Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 14

Maratoni, közel 10 órás közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselőtestület. Az ülés délután 4-től hajnal fél 2-ig tartott. Lázár János országgyűlési képviselő is részt vett a közgyűlésen, és politikai csatározás helyett együttműködést ajánlott Márki-Zay Péter polgármesternek és a grémiumnak. Cikkünkben percről percre olvashatja a Városházán történteket. 

01:38: Vége a nyílt ülésnek, zárt kezdődik. Köszönjük, hogy velünk tartottak!

01:34: Ingyen adja át a Bethlen Gábor Református Gimnázium fejlesztéséhez szükséges a 621 négyzetméteres ingatlanrészt az önkormányzat – határoztak a képviselők.

00:50: A K’Art-ügyben Szabó Bálint is szót kap öt percre. A károsultak képviselője szerint az, hogy a közgyűlés felállította a bizottságot, azt jelenti, hogy az ügy kivizsgálásának van létjogosultsága.

Márki-Zay Péter többször beleszól Szabó Bálint mondandójába, aki szerint ez méltatlan az ügyhöz, mivel május 31-én Szegeden tárgyalás is lesz a témában. Szabó kifogásolta, hogy Márki-Zay a bizottság egy ülésén sem vett részt, és kijelentette: feltételezi, hogy a lopott pénzek egy része a polgármesternél landolt a kampánya során. Márki-Zay ezt cáfolta, szerinte a károsultak képviselője hazudik.

Márki-Zay Péter továbbra sem árulta el, hogy kapott-e pénzt Kendi Imrétől, azt azonban visszautasította, hogy lopott pénzből finanszírozta volna a kampányát. Szabó Bálint szerint pedig ez a válasz egyértelmű arra, hogy a településvezetőt támogatta anyagilag Kendi Imre.

Szabó Bálint úgy véli, Márki-Zay Péternek komolyabban kellene vennie az ügyet.

A képviselők elfogadták Benkő Zsolt beszámolóját.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 5

00:36: A K’Art-ügyben létrehozott ideiglenes önkormányzati bizottság tevékenysége a 23. napirendi pont. Benkő Zsolt, a bizottság elnöke elmondta, eddig két ülést tartottak, amelyek során meghallgatták Szabó Bálintot, a K’Art-károsultak képviselőjét. – Mi nem nyomozóhatóság, hanem vizsgálóbizottság vagyunk. A célunk, hogy az ügy minden szálát feltárjuk. További meghallgatásokat szeretnénk az ügy bonyolultsága miatt, hogy mindenre fény derüljön – ismertette Benkő Zsolt, aki ezért azt kéri, hogy a bizottság november 30-ig működhessen.

Az elnök még hozzátette, a K’Art-ügy Hódmezővásárhely legjelentősebb gazdasági és közéleti bűncselekménye, amely során 60 alvállalkozót 800 millió forinttal károsítottak meg. Egy vidéki vállalkozó is megjelent a második ülésen, az ő kára 6 millió forint.

– Személyesen Kendi Imrét, a K’Art-cégcsoport vezetőjét is szeretnénk meghallgatni, hogy pontos válaszokat kapjunk – jelentette ki Benkő.

Márki-Zay Péter: mennyi vásárhelyi vállalkozás érint?

Benkő Zsolt: nagyrészt nem vásárhelyiek, hanem vidékiek. Országszerte hozzájárultak alvállalkozások, hogy felépüljön a Balogh Imsi Sportcsarnok. A K’Art ennél szerteágazóbb és bonyolultabb ügy.

00:31: 243 gyermeket írattak be a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvodába, ahová így a mai állapotok szerint 900 óvodás jár majd a következő nevelési évben. Ez 37 óvodai csoportot jelent, a létszám átlagosan 25 fő.

00:29: Elfogadták a Kapcsolat Központ 2017. évi működéséről szóló beszámolót.

00:13: Vágó János képviselő önálló indítványt nyújtott be, hogy a rendes közgyűlés minden hónapban állandó időpontban legyen. A régi, jól bevált módszer szerint minden hónap első péntekén, reggel 8 órától kellene azt tartani. A következő ülés pedig három hét múlva, június 22-én legyen.

Kovács László kiegészítette: ha az első péntek elseje, vagy másodika, akkor – az évtizedes gyakorlat szerint – automatikusan a második péntekre ugrik át a közgyűlés időpontja.

Hegedűs Zoltán szerint pedig minden közgyűlés elején kell dönteni arról, mikor tartják a következőt.

Vágó János indítványát szavazzák meg, a következő közgyűlés június 22-én, pénteken 10 órától lesz.

00:08: A képviselők arról szavaznak, hogy a késői időpont ellenére folytatják az ülést.

00:04: Továbbra is végez egy fő mezőőri szolgálatokat – döntött a testület. A jövőbeli feladat pedig az, hogy megerősítsék ezt a szolgálatot, mivel a közterület-felügyelők csak belterületen tudnak intézkedni, külterületen pedig a rendőrség.

23:42: Az építményadó visszautalásakor 300 vásárhelyi lakos úgy nyilatkozott, hogy nem kérik vissza a pénzüket a várostól. Márki-Zay Péter szerint ezt egy jótékony célra, a nyári gyermekétkeztetésre kellene fordítani.

Hegedűs Zoltán szerint azonban mindenkinek vissza kellene utalni a pénzt, és akik adományozni szeretnének, azok majd eldöntik, hogy milyen célra szeretnének. – Nincs jogunk eldönteni, hogy mire fordítjuk a pénzüket – mondta a frakcióvezető.

Kis Andrea szerint ezt a kormányhivatallal is leegyeztették, hogy aki lemondott, annak a pénzét felhasználhatja a város. Körülbelül 1 millió forintról van szó.

Hegedűs Zoltán továbbra is kitart amellett, hogy mindenkinek fizessék vissza a pénzt, és aztán döntsék el az érintett lakosok, adományoznak-e, és ha igen, akkor mire.

Nagy Ernő szerint komolytalanná teszi a hivatalt, ha ezt meglépik.

Lázár: nem polgárháborúzni, dolgozni szeretnék 6

23:12: Benkő Zsolt: 2011 óta mekkora TAO-összeg érkezett Hódmezővásárhelyre, és milyen beruházásokat valósítottak meg abból?

Fekete Ferenc: többek között műfüves pálya, öltöző épült a stadionban, eredménykijelzőt helyeztünk el és a Hódtó Sportcsarnokra is jelentősen fordítottunk. Volt olyan év, hogy több mint 1 milliárd forintról beszélhetünk, amire igazán büszkék lehetünk. Most már viszont rendelkezünk megfelelő infrastruktúrával, ezért olyan projekteket kell megvalósítanunk, amik jövedelmezőek lesznek majd.

22:55: A Hódmezővásárhelyi Sportjáért Alapítvány beszámolója kapcsán szóba kerültek a TAO-források is. Fekete Ferenc elmondta, bármilyen szabálytalanság és törvénytelenség lenne a TAO-pénzekkel egy-egy egyesületnél, akkor az nem tudna a jövőben pályázni ilyen összegekre. – Éppen ezért nem szabad, hogy elterjedjenek a városban az ezzel kapcsolatos kételyek, mivel azok jelentősen ronthatnak a helyi sportéleten – jelentette ki a politikus.

22:40: A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ 2017-es beszámolója és a 2018. évi munkaterve a következő napirendi pont. Ugyan 43 millió forinttal csökkentette az idei költségvetésünket a közgyűlés, azonban az alapfeladatainkat el tudjuk látni – mondta Miklós Péter. Az intézményvezető hozzátette, az Őszi Tárlatot ennek ellenére megtartják, immár 65. alkalommal.

Márki-Zay Péter Varga Anikótól, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ vezetőjétől azt kérdezte: a költségcsökkentés hogyan érinti az augusztus 20-i rendezvénysorozatot.

Varga Anikó: úgy tudják megoldani, hogy a költségeket az önkormányzat finanszírozza majd, így a Bessenyeinek nem kerül pénzébe a sorozat.

Benkő Zsolt: itt látszik, hogy a riogatások ellenére meg lehet szervezni a programokat.

Márki-Zay szerint ahhoz, hogy Péter-Szabó Szilvia és Király Viktor koncert is legyen, átcsoportosításra lesz szükség. Kérdése, hogy a Fidesz-frakció erre nyitott-e.

Hegedűs Zoltán: nyitott, amennyiben a polgármester kezdeményez egyeztetést a témában.

22:22: – 464 millió forintos veszteséggel zárt tavaly a strand. A negatív eredményt az okozza, hogy magasak az energetikai költségeink. Ősszel már indulhatnak munkálatok annak érdekében, hogy csökkenjenek ezek az összegek – tájékoztatott Gömöri Csilla, a strand vezetője az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság beszámolója kapcsán.

Márki-Zay Péter: valóban foglalkoztak ezzel a kérdéssel. Lehetséges, hogy a közgyűlésnek kell majd emiatt átcsoportosítani összegeket.

Nagy Ernő: sokkal több program kellene a strandon, különösen a nyári időszakban. Az üzletek is üresek. Oda kell csalogatni az embereket.

Fekete Ferenc: egy uszoda csak akkor nem termel veszteséget, ha bezár. Viszont minden nap használják, például a fiatalok a mindennapos testnevelés keretében. Ennek ellenére törekedni kell a minél kisebb veszteség elérésére, például arra, hogy 100 millió forint körül legyen ez az összeg.

21:56: Molnár Lászlóné kérdése a Jogi Iroda beszámolója kapcsán: 2017-ben sok dolgozónak megszűnt a  munkaviszonya az irodánál. Ezt is ki lehetne vizsgálni, ha már az utóbbi hónapok felmondásai miatt bizottság alakult.

Ambrus Norbert, az iroda vezetője elmondta, ez minden évben így van náluk, mivel jellemzően kezdő jogászok jelentkeznek hozzájuk, illetve rendszerint vidékről járnak át, így ha a lakóhelyükön kapnak más állást, akkor amellett döntenek.

21:49: Nagy Ernő szerint az önkormányzatoknak is úgy kellene a közbeszerzéseket folytatni, mint a vállalkozásoknak. Azaz nem a cégek jelentkeznének a pályázatokra, hanem az önkormányzat érdeklődne az aktuális munkálatokra specializálódott vállalatok iránt.

A képviselők 3 nemmel és 2 tartózkodással elfogadták a belső ellenőrzési jelentést.

21:26: Grezsa István: az elmúlt napirendi pontokban nem a tényekről van szó, hanem egy olyan marketingről, ami korrupciót sugalmaz. – Az együttműködést így tényleg nem lehet megvalósítani. Ezt a fajta szemléletet, hogy kételyeket és hangulatot kelt Márki-Zay Péter, nem lehet támogatni – húzta a lá a képviselő.

Márki-Zay Péter: ha ő kitesz egy dokumentumot és védekezik, az már hangulatkeltésnek minősül.

Kovács László: az elmúlt tíz évben 432 közbeszerzést folytatott le az önkormányzat, és mindössze 3 esetben kértek adminisztratív korrekciót, pénzbüntetés egyszer sem volt. A képviselő azt javasolja a polgármesternek, mind a 432 esetben tegyen bírósági feljelentést.

Márki-Zay Péter: neki kötelező feljelentést tenni, ha visszaélés gyanús esettel áll szemben, még akkor is, ha tudja, hogy azt visszaküldi az ügyészség.

21:03: A “Hódmezővásárhelyi Hulladékgazdálkodási Program” körül sem találtak szabálytalanságot a belső ellenőrzés során – hangzott el. Márki-Zay Péter szerint ez a jelentés sem tér ki mindenre, és nem érti, miért egy olyan céget választott nyertesnek az önkormányzat, aminek nem volt tapasztalata a hulladékszállítás terén.

Kovács Pál, a Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Nonprofit Kft. vezetője felszólalt: a lehető legjobb tudásuk szerint jártak el a beruházás során. – Ha ez az ügy nincs, akkor senkit nem érdekel, hogy mekkora reformot vittünk végre a hulladékgazdálkodásban – fűzte hozzá. Ismertette, a vásárhelyi rendszer egyedülálló az országban, ami technikailag elég bonyolult, ezért is lehetnek aggályok.

Márki-Zay Péter: feljelentés indult az ügyben, azonban a Szegedi Járásbíróság visszaküldte ezt, mert nem találtak kivetnivalót.

20:46: Fekete Ferenc: Kis Andrea a kamerarendszer beszerzésénél bizottsági tag volt. Akkor miért nem kifogásolta, ha valami szabálytalanságra lelt?

Kis Andrea: 2010-be került a bizottságba és 2012-ben kijelentette, hogy ő nem kíván részt venni az ott zajló munkájában. Egyébként pedig itt nem tárgyalások voltak, hanem csak “szimpla”” aláírások.  Az akkori címzetes főjegyzőnek ezt jelezte is, de ő nem lépett erre.

Fekete Ferenc: Kis Andrea ezt soha nem jelezte a közgyűlésben  és a polgármesternek. Ha pedig valaki kap egy feladatot, azt kötelessége felelősségteljesen végezni.

Kis Andrea: a jegyzőnél jelezte, de nem történt semmi.

Kovács László: meghatározott időpontban zajlottak az ülések. Az első időszakban ott volt Kis Andrea, aztán ritkábban, később pedig egyáltalán nem.

Benkő Zsolt szavazásra buzdít, mert a kamerarendszer nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Hódmezővásárhely ma az ország legbiztonságosabb megyei jogú városa legyen.

Lázár: nem polgárháborúzni, dolgozni szeretnék - élő!

20:29: A térfigyelő kamerarendszerek, videó megfigyelő rendszerek közbeszerzéseinek ellenőrzéséről készült belső ellenőrzési jelentés a következő napirendi pont. A jelentés szerint nem találtak szabálytalanságot a közbeszerzésekben, Márki-Zay Péter szerint azonban több érdekesség felmerül a kamerarendszerekkel kapcsolatban, például Vásárhelyen többe került egy rendszer, mint máshol.

Fekete Ferenc: ebből megint nem érdemes vitát generálni, mivel rendőrségi beszámolókból kiderül, hogy mekkora jelentősége van a kameráknak a közbiztonságban. Főleg most, hogy a Béke-telepi Gregus Máté utcában egy borzalmas kettős gyilkosság történt a múlt héten, ami miatt például a Mester utcaiak két új kamerát szeretnének.

Hegedűs Zoltán szerint ismét vissza kellene térni a napirendi pont eredeti témájához, ami szerint a belső ellenőrzés elkészült, és jogszerű, szabályos beszerzést találtak.

Márki-Zay Péter: a kamerák ügyében feljelentés indul, a Horváth András és Hadházy Ákos LMP-s képviselő által feltárt visszásságok miatt. Hozzátette, ezt a jelentést sem tudja megszavazni, mivel az nem terjed ki mindenre.

Kovács László: megnyugtató, hogy Hadházy Ákos neve is felmerült a kérdésben. Két kamera között pedig akkora a különbség, mint két autó között.

Nagy Ernő: a beszerzések indításánál van egy ideiglenes bizottság, aminek ő is a tagja. Ennek azonban nem feladata vizsgálni azt, hogy valami olcsó vagy drága volt-e. A belső ellenőrzés letett anyagában így nincs kivetnivaló.

20:27: Nem egyhangúlag, de megszavazták a reprezentációs költségekről szóló belső ellenőrzési jelentést.

20:19: Folyamatos a vita, Benkő Zsolt, Molnár Lászlóné, Márki-Zay Péter és Kis Andrea is hozzászólt a témához. Hegedűs Zoltán azt kéri, hogy zárják le a vitát.

19:58: Fekete Ferenc képviselő is ráerősített Benkő Zsoltra, ami szerint a pezsgő kulturális élet pénzbe kerül. A másfél év alatt 48 millió forintnyi reprezentációs költség a költségvetés töredéke, pontosan 1,4 ezreléke. Erre befektetésként kell tekinteni, mert a város profitálhat abból, ha megfelelő a vendéglátása. – Bátran vállalom, hogy ezt a pénzt jól költöttük el, és nem elherdáltuk – tette hozzá a képviselő.

19:22: Vita alakult ki Márki-Zay Péter és Benkő Zsolt között az étel és italfogyasztás, éttermi és büfészolgáltatási feladatok közbeszerzései, beszerzései, azaz a reprezentációs költségek kapcsán. Márki-Zay Péter szerint hiányosak a rendelkezésre álló adatok, míg Benkő Zsolt úgy látja, a polgármester mindezt politikai hisztériakeltésre használja fel. – Ha nem csinálunk semmit, az nem kerül pénzbe – vélte Benkő Zsolt.

Márki-Zay szerint további ellenőrzések szükségesek, hogy kiderüljenek a tényleges adatok, mivel az nem terjedt ki mindenre.

Hegedűs Zoltán: azt gondolta, hogy Lázár János beszéde után megfogadják azt, ami akkor elhangzott. A képviselő szerint az ellenőrzések kiterjedtek arra, amiket azokban meghatároztak. Ha a polgármester szabálytalanságot fedezett fel, nem csak joga, hanem kötelessége is feljelentést tenni.

Kószó Péter: ismét pitiánernek érzi a közgyűlés munkáját. – Budapest után itt, Hódmezővásárhelyen tették le legtöbben az állampolgársági esküt. Továbbá több napos megyei jogú városok, testvérvárosok konferenciáit rendezték itt, ezek pedig vendéglátással jártak – emlékeztetett a képviselő. Felhívta a polgármester figyelmét, hogy ez a folyamatos kampányüzemmód nem fog jót tenni a városnak.

Márki-Zay Péter szerint a személyeskedés nem tőle indult, mert őt hozták azzal hírbe, hogy Bónus István vendéglátóst azért próbálta támadni, hogy előnybe hozzon egy másik, Zrínyi utcai éttermet.

Kis Andrea: valóban nem átláthatóak a reprezentációs költségekkel kapcsolatos felsorolások, például egy díjátadóra 200 fő megvendégelését írták, holott ott nem voltak annyian.

19:15: A felmondásokkal kapcsolatos vizsgálóbizottság tagjairól döntöttek, a tagok: Kovács László, Cseri Tamás, Benkő Zsolt fideszes képviselők és Nagy Ernő szocialista képviselő. Molnár Lászlóné jobbikos és Szabó Pál független képviselő nem vállalták el a feladatot, mivel nem tartják indokoltnak a bizottság felállítását.

19:13: Folytatódik a közgyűlés.

Lázár: nem polgárháborúzni, dolgozni szeretnék 2

18:53: Márki-Zay Péter úgy reagált: nyitott bárminemű együttműködésre, és többször szeretne találkozni Lázárral, mivel számos ügyben tudna segítséget nyújtani.

A polgármester az időpont egyeztetés miatt 10 perc szünetet rendel el.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 10

18:42: Márki-Zay Péter megadja a szót Lázár Jánosnak, akit többen tapssal köszöntenek. A politikus megköszönte, hogy április 8-án ismét megválasztották országgyűlési képviselőnek. Hozzátette, dolgozni szeretne a városért, és arra kíváncsi, hogy a képviselő-testületnek milyen fejlesztési elképzelései vannak Hódmezővásárhellyel kapcsolatban.

– Hódmezővásárhely legyen a hódmezővásárhelyieké, az országos politikai vitákat ne hozzuk ide – jelentette ki a politikus, aki szerint nehéz helyzetben van a város, mert a polgármesternek nincs többsége és a fideszes testületnek sincs polgármestere. Éppen ezért nemes feladat előtt áll a polgármester és a grémium, hogy meglegyen a város fejlődéséhez szükséges együttműködés.

Lázár János emlékeztetett, polgármestersége idején neki sem volt mindig többsége, de sok-sok vita után mindig sikerült az együttműködés. – A választási kampány véget ért, és a következő kampány még nem most, hanem néhány hónap múlva kezdődik. Tiszteletben kell tartani a választások eredményét, a többség akaratát – fejtette ki az országgyűlési képviselő, aki szerint éppen ezért a jelenleg folyamatban lévő vitákat el kell napolni, és közösen kell dolgozni, mert Vásárhely gyenge ahhoz, hogy ekkora megosztottságban is jól és hatékonyan működjön.

A képviselő arra kéri a polgármestert, hogy a kampánya során megígért békét és szeretetet hirdesse, mert ehelyett most csak békeharc van. – Akinek Hódmezővásárhely az első, az képes összefogni a célok érdekében. Én ezt ajánlom. Aki ma azért jött ide, mert politikai pankrációt akar látni tőlem, az csalódni fog. Ha polgárháborúzni akarnék, nem állnék itt – folytatta Lázár, aki arra kérte Márki-Zay Pétert, hogy a mostani vitahelyzet és forró hangulat miatt a jövő havi közgyűlésre állítsák össze a város fejlesztési céljait.

18:41: Elfogadták a zárszámadással kapcsolatos beszámolót.

Lázár: nem polgárháborúzni, dolgozni szeretnék 4

18:21: Továbbra is a zárszámadással kapcsolatos beszámoló van napirenden, mennek a kérdések és válaszok.

17:49: Megérkezett Lázár János, a térség országgyűlési képviselője.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 12

17:28: Az első napirendi pont következik, ami a 2017. évi zárszámadás. Kovács László és Varga Jánosné könyvvizsgáló ismerteti a részleteket.

17:25: Hegedűs Zoltán képviselő, a Fidesz-frakció vezetője: május 12-én ünnepelte 15 éves fennállását az Öreg-Kishomoki Kerttulajdonosok Egyesülete. Ezúton gratulált a civil szervezet munkájához, illetve felhívta a figyelmet az általuk elkészített kiadványra, ami bemutatja, hogyan született a kiskertekből egy városrész.

17:19: Vágó János fideszes képviselő: 100 év múlva nem ezekről a vitákról beszélnek majd a vásárhelyiek, hanem arról, hogy milyen volt a város kulturális élete. Ennek kapcsán megjegyezte: vasárnap magas színvonalú koncertet rendeztek Almási István néhai polgármester tiszteletére a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. Az est bevételét a síremlék megvalósítására ajánlják fel.

A képviselő még jelezte: a Szegfű utcára folyamatosan behajtanak az autósok, ami elég balesetveszélyes. Ezt vizsgálják meg, mivel ott korábban behajtani tilos táblát helyeztek el.

17:17: Szabó Pál független képviselő a tram-trainre terelte a szót. A munkálatok miatt a laktanyánál elhelyezett ideiglenes buszmegállónál nincs szemetes kihelyezve, valamint a bicikliút melletti korláthoz sok biciklit odazárnak. Ideiglenes tároló kellene oda.

Márki-Zay intézkedést ígért.

17:13: Cseri Tamás: Kis Andrea egy kérdésre nem válaszolt. Kikéri-e a tanúvallomását, vagy sem? Amennyiben igen, akkor nem kell vitatkozni, bebizonyosodik, mi történt.

Kis Andrea: minden szavát vállalja, amit a vallomásában mondott.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 9

17:01: Cseri Tamás (Fidesz) a következő felszólaló. A képviselő elmondta: tegnap a sajtóban megjelent egy hír, ami a jelenlegi városvezetést nagyban érinti. E szerint a 2000-es évek elején Kis Andrea szocialista alpolgármester elismerte, hogy a politikai karrierje előrelendítése miatt benne volt a Zuschlag-ügyben. Erről a cikket ITT olvashatja.

Cseri Tamás arra kéri Kis Andreát, hogy az ügyészségnek adott tanúvallomását hozza nyilvánosságra, hogy kiderüljön, igazak-e a sajtóban megjelent hírek. Ebben Márki-Zay Péter segítségét is kéri. – Emellett nem mehetünk el szó nélkül – jelentette ki a képviselő.

Márki-Zay Péter: adatvédelmi okok miatt nem tették még közzé az erről szóló dokumentumokat.

Kis Andrea: Zuschlag Jánost valóban ismerte, és 200 tanút hallgattak ki az ügyben, köztük minisztériumi tagokat is. Itt 70 millió forintról volt szó, viszont manapság sokkal nagyobb összegekről van szó, mégsem történik semmi.

16:58: A képviselők 10 igen és 4 tartózkodás mellett megszavazták a vizsgálóbizottság felállítását, ami a városházi felmondások körülményeit vizsgálja majd. A bizottság öt tagból áll majd, a tagokat még a mai napon kijelölik.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 13

16:51: Kószó Péter: ez eddig nem volt szokás a díszteremben, hogy közbekiabálások kísérjék a felszólalásokat. – Lassan olyan érzése van az embernek, mintha egy Fradi-MTK meccset nézne – jegyezte meg a fideszes képviselő. Úgy látja, ha ez az elkövetkezendő másfél évben is így megy, akkor nem a közös munkán lesz a hangsúly.

– Ilyen hangulatban, gyomorgörccsel nem ülhetnek be a képviselők a közgyűlésre – tette hozzá Kószó, aki szerint mindenkinek a közös munkára és az előrehaladásra kell koncentrálni.

16:41: – Vizsgálóbizottságot kellene felállítani amiatt, hogy a Városházáról Márki-Zay Péter megválasztása óta közel harminc dolgozó távozott. Ennek célja, hogy megvizsgálják azokat a körülményeket, miért történt mindez – javasolta Kovács László.

Kis Andrea alpolgármester: nem a polgármester és nem az alpolgármester volt a munkáltató ebben az időszakban, hanem Varga Ildikó május 7-i jegyző érkezése előtt Ambrus Norbert, a Jogi Iroda vezetője gyakorolta ezeket a jogköröket.

Márki-Zay Péter szerint ezeket az embereket más hivatalokba hívták át dolgozni, nem a munkakörülmények miatt mentek el.

Kovács László szerint “érdekes járvány és betegséghullám” söpört végig a munkahelyen.

16:30: Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője röviden ismerteti ezek részleteit.

Márki-Zay Péter kérdése: Benkő Zsolt szeretne-e még tájékoztatást a beruházásokról?

Benkő Zsolt: ezt rendszeresíteni kellene, és minden rendes közgyűlésre kell egy beszámolót készíteni.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 1

16:25: Benkő Zsolt fideszes képviselő arra kéri a polgármestert, hogy beszéljenek a munkáról. – A város lakosai nem cirkuszi porondmestert, hanem polgármestert szeretnének – hívta fel a figyelmet a politikus.

Márki-Zay Péter visszautasítja ezt a hangnemet.

Benkő Zsolt szerint minden hónapban arról kellene tájékoztatni a lakosságot, hogy melyik beruházás hogy áll, mivel összesen több mint százmilliárd forintról van szó. Semmit nem lehet tudni például a Klauzál utcai iskola felújításáról, valamint a vidékfejlesztési pályázatokról

A teremben forrnak az indulatok, gyakoriak a kifütyülések, huhogások, tapsolások. Eddig semmit nem ér a rendre intés.

16:23: Márki-Zay Péter minden jelenlévőt megkért arra, hogy mellőzzék a hangos véleménynyilvánítást és hallgassák végig a képviselőket.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 8

16:07: Szabó Margit hódmezővásárhelyi lakos felszólalási lehetőséget kért a képviselők és az országgyűlési képviselő munkájával kapcsolatban. Úgy látja, nem jó irányba mennek a dolgok, a fideszes képviselők visszaélnek a közgyűlésben a számbeli fölényükkel. Szabó Margit folyamatosan támadta Lázár Jánost a beszédében.

Grezsa István fideszes képviselő egyetért abban, hogy ez nem mehet így tovább, mivel ilyenre még soha nem volt korábban példa a díszteremben. – Ez a megosztottság sehová nem vezet, ezt abba kell hagyni – jelentette ki a politikus, aki szerint ez méltatlan a városhoz, a közgyűléshez és a polgármesterhez. Arra kéri Márki-Zayt, teremtsen rendet a teremben és hagyják abba a hangulatkeltést.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 7

16:05: Kovács László fideszes képviselő, a Pénzügyi Bizottság elnöke ügyrendi módosítást kér. Azt javasolja, a Belső Ellenőrzéssel kapcsolatos napirendi pontokat egymás után tárgyalják meg, mivel azok szorosan összekapcsolódnak.

A képviselők megszavazták a javaslatot.

16:03: Márki-Zay Péter megnyitotta az ülést. A grémium határozatképes, 13 képviselő van jelen. Lázár János még nem érkezett meg.

16:02: Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, a K’Art-károsultak képviselője is megjelent a díszteremben.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 6

15:54: Megérkezett Márki-Zay Péter polgármester és Kis Andrea alpolgármester. Márki-Zay Péter fegyelmezettségre inti a jelenlévőket, azt kéri, egyik oldal se provokálja a másikat.

Közgyűlés Vásárhelyen - élő! 4

15:53: Megtelt a terem, a képviselők is folyamatosan érkeznek a díszterembe. Hamarosan kezdünk.

Lázár: nem polgárháborúzni, dolgozni szeretnék 1

15:40: Már itt vagyunk a Városháza dísztermében. A tömeg a Kossuth térről ide vonult, hogy részt vegyen a közgyűlésen. Több mint száz Fidesz-szimpatizáns is eljött az ülésre. Ilyet még nem láttunk!

15:00: Demonstráció kezdődött a Városháza előtt, Márki-Zay Péter polgármester hívei gyűltek össze a Kossuth téren. Részletek és fotók később!

Lázár: nem polgárháborúzni, dolgozni szeretnék

Előzetes:

Ma délután tartja májusi rendes közgyűlését a vásárhelyi képviselőtestület. A 16 órakor kezdődő ülésen Lázár János is részt vesz, hogy tárgyaljon a grémiummal a fejlesztési elképzelésekről, célokról. A politikus ezáltal ma találkozik először Márki-Zay Péter polgármesterrel.

A közgyűlést online közvetítjük, kövesse velünk az eseményeket percről-percre!

Napirendi pontok:

Az Önkormányzat 2017. évi zárszámadási rendelete

Beszámoló a Belső Ellenőrzés 2017. évi tevékenységéről

Beszámoló a Belső Ellenőrzés 2018. év I. negyedévi tevékenységéről

Beszámoló a Jogi Iroda tevékenységéről

Beszámoló az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2017. évi tevékenységéről és mérlegbeszámolóik befogadása

Beszámoló a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ 2017. év munkájáról

Hódmezővásárhely Városáért Közalapítvány 2017. évi beszámolója

Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány 2017. évi beszámolója

Czirbusz Piroska Közalapítvány 2017. évi beszámolója

Beszámoló a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány 2017. évi tevékenységéről

Egyebek