"Majd' kiesik a biciklik kereke a susáni utakon"

Ezt két, a városrészben élő hölgy és egy úr mesélte portálunknak ma délután azt a sajtótájékoztatót megelőzően, ahol Bálint Gabriella, települési képviselő már jó hírről tájékoztathatta őket: a Járható Vásárhely Program keretében összesen 13 utcát újítanak fel a környékben.

Kiemelt fotónkon a Róka utcában élő Papp Gábor mutatja éppen, miről is beszélgettek a szintén Susánban élő hölgyekkel, szóváltásunk közben arra is kitért: még annak idején, 1988-ban ő kezdeményezte a földes utca leburkolását, és járta körbe a szomszédokat, hogy aláírásukkal támogassák azt. Majd ez 1989-ben meg is történt.

Azóta azért eltelt néhány év, kisebb- nagyobb felújításokat végeztek rajta, de az nem az igazi

– tette mindehhez hozzá mosolyogva.

Majd' kiesik a kerékpárok kereke a susáni utakon 1
Papp Gábor, az első, “önerős” aszfaltozást támogatók aláírásait tartalmazó, 1989-es dokumentummal

Fátyol Lajosné véleménye szerint áldatlan állapotok vannak – egy másik hölggyel arról beszélgettek: sokan attól félnek, kiesik a biciklijük kereke.

Majd' kiesik a kerékpárok kereke a susáni utakon 2
Fátyol Lajosné

Én mondjuk már főleg autóval járok, de azt is nagyon rázzák ezek az utak. Nagyon szeretnénk, ha végre rendbe tennék őket. Reméljük, hogy ezek a viták, amik most mennek emiatt, nem fogják ezt megakadályozni. Kicsit félünk azért, hogy megvalósul-e a felújítás

– utalt a szintén Susánban élő hölgy a Járható Vásárhely Program eddig meglehetősen viszontagságos “életútjára”, melyet végül ugyan a költségvetés módosításának soronkénti megszavaztatásával, de elfogadott a közgyűlés. Bár Márki- Zay Péter polgármester és Kis Andrea alpolgármester nem támogatta azt.

Bálint Gabriella települési képviselő azonban igyekezett megnyugtatni a susániakat: már kész a terv a felújításra váró utcákról:

Susánban a Róka utcát, a Kistópart utcát a Tavasz utcától kifelé, a Rekettye, a Nyár, a Tölgyfa, a Bezerédi, a Révész, Hold, a Vidám, az Almási, a Nyúl, a Fűz és a Levél utcákat kívánjuk még idén felújítani.

– sorolta hosszan a képviselő, majd hozzátette: 2010-től kezdődően két évente önerős járdaépítési programokat indítottak már a városban, egy- egy ilyen program keretében pedig alkalmanként 5000- és 7000 méter járda újult meg. 2014-től a felújított, vagy újonnan épített utak hossza több mint 10 000, a kerékpárutaké is szintén több mint 10 000 méter volt, valamint ezenkívül TOP pályázat keretében további 14 000 méter kerékpárút újulhatott meg. Az északi és a keleti elkerülőutakról pedig még nem is esett szó.

Majd' kiesik a kerékpárok kereke a susáni utakon 3

Engem a munkám során mindig egy nagyon szép ókori mondás vezérelt, amely így szól: “Ha ott a szíved, mindig találsz megoldást, ha nincs ott a szíved, mindig találsz kifogást.” Én a megoldások jegyében bízom abban, hogy ezeknek az utaknak a felújítása meg fog történni, és a programot 2019-ben is tovább tudjuk vinni

– zárta tájékoztatóját Bálint Gabriella.