Előzetesben a röszkei vesztegetéssel gyanúsított határőrök

A gyanú szerint kértek és fogadtak el a Magyarország területéről kilépő, illetve  ide belépő külföldi állampolgároktól jogtalan előnyért készpénzt.

Hivatali vesztegetés elfogadása miatt vettek őrizetbe több, a Röszkei Határrendészeti  Kirendeltség állományába tartozó határrendészt, az ügyészség több  ember esetében indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését  – hozta nyilvánosságra a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője szerdán.

Keresztes Imre főügyész azt írta, a Nemzeti Védelmi Szolgálat  feljelentése alapján indult nyomozás adatai szerint a röszkei  határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészek rendszeresen  kértek és fogadtak el a Magyarország területéről kilépő, illetve  ide belépő külföldi állampolgároktól jogtalan előnyért készpénzt,  amelynek összege alkalmanként változó volt.  

Ma reggel a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya arról tájékoztatott: az ügyben kihallgatott gyanúsítottak közül elrendelték 13 személy előzetes letartóztatását, amely 2018. június hó 30. napjáig tart.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak esetében az alapos gyanú tárgyát képező bűncselekmény tárgyi súlyára és magas büntetési tétellel fenyegetettségére tekintettel megalapozottan kell tartani attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a hatóságok elől megszöknének vagy elrejtőznének, emellett alappal lehet következtetni arra is, hogy az ezidáig fel nem derített bizonyítási eszközök megsemmisítésével és tanúk befolyásolásával a bizonyítási eljárás megnehezítésére, meghiúsítására törekednének, ezért előzetes letartóztatásuk mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így a végzések nem emelkedtek jogerőre.

Fotó: delmagyar.hu

Forrás: A Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya