Az alföldi művészet 90 esztendeje bontakozik ki a Tornyai-múzeum kiállításán

A hódmezővásárhelyi művészcsoport prominens képviselőinek képeiből nyílik kiállítás vasárnap a Tornyai János Múzeumban, ahol a nagyközönség számára eddig kevésbé ismert műveket is bemutatnak.

A múzeum és a város képzőművészeti gyűjteményéből válogatott tárlat anyaga felöleli az alföldi festészet kibontakozását, amely közel egy évszázad művészetét vonultatja fel.

A csütörtök délelőtti sajtóbejáráson Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány elnöke elmondta, a tárlaton elsősorban olyan alkotások szerepelnek, amelyek  a két világháború közötti vásárhelyi művészeti életet, és az 1954-től induló Vásárhelyi Őszi Tárlatok művészeinek emblematikus műveit mutatják be egészen a rendszerváltás időszakáig.

-Az alföldi festészet olyan sajátos világ, amely a magyar képzőművészetnek elengedhetetlen és fontos része

-hívta fel a kiállítás jelentőségére a figyelmet Fertőszögi Péter.

Az alföldi művészet 90 esztendeje bontakozik ki a Tornyai-múzeum kiállításán 3

Majd Marosvölgyi Gábor, a kiállítás kurátora hozzátette, a kiállított képek egy része az alföldi festészet fogalmának kialakulását mutatják be. A művek közt szerepelnek többek közt Tornyai János, Rudnay Gyula, Endre Béla és Pásztor János alkotásai is.

Az alföldi művészet 90 esztendeje bontakozik ki a Tornyai-múzeum kiállításán 2

-Vásárhelyen is két dolog volt fontos a művészeknek.  Egyrészt a várost körülölelő táj, tanyavilág másrészt pedig az itt élők mindennapjai

-tette hozzá.

Az alföldi művészet 90 esztendeje bontakozik ki a Tornyai-múzeum kiállításán 1

A Vásárhelyi művészélet 1900-1990 című kiállítás vasárnap, június 3-án déli 12 órakor nyílik a Tornyai János Múzeum és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös szervezésében.  Az érdeklődők július végéig tekinthetik meg a nagyszabású kiállítást.

Az alföldi művészet 90 esztendeje bontakozik ki a Tornyai-múzeum kiállításán 4 Az alföldi művészet 90 esztendeje bontakozik ki a Tornyai-múzeum kiállításán 5 Az alföldi művészet 90 esztendeje bontakozik ki a Tornyai-múzeum kiállításán 6 Az alföldi művészet 90 esztendeje bontakozik ki a Tornyai-múzeum kiállításán 7 Az alföldi művészet 90 esztendeje bontakozik ki a Tornyai-múzeum kiállításán 8 Az alföldi művészet 90 esztendeje bontakozik ki a Tornyai-múzeum kiállításán 9 Az alföldi művészet 90 esztendeje bontakozik ki a Tornyai-múzeum kiállításán 10