Hársfavirág szüret a Kisfaludy utcában 4

Ritkán látható dologra figyeltünk fel a Kisfaludy utcában. Egy idősebb férfi egy kisszéken egyensúlyozott egy fa alatt, míg egy asszony az árokszélen áll, karján egy garabollyal, s szedtek valami. Nem, nem meggyet vagy cseresznyét. Hársfavirágot.

Rébék Imre és felesége meglehetős gyakorlattal csipegette le a járda és az árok közt álló egyik nagyra nőtt hárs virágait. Mint mondták, nem mindegy melyik hársról és mikor szedik annak gyógyító virágait.

– Nagyon rég, évtizedek óta szedjük ilyenkor ezekről a fákról a virágot. A 100. születésnapját ünneplő édesanyám ugyanis itt lakott. Ő is szedte. Gyerekkoromban is az ebből főzött virágot ittuk – mondta Rébék Imréné, s közben serényen járt a keze, nagy gyakorlattal szüretelte a „termést”. Mint az ős és a férje egybehangzóan mondták, az idei termésből is tea lesz, ugyanis ezt szokták telenként, de az év többi részében is inni.

– Nagyon egészséges, mézzel eső osztályú. Nem szedjük le a fáról az összes virágot, csak két garabollyal, ennyi fedezi az egész évi szükségletünket – mondta Rébék Imre. Hozzátette: még tavalyi termésből is maradt, pedig minden nap teáztak belőle.

Hársfavirág szüret a Kisfaludy utcában 3

A szüret eredményét nem szabad megmosni – mondta a házaspár, s meg is mutatta, hogy mit csinálnak vele: egy szúnyoghálós keretre terítették ki, hogy megszáradjon, majd szövetzsákba teszi, s abban eláll.

– Régen nagyon sok hársfa volt a sétálóutcában, s sokan is szedték maguknak, vagy adták le a Herbáriába. Mára leszoktak róla, megveszik a boltit. A hársfatea egyébként nem csak finom, de jó megfázásra és torokfájásra is, de nem cukorral, mézzel kell inni, az hozza ki az igazi ízét – tette hozzá Imre bácsi.