A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 8

A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig. Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara címmel nyílt kiállítás a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban. A tárlatot Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitotta meg.

A Kökénydombi Vénusztól a NASA-ig. Hódmezővásárhely kerámiaművészete és kerámiaipara címmel nyílt kiállítás a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban. A korábban a budapesti Vigadóban bemutatott tárlatot Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, a vásárhelyi kerámiaközpont vezetője rendezte, s szándékai szerint a kiállításon látható csaknem kétszázötven művésztől való mintegy négyszáz alkotás reprezentatív válogatást nyújt az idén húsz esztendős hódmezővásárhelyi kerámia szimpóziumok anyagából.

A tárlatot Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy ezek az alkotások a vásárhelyi agyagmegmunkálás és fazekasmesterség díszítőmotívumainak világára is reflektálnak, ugyanakkor magukban hordozzák alkotójuk kulturális és művészi hátterét, esztétikai értékrendjét és technikai kísérletező kedvének lenyomatát is. Az igazgató szerint a nemzetközi hátterű kiállítás – ahol a művészek köre a magyartól a csehen, szlovákon, francián, törökön keresztül a németig terjed – a hódmezővásárhelyi kerámia több évezredes tradícióiba szépen illeszkedő folyamatokról tanúskodik.

A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói

Az augusztus 10-ig, hétfőtől péntekig 10 órától 16 óráig, a hódmezővásárhelyi Nagy Sándor utcai Nemzetközi Kerámia Központban megtekinthető tárlat megnyitóján a zenéről Vágó János Bessenyei-díjas kürtművész és Lauer Ágnes zongoraművész gondoskodott.

A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 16 A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 15 A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 14 A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 13 A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 12  A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 10 A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 9 A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 7 A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 6 A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 5 A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 4 A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 3 A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 2 A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 1A vásárhelyi kerámia évezredes tradíciói 11