Csökkenti a németül nem tudó bevándorlók támogatását Ausztria

Ausztria csökkenti a szociális alapjuttatásokat azoknál a külföldieknél, akik nem tudnak jól németül, és a nagycsaládosok alapjuttatásait is megnyirbálja. A magyarokét is. Aki most az országban él, öt év haladékot kap a nyelvtanulásra.

Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondta: ezzel akarják megakadályozni, hogy az osztrák szociális rendszer ösztönözze a bevándorlást az országba. A javaslat különbséget tesz azok között, akik már Ausztriában élnek és azok között, akik újonnan érkeznek az országba. Az EU-országokból, így Magyarországról, illetve a harmadik országból érkezők öt éves haladékot kapnak az előírások teljesítésére.
A kormánykoalíció által kidolgozott kezdeményezés szerint a havonta járó összeg továbbra is 863 euró (275 ezer forint) lesz, de körülbelül háromszáz euróval kevesebbet kapnak majd azok, akik nem teljesítenek bizonyos előfeltételeket, mindenekelőtt nem tudnak középfokon németül, vagy haladó szinten nem beszélnek angolul.

Az osztrák tartományai jelenleg saját hatáskörükben szabályozzák a családokra vonatkozóan járó juttatásokat. Van, ahol gyerekenként ugyanakkora pótlék jár, máshol pedig a negyedik gyermektől csökken az összeg. A jövőben már a második gyerek után csökkenni fog a juttatás, a harmadik után pedig jelentős mértékben. Hírügynökségek szerint az új szabályozás leginkább a migránscsaládokat sújtja majd, ahol általában több gyermek születik, mint egy átlagos osztrák családban. A gyereküket egyedül nevelő szülők az új szabályok szerint jobban járnak majd.

Az intézkedés célja a munkavállalásra való ösztönzés, illetve azt akarják elérni, hogy a bevándorlás ne terhelje túl az osztrák jóléti rendszert. Kurz szerint 2012 óta 60 százalékkal nőttek az úgynevezett “minimális védelem” keretében kifizetett alapjuttatások. A kancellár félelmetesnek nevezte azt, hogy az erre jogosultak nagy része Bécsben él, és körülbelül a fele külföldi.

Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár az “exponenciálisan növekvő” költségekkel indokolta a csökkentés tervét. A törvénytervezetet a kormány tervei szerint már júniusban a parlament elé terjeszti.