Hódmező habja – napi netszemle

Ellehetetlenített vásárhelyi szűrőprogram, a jobbikos csend hangjai, rákszimatoló kutyusok, Tóth Gabi szerelmetes nyeregbe pattanása. Szombati koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

Életmentés

Veszélyben a vásárhelyi szűrőprogram.

Ellehetetlenülhet a 13 évvel ezelőtt életre hívott, a gyermekek szív- és érrendszeri állapotát vizsgáló, országosan egyedülálló vásárhelyi program, mivel a polgármester csak a költséggel nem járó részeit támogatja – állítja a Delmagyar.hu.

„Ennek segítségével olyan információkhoz is hozzájutunk, amelyeket egyszerű összehasonlítással nem lehet elérni. Mindjárt az első évben egy tucatnyi olyan magas vérnyomásos gyereket szűrtünk ki, akiknek gyógyszeres kezelést kívánt az állapota. Ezt a korábbi, hagyományos szűrővizsgálat nem mutatta ki. Egy panaszmentes sportoló diák életét pedig ténylegesen megmentette a program. Ha nincs a szűrés, vagy elveszítjük egy hirtelen szívmegállással, vagy súlyos leépülés várt volna rá. Így viszont teljes életet él.”

Veszélyben a gyermekek egészségügyi programja? Havasi szerint elvonták a pénzt a diákok szűrésétől Vásárhelyen

Hódmezővásárhely – Havasi Katalin hódmezővásárhelyi gyermekorvos szerint a 13 évvel ezelőtt életre hívott, a gyermekek szív- és érrendszeri állapotát vizsgáló, országosan egyedülálló vásárhelyi program ellehetetlenülhet, mivel a polgármester csak a költséggel nem járó részeit támogatja. A polgármester egy közleményében cáfolta a program leállítását, költségcsökkentésről viszont írt.

Megfélemlítés

A csend hangjai.

A Magyar Hírlap Online szerint megfélemlítés zajlik a Jobbikban, a vezetés igyekszik elhallgattatni Volner Jánost is, aki a legnagyobb támogatással megválasztott alelnök, és szorongva várják Toroczkaiék zászlóbontását.

„Szimbolikusnak nevezte, hogy Volner a közösségi oldalán tényszerűen, kommentár nélkül számolt be Dúró kizárásáról, de bejegyzéséhez Paul Simon The Sound of Silence (A csend hangja) című számának feldolgozását mellékelte. Hozzátette, várhatóan sokan vesznek majd részt a „Mi magunk” platform június 23-i zászlóbontó gyűlésén, ahol – amint Toroczkai lapunknak elmondta – kellő támogatás esetén új párt alapítása sem kizárt. Ez forrásunk szerint logikus következménye lenne a történteknek.”

Vihar előtti csend van a Jobbikban

Nyilvánosan kellett szavazniuk a Jobbik képviselőinek arról, hogy kizárják-e a frakcióból, sokan nem mertek szembemenni a pártvezetés elvárásával – írta Dúró Dóra. A politikus szerint titkos szavazás esetén jóval többen támogatták volna. Még a néppártosodás előtt.

Szuperszimat

Rákgyógyító kutyusok.

Lassan harminc éve ismert, hogy a kutyák képesek kiszimatolni a rákbetegséget, biztosabban, mint a laborvizsgálatok, ennek ellenére sem alkalmazzák szélesebb körben ezt az egyszerű és hatékony diagnosztikai módszert – így az Origo.hu.

„1989-ben egy brit újság, a The Lancet publikálta az első ilyen esetet. A londoni King’s College Hospital kórház orvosai, két bőrgyógyász a kiadóhoz intézett levelében egy kutyáról írtak, amely minden nap kitartóan szimatolta a gazdája combján lévő élénk anyajegyet, és ha rövid nadrág volt rajta, le is akarta azt harapni. Mikor a nő a kutya gyanús viselkedése miatti aggodalmában megmutatta anyajegyét az orvosoknak, kiderült, hogy rosszindulatú melanómája van.”

Az a csodálatos állati szimat: a kutyák kiszagolják a rákot

Lassan harminc éve ismert, hogy a kutyák képesek kiszimatolni a rákbetegséget, biztosabban, mint a laborvizsgálatok. A kutyák e páratlan képességét 26 év kutatásai, valamint betegek és orvosok beszámolói egyaránt bizonyítják, ám ennek ellenére sem alkalmazzák szélesebb körben ezt az egyszerű és hatékony diagnosztikai módszert. Minden betegségnek egyedi szagnyomata van, így a rákbetegségnek is.

Nyereg

Szerelmetes robogás.

Fantasztikus kikapcsolódás: robogóval járja be a Római partot Tóth Gabi és párja – derül ki a Blikk Online cikkéből.

„Nincs annál kellemesebb érzés, mint a Római parton a kora esti órákban egy kis romantikus motorozás. Tóth Gabi, aki láthatóan visszanyerte régi magabiztosságát, nyeregbe pattant, hogy szerelmével együtt adja át magát a kikapcsolódásnak. Easy rider!”

Fantasztikus kikapcsolódás: robogóval járja be a Római partot Tóth Gabi és párja

Nincs annál kellemesebb érzés, mint a Római parton a kora esti órákban egy kis romatikus motorozás. Tóth Gabi, aki láthatóan visszanyerte régi magabiztosságát, nyeregbe pattant, hogy szerelmével együtt adja át magát a kikapcsolódásnak. Easy rider!