millió forinttal támogatott az MLSZ). A súlyos gazdasági nehézségek viszont csődközeli helyzettel fenyegetnek a vásárhelyi foci számára – a helyi klub akár lekerülhet a profi magyar labdarúgás térképéről. Azzal ugyanis, hogy a Nemzeti Bajnokságból kihullott a vásárhelyi élcsapat, a szépen és szisztematikusan építgetett utánpótlás-piramis is sérülhet, hiszen sokkal nehezebb lesz komoly célokat felmutatni, motivációt adni a legtehetségesebb növendékeknek, akiket bizony a következő hónapokban és években elszipkázhat a konkurencia.

Onnan pedig már nem lesz visszaút!

Az utánpótlásrendszer finanszírozása a TAO-rendszeren keresztül most még stabil, a klub korosztály csapataiban 300 gyermek rúgja a bőrt, hozzájuk az intézményi Bozsik-programban további 600 sportoló fiatal csatlakozik. Mivel azonban az építmény teteje megingott, a teljes felépítmény összerogyhat, ami beláthatatlan következményekkel járhat Vásárhely sportéletére. Ráadásul a klub a megyei pontvadászatban az MLSZ 30 milliós támogatására sem számíthat, ami tovább mélyíti a pénzügyi válságot, amennyiben nem lesz megoldás arra, hogy kikecmeregjen a gödörből.

Adott tehát egy gyönyörű és impozáns létesítmény, a példás tehetséggondozó munka és az eredményes tömegesítés, ám a piramis most anyagi okokból mégis megrendült. Jó lenne, ha nem temetné maga alá a vásárhelyi labdarúgás csiszolatlan gyémántjait, értékes kincseit.

Borítókép: Padlón a vásárhelyi foci (Fotó forrása: Oldalvonal.hu – a vásárhelyi sportoldal)