Márki-Zay Péter és Szabó Bálint csörtéje

A K’Art-károsultak képviselője elégedett, hogy a vizsgálóbizottság Márki-Zay Pétert és Kendi Imrét is kikérdezheti. A vonatkozó előterjesztés közgyűlési vitáját és a polgármester éjszakai szereplését viszont méltatlannak tartja az ügy súlyához és Hódmezővásárhely városához.

Egészen szürreális csörte bontakozott ki az éjszaka közepén Szabó Bálint jogász és Márki-Zay Péter polgármester között a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén. A városvezető a helyi testületi hagyományoktól merőben eltérő módon, ráadásul furcsa hivatkozással a késői időpontra (miközben az ülés kezdési időpontjára és a napirendi pontok sorrendjére éppen ő tett javaslatot, tehát nem lepődhetett meg rajta, hogy ekkor került terítékre az ügy – a szerk.) ötperces időkeretben adott szót a K’Art-károsultak képviselőjének az ügy önkormányzati vizsgálóbizottsága jelentésének tárgyalásánál. Szabó Bálint azonban gyakorlatilag még az öt percet sem tölthette ki, hiszen Márki-Zay Péter – udvariatlanul, megkérdőjelezhető vitakultúrával és a demokratikus játékszabályokra fittyet hányva – minduntalan a szavába vágott.  Ilyet még szomszédvári „tanítómestere”, Botka László sem enged meg magának a közgyűléseken, ha már egy „vendégfelszólalónak” lehetőséget biztosít…

Miközben a testület Benkő Zsolt elnök javaslatára arról döntött, hogy az ügy bonyolultságára és összetettségére hivatkozva november végéig meghosszabbítja a vizsgálóbizottság mandátumát, a polgármester még abban sem értett egyet Szabó Bálinttal és a többséggel, hogy a K’Art-történet valóban a város súlyos gazdasági-politikai bűncselekménye lenne, feltűnően a védelmébe vette a becsődölt cégcsoport első emberét, a Jobbik 2014-es önkormányzati listavezetőjét, Kendi Imrét, és sokadik alkalommal nem adott választ arra a konkrét kérdésre, kapott-e tőle pénzt a kampányára. Szabó Bálinttal összegeztük a történteket, melyeket alább a Vásárhelyi Televízió közvetítésének videorészletében is visszanézhetnek.

– A május végi közgyűlés lezárta a K’Art-vizsgálóbizottság munkájának első szakaszát. A károsultak képviselője szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket a testület néhány hetes tevékenysége?

– A vizsgálóbizottság működésének indulása méltatlan volt Hódmezővásárhelyhez és az ügy súlyához is. A képviselő-testület ugyanis létrehozott egy grémiumot, melynek élére a polgármester nem választatott elnököt.

Ha feledékenységből tette, akkor – nincs rá jobb kifejezés – egy kezdő politikus bénasága sejlik fel emögött, ha tudatosan, akkor még rosszabb a helyzet.

Mivel nem volt elnök, jobb híján neki magának kellett összehívni az első ülést, amikor is a helyszínen megjelent, csak éppen egy másik rendezvényt tartott ugyanakkor, ugyanott. A szánalmas kavarást azzal tetézte, hogy biztonságit őröket is hívattak ránk, és jegyzőkönyvvezetőt is csak nagy nehezen kaptunk.

– Mire véli ezt a „bénázást” és „kavarást”?

– Nem látok rá más magyarázatot, mint hogy Márki-Zay Péter célja az időhúzás, a bizottság munkájának, az igazság feltárásának hátráltatása. A botrányos előzmények után a bizottság magas színvonalú munkát végez, amire garancia, hogy a tagjai között két fideszes városatya mellett ott találjuk az MSZP-s Nagy Ernőt, aki maga is vállalkozást jegyző cégvezető, a város mindenki által elismert könyvvizsgáló asszonyát, illetve egy önkormányzati cégvezető jogász szakembert. Ők pontosan értik, miről szól ez a történet, hogyan buktattak be egy jelentős építőipari céget, és károsítottak meg 60, zömében kisebb vállalkozót összesen 800 millió forinttal. Teljes a konszenzus a tekintetben, hogy a K’Art-ügy Hódmezővásárhely legjelentősebb gazdasági-politikai-közéleti bűncselekménye. Ezt a konszenzust akartuk közgyűlési szintre emelni, de sajnos nem sikerült.

– Miért vagy ki miatt?

– Mert

Márki-Zay Péter a mundér, azaz Kendi Imre becsületét védte.

Ahelyett, hogy elítélte volna ezt a súlyos ügyet és a vállalkozók megkárosítását, arról beszélt, hogy K’Art-ügy tulajdonképpen nem létezik, és Kendi Imre egy ma született bárány.

– Mit gondol, mi a szándéka ezzel?

– Egyértelmű, mire játszik. Ha elismeri, hogy komoly bűncselekményről van szó, akkor az abból származó pénz – ami szerintem a kampányában hozzákerült – nemcsak morálisan vállalhatatlan, hanem büntetőjogi következményekkel is járhat.

– Komolyan gondolhatja egy felelős politikus, hogy – az ön szavait idézve – nem ismeri el komoly bűncselekménynek a K’Art-ügyet, melyben büntetőbírósági eljárás is indult már?

– A nyomozóhatóságok megállapították, hogy súlyos bűnügyről van szó, ezért lettek gyanúsítottak, majd a gyanúsítottakból vádlottak, akiknek azóta a teljes magánvagyonát is zár alá helyezték. Ezzel együtt azt állítom, hogy Márki-Zay Péter

nem tesz mást, mint relativizál egy biztos lábakon álló bűncselekményt, lévén ez az egyetlen menekülési útvonala.

A polgármester szerintem tisztában van vele, hogy olyan horderejű ügyről van szó, mely akár a politikai pályája végét is jelentheti, amennyiben bebizonyosodik, hogy kapott kampánytámogatást Kendi Imrétől, a K’Art-cégcsoportból csődbűncselekménnyel összefüggően származó pénzből.

– Hogyan értékeli, hogy a kedd délutánra összehívott rendes közgyűlési ülés 23. napirendi pontként elbújtatva, már a szerdára virradó éjszaka rohant végig a vizsgálóbizottság előzetes jelentésén, miközben a polgármester folyamatos közbeszólásaival tulajdonképpen azt is lehetetlenné tette, hogy ön a károsultak képviseletében öt percig beszéljen az ügyről?

– Megint csak azt tudom mondani, méltatlan volt az ügy súlyához és Hódmezővásárhelyhez is, hogy 9 órás tárgyalást követően, éjjel 1 órakor került napirendre, amikor már mindenki az elalvás határán volt, és amúgy a polgármester Facebook-oldalán is befejeződött az élő közvetítés. Azt is visszatetszőnek tartom, hogy Márki-Zay Péter a késői időpontra hivatkozva ötpercnyi időkeretet adott nekem – ilyen időkorlátok között méltatlan tárgyalni és vitatkozni erről a történetről. A közgyűlés döntését üdvözlöm, a mandátum november végéig történő meghosszabbítása azt jelenti, hogy teljes mélységében és részleteiben fel akarják tárni a történteket és az eset önkormányzati összefüggéseit.

Szeretném kiemelni, a vizsgálóbizottság második ülésén még a városvezetővel egy politikai közösségbe tartozó

szocialista Nagy Ernő is kijelentette: Márki-Zay Péternek választ kell adnia arra, mikor, miért és mennyi pénzt kapott Kendi Imrétől.

Fontosnak tartom, hogy a közgyűlési vitában elhangzott: Kendi Imre és Márki-Zay Péter meghallgatása elengedhetetlen. A képviselők legitimálták a korábbi károsulti indítványunkat, hogy a vélelmezett elkövetőket és a haszonélvezőket is kérdezzék ki. Árulkodó volt, hogy Márki-Zay Péter nemcsak a maga, de Kendi Imre nevében is nyilatkozott, hogy részt vesznek a meghallgatáson.

– Arra viszont nem adott nyílt és egyértelmű választ, kapott-e pénzt a kampányára Kendi Imrétől, pedig ön tegnap is vagy tucatszor neki szegezte a kérdést, és egy egyszerű „nem”-mel könnyen élét lehetett volna venni az egész felvetésnek. Mit jelenthet ez?

– A polgármester tegnapi mondatai egy

nem is burkolt beismerő vallomással érnek fel.

Azt állítom, az ülésen tulajdonképpen megint elismerte, kapott pénzt Kendi Imrétől. Ha így történt, a kérdés már csak az, milyen megítélés alá esik mindez azonfelül, hogy morálisan vállalhatatlan. Ezért is van különösen hangsúlyos szerepe és jogosultsága a vizsgálóbizottság tevékenységének, a K’Art-ügyben folyamatban lévő büntetőeljárásnak, valamint a rendőrségen tett feljelentésemre indult hatósági eljárásnak, mely választ ad arra, történt-e bűnpártolás, pénzmosás és tiltott pártfinanszírozás, ahol adott esetben még Márki-Zay Péter személyes érintettsége is felmerülhet.