Kis Andrea

A szocialista alpolgármester hétfői cikkünk után a keddi közgyűlésen sajtóperrel fenyegetőzött. Mivel a Zuschlag-ügy a 2000-es évek egyik legsúlyosabb politikai korrupciós bűncselekménye volt, arra kértük Kis Andeát, segítsen annak tisztázásában, hogy a DARIT-ban annak idején pontosan milyen szerepet játszott a Zuschlag-szervezetek pályázatainak nyertessé nyilvánításában.

Hétfői cikkünkben arról olvashattak, Kis Andrea, Hódmezővásárhely szocialista alpolgármestere kezdő fiatal baloldali politikusként nyakig merült a Zuschlag Jánoshoz és a szocialista párt társult ifjúsági szervezetéhez, a Fibiszhez köthető korrupciós visszaélésekben. Információnk szerint ugyanis a régióban az ifjúsági civil szervezeteket pályázatok útján központi forrásokkal támogató Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanácsban (DARIT) – melynek 2003-tól 2009-ig volt tagja Kis Andrea – szavazatával támogatta és olykor aktívan, akár felszólalásával egyengette a Zuschlag-szervezetek útját. Úgy tudjuk, több esetben is annak ellenére szavazta meg a Zuschlaghoz köthető szervezetek támogatását, hogy tudatában volt, ezeken az ifjúsági civil szervezeteken keresztül Zuschlagék valójában a Fibisz politikai tevékenységét finanszírozták, ahhoz áramoltatták át a pénzeket, hiszen politikai szervezetek nem pályázhattak központi támogatásra. Ráadásul a Zuschlag-szervezetek sokszor olyan gyenge anyagokat adtak be, amelyek sem a tartalmi, sem a formai kritériumoknak nem feleltek meg, és a szakértők sem javasolták, hogy nyertessé nyilvánítsák azokat.

A portálunkhoz eljutott információk arról szólnak, hogy Kis Andrea a Zuschlag-féle korrupciós ügy büntetőeljárásában – ahol őt tanúként hallgatták ki – tett tanúvallomása során mindezt el is ismerte, és elmondta, saját, baloldali politikai előmenetele és későbbi politikai karrierje érdekében cselekedett így.

A keddi vásárhelyi közgyűlésen is téma volt a Zuschlag-ügy. Cseri Tamás fideszes képviselő napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott, igen súlyos állítások láttak napvilágot Kis Andrea a DARIT-ban végzett tevékenységével kapcsolatban, és a jelenlegi alpolgármester akkor teheti a legtöbbet az ügy tisztázásáért, ha hajlandó nyilvánosságra hozni a Zuschlag-büntetőeljárás során tett ügyészségi tanúvallomását. Kis Andrea válaszában fenyegető hangot ütött meg a Promenad.hu portállal szemben is, még sajtóperrel is fenyegetőzött.

Mint az közismert, a Zuschlag-ügy a 2000-es esztendők egyik legsúlyosabb (szocialista) politikai korrupciós bűnügye volt, mely élénken foglalkoztatta a magyar – így a vásárhelyi – közvéleményt. A büntetőeljárás végén többen letöltendő börtönbüntetést is kaptak, Zuschlag János elsőrendű vádlottra például jogerősen hat, Lados István másodrendű vádlottra két, Katus Ferenc harmadrendű vádlottra három és fél, a negyedrendű vádlottra, Őri Andrásra két és fél év, az ötödrendű vádlottra, Krausz Csabára egy, a hatodrendű vádlottra, Marsovszky Balázsra egy, Kullai Tamás hetedrendű vádlottra pedig másfél év börtönbüntetést szabtak ki.

Tekintettel arra, hogy a közelmúlt egy rendkívül súlyos politikai korrupciós bűncselekménye kapcsán indult el ismét az eszmecsere és a vita a vásárhelyi közéletben, és az itt élők joggal kíváncsiak a részletekre, portálunk szerint fenyegetőzéssel és ködösítéssel nem lehet előrébb jutni. A sajtó feladata a tények, az igazság pontos bemutatása, különös tekintette azokra az esetekre, amikor közpénzről és közszereplőkről van szó. Éppen ezért a Promenad.hu szerint Kis Andreának sem lehet más az érdeke ebben az ügyben, mint hogy segítsen tisztázni az igazságot.

A Zuschlag-ügyben játszott szerepével és a büntetőeljárás során tett tanúvallomásaival kapcsolatban többször is kerestük Kis Andreát. Legutóbbi kérdéseinkre lassan két hónapja, április 3-a óta nem kaptunk választ, de ennek ellenére tovább érdeklődünk, hiszen ez a sajtó kötelessége. Ezúttal – a hétfői cikk és a kedden, a közgyűlésen elhangzottak kapcsán – újabb kérdéseket tettünk fel az alpolgármesternek. Természetesen, amint megérkeznek a feleletei, illetve kifejti álláspontját, közölni fogjuk azt.

Kérdések Kis Andrea alpolgármesterhez:

1. Cáfolja-e, hogy a cikkünkben foglalt, az Ön DARIT-ban végzett tevékenységével kapcsolatos értesülések igazak?
2. Megerősíti-e vagy cáfolja, hogy tudomása volt arról, hogy az Ön és a DARIT által támogatott, Zuschlag Jánoshoz kötődő ifjúsági civil szervezeteken keresztül Zuschlagék valójában a Fibisz politikai tevékenységét finanszírozták?
3. Megerősíti-e vagy tagadja-e, hogy politikai karrierje érdekében támogatott szakmailag nem megfelelő pályázatokat a DARIT-ban?
4. Cáfolja-e, hogy a Zuschlag-féle büntetőeljárásában tett ügyészségi tanúvallomása során elismerte, hogy politikai karrierje érdekében támogatott szakmailag nem megfelelő pályázatokat a DARIT-ban?
5. Ha nem politikai karrierje érdekében támogatta a Zuschlaghoz kötődő szervezetek szakmailag nem megfelelő pályázatait, akkor miért? Származott-e anyagi előnye abból, hogy szakmailag nem megfelelő pályázatokat támogatott?
6. Hajlandó-e nyilvánosságra hozni ügyészségi tanúvallomását?