Az ÁSZ-bírság nélkül is 200 milliós mínusszal zárta az évet a Jobbik 2

Az előző évi, egálra kihozott gazdálkodásával szemben 2017-ben lényegesen rosszabbul ment a Jobbiknak: a párt még úgy is 200 millióval többet költött bevételeinél, hogy a 636 milliós ÁSZ-bírságot még csak ezután kell befizetnie. A párt gazdálkodásáról frissen közzétett beszámolóban azért most is vannak kérdőjelek – írja a hvg.hu.

Még 2017-ben is 2,1 millió forinttal támogatta a Jobbikot Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője – derült ki a párt csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent 2017-es beszámolójából – írja a hvg.hu.

A támogatás azért érdekes, mert Morvai az elmúlt egy évben számtalan alkalommal került összetűzésbe pártja vezetésével, a Jobbik országos választmánya áprilisban az EP-ből való visszahívását is kezdeményezte. Morvai az április választás előtti kampányban több alkalommal dicsérte a kormánypártokat és több esetben a Fidesszel is szavazott az Európai Parlamentben.

Közeledésének beszédes jele október végén, hogy Morvai Magyar Időknek adott – szintén a kormány bevándorlás-politikáját dicsérő – interjúját a lapban Bayer Zsolt publicisztikája kísérte, aki azt írta róla: „Morvai Krisztina hazatért.” A Jobbikban mindenesetre jó ideje árulónak tartják a politikust, aki a pletykák szerint akkor sértődött meg végleg a pártjára, amikor a Jobbik 2016 végén nem őt jelölte alkotmánybírónak, noha közismert róla, hogy a posztot régóta ambicionálja.

Morvai Krisztina mellett a Jobbik másik EP-képviselője, Balczó Zoltán, és Nyikos László, a párt volt országgyűlési képviselője is kétmillió forint feletti összeggel támogatta a pártot, a rekorder azonban Szabó Gábor pártigazgató, aki 4 millió forintot dobott be a közösbe.

Adományokból a beszámoló szerint a Jobbik összesen 137 millió forintot gyűjtött tavaly, ami 44 millió forinttal több az egy évvel korábbinál. Nem tudni ugyanakkor, hogy ebben benne van-e az a nagyjából 65-70 millió forint, ami decemberben indult közösségi gyűjtésre érkezett a párt számlájára, miután az ÁSZ tiltott párttámogatás elfogadása miatt 663 millió forintra büntette.

Egyéb bevételek címszó alatt szerepel a beszámolóban egy 102 millió forintos bevétel is, abból azonban nem derül ki, hogy miből származott. Logikusan hitel lehet(ne), hiszen a tavaly nyári plakátháború kitörése után a párt azt mondta: 150 milliós hitelt vett fel, hogy abból finanszírozza a plakátjait, így viszont rejtély, hogy a sorban akkor miért nem 150 millió forint szerepel.

A Jobbiknak 718 millió forintos tavalyi összbevételével szemben mindesetre 909 millió forintnyi kiadása volt, vagyis durván 200 millió forintos mínuszban zárt az évet. És ebben még nincs benne a 663 forintos ÁSZ-bírság, amit csak most júliustól kezd majd levonni a párt számlájáról a NAV.

Fotó: illusztráció (joportal.hu)