Térfigyelő kamera

Nem szavazta meg az előző városvezetés által levezényelt közbeszerzésekre irányuló belső ellenőrzési vizsgálat eredményét Márki-Zay Péter polgármester a legutóbbi közgyűlésen. Ezek ugyanis kimondják: minden szabályosan zajlott, viszont Márki-Zay saját bevallása szerint nem erre az eredményre számított. 

Feltételezhetően óriási korrupciós botrány kirobbantása volt a célja Márki-Zay Péter, Vásárhely jelenleg regnáló polgármesterének, amikor ugyan csak szóban, de utasítást adott a Polgármesteri Hivatal Belső Ellenőrzési Csoportjának a város korábbi közbeszerzéseinek kivizsgálására. A vizsgálat három területen zajlott: érintette egyrészt a hulladékszállítási rendszert, a reprezentációs költségeket, és a térfigyelő kamerarendszer kiépítését, bővítését.

Ez utóbbi kapcsán tette tiszteletét városunkban nem rég az a Hadházy Ákos LMP-s politikus, aki egyébként maga is egy 800 millió forintos földmutyiba keveredett, és egy, az országos médiumok képviselőitől sem mentes sajtótájékoztatón előadta: szerinte több helyen feleslegesen, és sok kamerát szereltek fel Vásárhelyen, valamint a költségekbe is belekötött.

Mindezt – mint kiderült – munkatársa (!), Horváth András egykori adóügyi ellenőr nem hivatalos kutakodására alapozta.

Erről egyébként bővebben ITT írtunk.

Ennek azonban történetesen ellentmond a Polgármesteri Hivatal Belső Ellenőrzési Csoportjának hivatalos vizsgálati eredménye,

melyet az irodát vezető Magyar Katalin ismertetett – szintén a legutóbbi közgyűlésen:

A jelentésünkben összesen 9 db beszerzést vizsgáltunk 2011 és 2017 év vége között. A közbeszerzési eljárások szabályszerűek voltak, jogsértést nem tapasztaltunk egy esetben sem. Az eljárásban részt vevők a város érdekeit szem előtt tartva minden esetben éltek azzal a jogukkal, hogy a legalacsonyabb ellenszolgáltatást tartalmazó vagy az összességében legelőnyösebb ajánlatot javasolták kihirdetni nyertesnek. A kamerarendszer kiépítése kapcsán az önkormányzat szorosan együttműködött a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetőjével, figyelembe vették annak közbiztonsági szempontokra alapozott javaslatait, a kamerák elhelyezésére, illetve azok teljesítményére, képminőség, képfelbontás javítására vonatkozóan.

(A kiépített kamerarendszer szükségességét és hasznosságát egyébként egy korábbi beszámolójában Piros Attila megyei rendőr-főkapitány is kiemelte.)

Márki-Zay Péter polgármester és Kis Andrea alpolgármester azonban nem szavazták meg – azaz nem fogadták el – ennek a vizsgálatnak az eredményét.

A polgármester saját bevallása szerint azért nem, mert nem erre számított:

Hadházy Ákos és munkatársa, Horváth András vizsgálódása alapján szerinte márpedig itt akkor is “volt valami”, a Belső Ellenőrzési Csoport pedig a gazdaságosság kérdésére nem tért ki.

Ennek kapcsán Nagy Ernő MSZP-s képviselő felhívta a figyelmet: a gazdaságosság kérdését első sorban a közbeszerzéseket bíráló bizottságnak kell megvitatnia, és kiválasztani a legmegfelelőbb ajánlatot. Ennek a bizottságnak 2015-től ő maga is tagja volt, és szerinte akkor ez optimálisan működött.

Érdekesség, hogy ezt megelőzően pedig (2011- 2014) Hegedűs Zoltán és Kovács László mellett

Kis Andrea, akkori képviselő, jelenleg alpolgármester volt a tagja ugyanennek a bizottságnak, aki akkoriban egyetlen közbeszerzés eredménye kapcsán sem élt kifogással.