Döbbenetes népességrobbanás Afrikában

Az ENSZ csak az elkövetkező években 60 millió afrikai bevándorlóval számol – írja az Origo, a Voice of Europe cikke alapján.

Néhány év múlva elsősorban már nem a Szíriából és más közel-keleti országokból áramló migránshullám lesz a legnagyobb kihívás Európa számára, hanem Afrika, ahonnan már most is tömegével jönnek az illegális bevándorlók a Földközi-tengeren keresztül. A fekete kontinensen ugyanis nagyarányú népességrobbanás zajlik. Míg 1980-ben még csak 477 millió ember élt Afrikában, ez mára 1,288 milliárdra emelkedett, 2050-re pedig 2,5 milliárdra fog nőni.

Az előrejelzések alapján 2100-ban akár 4,5 milliárdan is élhetnek itt, ha nem csökken a termékenységi ráta. Ha csökken, akkor is 3,8 milliárdan lehetnek majd.

Miközben az elmúlt 38 évben Afrika lakossága 811 millióval növekedett a masszív kivándorlás ellenére,
addig Németország népessége az erőteljes bevándorlás következtében is csak 4 millióval nőt, 78 millióról 82 millióra emelkedett. A régió túlnépesedése, és ennek tudható be az éhezés, az ivóvízhiány, a munkanélküliség, mivel
a gazdaság teljesítménye (főképp a mezőgazdaság) nem tudja tartani a lépést a demográfiai robbanással.
A több tízmillió fiatal így úgy érzi: nem marad más lehetősége, mint a gazdag Európába menni. További érdekes részletek az Origón.