Szabó Bálint: vesztegetni és fenyegetni próbálják a K’Art-károsultakat! 3

Azt mondják a kifizetetlen alvállalkozóknak, hogy ha tanúskodnak, nem kapnak többé munkát Hódmezővásárhelyen – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. A K’Art-károsultak képviselője szerint azonban nem szabad ennek engedni, hanem bízni kell a nyilvánosság erejében és abban, hogy az ügyben végül igazságos ítélet születik.

Csütörtök délután második alkalommal ült össze a K’Art-ügyben felállított ideiglenes önkormányzati vizsgálóbizottság. Ezt megelőzően tartott sajtótájékoztatót Szabó Bálint jogász, aki kifejtette, azt szeretné, hogy végre mindenki értsen egyet azzal: az ügy Hódmezővásárhely legjelentősebb gazdasági és közéleti bűncselekménye.

Szabó Bálint: vesztegetni és fenyegetni próbálják a K’Art-károsultakat!

– Politikai hovatartozás nélkül mindenki lássa be, hogy a 60 alvállalkozást 800 millió forinttal megkárosítókat és a haszonélvezőket el kell ítélni – folytatta a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, aki reméli, hogy azok, akik a lopott pénzből politikai vagy gazdasági hasznot húztak, nem felfüggesztett, hanem letöltendő börtönbüntetést kapnak majd.

Hozzátette, az elmúlt napokban a K’Art-károsultak azzal keresték meg, hogy

fenyegetéseket kaptak helyi üzleti és politikai köröktől.

Szabó Bálint: vesztegetni és fenyegetni próbálják a K’Art-károsultakat! 7

Maga a fővállalkozó próbálta meg őket rávenni, hogy cég és cég között történjen meg a kártalanítás, de olyan is volt, hogy Márki-Zay Péterhez közel álló személyek azt mondták az alvállalkozóknak, hogy maradjanak ki a tanúskodásból, mert az eddigieknél sokkal több pénzt tudnak majd keresni jövőbeli beruházásokon. Sőt, olyanról is tudunk, akit megfenyegettek, hogy ne folyjon bele a helyi politikai életbe, mert nem kap több munkát a településen, és könnyen úgy járhat, mint azok a vállalkozások, akik az elmúlt egy hónapban a városvezetés célkeresztjébe kerültek. Tehát fennáll a vesztegetés kísérlete

– ismertette újságírói kérdésre a jogász.

Úgy véli azonban, hogy a károsultaknak nem szabad félniük, hanem a nyilvánosság erejét kell használniuk és bízniuk kell abban, hogy az ügyben végül igazságos ítélet születik.

Mint mondta, továbbra sem tisztázott, hogy Márki-Zay Péter kapott-e, és ha igen, akkor mekkora összeget a K’Art-cégcsoporttól, vagy annak vezetőjétől, Kendi Imrétől a polgármesteri kampányára. – Nem támadni akarom a polgármestert, csak azt szeretném elérni, hogy ő is segítsen az ügy feltárásában és a károsultak kifizetésében – tette hozzá.

Szabó Bálint: vesztegetni és fenyegetni próbálják a K’Art-károsultakat! 1

A sajtótájékoztatón egy károsult, Deli Kornél is részt vett. A kaposszekcsői egyéni vállalkozó Dombóváron, egy kazángyártó cég bővítésénél végzett földmunkákat a K’Art-nak 2008 körül. A szolgáltatás 60 százalék fizették ki, a maradék 40-et nem. A vállalkozó kára mintegy 6 millió forint.

Az erről szóló videót itt tekintheti meg:

Az ülés nyilvános részén Szabó Bálintot hallgatták meg az ügy eddigi részleteiről, majd zárt ülést rendeltek el. Márki-Zay Péter nem vett részt a Házasságkötő Teremben tartott tanácskozáson.

Szabó Bálint: vesztegetni és fenyegetni próbálják a K’Art-károsultakat! 4

Az ügyről már a Szegedi Járásbíróság is tárgyal, a legközelebbi alkalom május 30-án, szerdán lesz.