Zuschlagot kiengedték, ivott rá egy fröccsöt

Teljesen váratlanul, egyik óráról a másikra szabadon engedték az előzetes letartóztatásból Zuschlag János korábbi MSZP-s politikust – írja a Blikk. Január 30-án vették őrizetbe, négy hónapig tartották bent.

Zuschlag és hat társa ellen bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés miatt nyomoz a NAV. A gyanú szerint tavaly ősszel egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisából gyűjtöttek adatokat azzal a céllal, hogy ezek segítségével szerezzenek ajánlásokat a választásokra. A nyomozók szerint kamupártot akartak létrehozni, hogy megszerezzék a sok százmilliós költségvetési támogatást.

Zuschlagot most olyan hirtelen rakták ki a fogdából, hogy arra sem volt idő, hogy családjából vagy ismerősei közül valaki érte menjen és hazavigye. Így egyedül kiment a pályaudvarra, majd hazavonatozott Kiskunhalasra.

– Megjelent az ügyész reggel 9-kor, közölte, hogy kiengednek, 11-kor már kint is voltam. Megvettem az aznapi újságokat, kimentem a pályaudvarra, megittam egy fröccsöt a restiben, majd hazavonatoztam. Mire hazaértem, a családom már tudta, hogy jövök – számolt be a szabadulásról Zuschlag.

Az előzetesben már nem jutott ideje, ezért először is befejezi az Elátkozott királyok történelmi regénysorozat utolsó kötetét, majd elkezd készülni az államvizsgájára. Zuschlag egyetemre jár, jogi pályára készül, de a korábbi, már leült börtönbüntetés miatt nem sokáig gondolkodhat azon, hogy ügyvéd legyen. Mint ismert, hat évet ült bűnszervezetben elkövetett csalás miatt, amiért MSZP-s politikus társaival 72 millió forint állami pályázati pénzt szerzett meg jogosulatlanul, fiktív szervezetek segítségével.

Most januárban is politikai ügy miatt vitték be: kamupártokkal hozták összefüggésbe a nevét, ezt azonban Zuschlag most a Blikknek tagadta.

– Ezek a 2018-as választáson induló valós kis pártok voltak, amelyek körül adminisztratív feladatokat vállaltam – állította. Mint mondta, a választásra készülő jelöltek közül néhányan egy biztosítótársaság adatbázisát szerették volna felhasználni arra, hogy majd a szükséges támogató aláírásokat megszerezzék.

– Az én felelősségem abban volt, hogy tudtam róla, de nem akadályoztam meg – magyarázta a Blikknek.

Zuschlagot 2007-ben bűnszervezetben elkövetett csalás miatt ítélték hat évre. Az ítélet szerint a volt MSZP-s politikus társaival 72 millió forint állami pályázati pénzt szerzett meg jogosulatlanul, fiktív szervezetek segítségével. 2013 szeptemberében szabadult. Ezután azt nyilatkozta, hogy 50 millió forintot kapott nejlonszatyorban az MSZP-től azért, hogy visszalépjen a képviselő-jelöltségtől.

Zuschlag Jánosra nem lehet ráfogni, hogy különösebb dicsőséget szerzett volna a képviselői pályának. A több éves börtönbüntetés sem volt elég ahhoz, hogy jogászismeretek birtokában ne keveredjen újabb bűnügybe, ne szaporítsa a rácsok mögött eltöltött napok számait. Állítása szerint most már tényleg elege lett a politikából, s végleg visszavonul erről a területről. Elvitathatatlan a döntés időszerűsége.

Kép forrása: makohirado.hu