Lázár János munkára jelentkezett Algyőn

Az országgyűlési képviselő a település tucatnyi rövid és középtávú fejlesztési tervéből számoshoz máris azonnali segítséget ígért.

Lázár János országgyűlési képviselő bejelentette, választókörzete mind a 19 települését felkeresi pár héten belül. Találkozik a település vezetőivel és képviselőtestületeivel és azt kéri, határozzák meg a település rövid és középtávú fejlesztési tervét, kiemelve azokat az elképzeléseket melyekben a segítségére, támogatására számítanak. A képviselő Mártély után most, csütörtökön Algyőre látogatott – írja a Vásárhely24.

Az algyői testületi ülés első felvonásaként Molnár Áron köszöntötte a képviselőt, majd felvázolta Algyő terveit. A település fejlesztési tervei között szerepel az óvoda bővítése, vagy egy vadonatúj intézmény felépítése. Állandóan napirenden van egy idősek otthonának építése, melyet elsősorban befektető, külső üzemeltető bevonásával képzelnek el. Felújítanák a Vásárhelyi és a Kastélykert utcákat, mely azonban nagy falat még a jó iparűzési adóval rendelkező Algyőnek is, így a 2-2,5 milliárdos beruházást több lépcsőben, illetve pályázat segítségével valósítanák meg. Tervek között szerepel a másik fő utca, a Bartók felújítása, valamint a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése.

A 47-es felújítása, 4 sávúsítása után veszélyessé vált a Kastélykert utcai csomópont, a Halászcsárdánál, itt nemrég is történt baleset. Ennek biztonságossá tételéért mielőbb szeretnének sikeresen lobbizni.

Az ipari park kihasználtsága 100 százalékos, így ott csarnokot építenének új vállalkozásoknak. A fürdőben a gyógyászati turizmust fejlesztenék, valamint szeretnének egy kézilabda csarnokot, mivel NB 1 B-s férfi és női csapat működik a településen, illetve 250 gyermek, zömében algyői, űzi ezt a sportot. Felmerült még egy honvédelmi sportközpont és lőtér Algyőn történő megépítése is.

A középtávú tervek között a Sárga iskola átalakítása, településközpont kialakítása, a tűzoltólaktanya átépítése, Agropark projekt, sportkollégium és élménymedence építése a fürdőben szerepel.

Lázár János a nem rövid lista megismerése után kijelentette, nagyon fontos időszak következik az ország, így a régió és a település életében is. Minden településnek meg kell terveznie, hogyan képzeli el 2020 után jövőjét. 2019-ben ugyan lesz még két választás, de utána akár 10 évre is előre tervezhet egy település.

Algyő kivitételesen jó helyzetben van, mondta, de természetesen mindenhol van olyan, ami lehetnek jobb, de problémái nem hasonlíthatók össze a megye déli részén, a határ mentén fekvő településekkel.

Kijelentette, azok fejlesztési tervek a legjobbak, melyek bevételt teremtenek, vagy ennek elősegítését szolgálják. Ilyen az ipari parkban történő fejlesztés, a szolgáltatások, vagy a turizmus fejlesztése is.

Elmondta, ha javasolhatja, új óvodában gondolkodjanak, mintsem a régi bővítésében. Az idős otthon létesítéséhez pedig az egyházak bevonását javasolta a képviselő.

Hangsúlyozta azt is, a kormány Modern Faluk Programját kiemelten fogja támogatni, különösen az utak felújítását, szilárd burkolat kialakítását mindenhol. Azt javasolta, a fő utca kezelését a település vegye át a Közúttól, így könnyebb lesz forrást találni a felújításukra. A Halászcsárda melletti 47-es csomópont biztonságossá tételében Lázár János azonnali, gyors segítséget ígért. Elmondta, ha a több milliárdos 47-es projekt mindenhol a legjobban sikerült, ez a csomópont sem lehet hiányos.

A tram traim építéséről – melyet mint elhangzott az algyőiek is nagyon várnak már – elmondta, az a településnek is újabb lehetőségeket jelent. Szegedi központtal, még Makót is beleértve, általa elkezd integrálódni az agglomeráció, pozitív hatást gyakorolva az élet minden területére, különösen a munkahely teremtésre.

A tram train kapcsán Algyőn megújul az állomás, a megálló, a kerékpártároló, az oda vezető út és egyáltalán a vasútállomás környéke. A projekt kapcsán felmerült az is, egy településen belüli, elektromos buszjárat közlekedhetne a megállóig, illetve az ipari parkig. A 47-esen való átkeléshez pedig lehet, hogy egy gyalogos és kerékpáros hidat kellene építeni a főút fölé.

Lázár János még kijelentette, választókörzete egyetlen képviselőtestületével sem fog politikai vitát folytatni, csupán szakmai vitákra készül. Párthovatartozás nélkül segíteni szeretné az összes település elképzelését 2019-ig és az azt követő időszakban is.