Dombi-Kiss László

Továbbra is összekacsint a kormányellenes pártokkal az agrárvállalat? A Jobbik keze még mindig bent tartja a lábát? De félre a tréfát: tanulságos olvasói felvételeket kaptunk, majd érdekes válaszokat a Hód-Mezőgazda Zrt.-től.

Hódmezővásárhelyen hosszú idő óta beszédtéma (több mint nyílt titok) a Fidesz (pontosabban a korábbi városvezetés) és a Hód-Mezőgazda Zrt. közötti szembenállás. A hol élesebb, hol lappangóbb feszültség a cég 2003–2004-es privatizációjának kapcsán ütötte fel a fejét, ennek mentén kristályosodtak ki a törésvonalak. Anno az önkormányzat is szeretett volna tulajdonrészt szerezni a helyi gazdálkodók érdekeit biztosítandó, de ez irányú törekvései nem jártak sikerrel, így magántulajdonosi kézbe került a vállalat.A hódmezővásárhelyi képviselő-testület 2004-ben hiába kérte az akkori, Medgyessy Péter által vezetett MSZP–SZDSZ-es kormánytól és a vagyonkezeléssel megbízott szervezetektől, hogy ne értékesítsék a társaságot: megkeresésük eredménytelen volt, nem sikerült megállítani a balliberális privatizációs gépezetet.

A magánosítás óta nem egyszer hozták összefüggésbe a céget a vásárhelyi baloldali pártokkal és a (korábban jobboldali) Jobbikkal, és több olyan politikai csomópont is kirajzolódott, melyek erősítették a Hód-Mezőgazda és a Fidesz-ellenes helyi erők közötti kapcsolat létéről szóló városi híreszteléseket.

2010–2011-ben Lázár János országgyűlési képviselő – még mint polgármester – kezdeményezésére belső kormányzati vizsgálat indult a – város szerint indokolatlan – privatizáció kapcsán. Ennek keretében arra kerestek választ, miért, mennyiért adta el az állam a céget, milyen arányban van egymással a vételár és a megszerzett vagyon, hogyan jártak el a dolgozókkal, betartották-e a privatizációs törvényt, kik voltak a vásárlók. A fideszes politikus akkor arra hivatkozott, a privatizáció érzékenyen érintette a város mezőgazdasági életét, hiszen több ezer vásárhelyi család megélhetését biztosítja a mezőgazdaság, és aggodalomra ad okot, hogy négy természetes személyé lett Hódmezővásárhely egyik legjelentősebb és az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalata.

A vizsgálat lezárultával Lázár Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztossal közösen tett feljelentést. A privatizáció ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya. Budai Gyula akkor azt közölte, vizsgálata szerint a Hód-Mezőgazda privatizációja során több mint egymilliárd forint kár érte a magyar államot, ugyanis a magánosítás előtt 2,7 milliárd forintra becsülték fel, ami a hódmezővásárhelyiek szerint eleve alacsonyabb volt a valós értékénél, végül azonban csupán 1,7 milliárd forintért került át az új tulajdonosokhoz. Mivel aztán nem találtak bizonyítékot, a nyomozás bűncselekmény hiányában később megszűnt. A Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, Antal Gábor egyébként kitartott mellette, hogy a társaság megvásárlásakor, valamint az azt követő időszakban a működtetése során semmiféle bűncselekményt, visszaélést, jó erkölcsbe ütköző magatartást nem követtek el, és hasonlóan nyilatkoztak a sajtónak a tulajdonosok is.

Érdekesség, hogy az idő tájt a vásárhelyi képviselő-testület többször is tárgyalta a privatizáció ügyét, és sajtó-híradások felhívták a figyelmet, a városatyák döntő többsége örömét fejezte ki a vizsgálat és a nyomozás kapcsán, a Jobbik – melynek helyi elnöke, Dombi-Kiss László a Hód-Mezőgazda alkalmazásában állt – feltűnően csöndben maradt, nem nyilvánított véleményt az ügyben. Annak ellenére így tettek, hogy a város vezetése határozottan kérte, foglaljanak állást, a céget privatizáló magántulajdonosok vagy a mezőgazdaságból élő sok ezer vásárhelyi család oldalán állnak-e.

Dombi-Kiss László

Dombi-Kiss László Jobbik-elnök személye azóta is több alkalommal került szóba és különös megvilágításba a Hód-Mezőgazda kapcsán. A Promenad.hu a minap olvasói fotókat kapott, melyek tanúsága szerint

a Sneider Tamás (Vona Gábor) által vezetett párt helyi főmuftija rendezői kitűzővel segédkezett az állattenyésztési napokon.

Ennek kapcsán portálunk megkérdezte a cég vezérigazgatójától, hogy a jobbikos politikus jelenleg is a Hód-Mezőgazda alkalmazásában áll-e, ha igen, kap-e munkaviszonyból vagy egyéb szerződéses jogviszonyból származó jövedelmet.

Antal Gábor vezérigazgató megkeresésünkre azt közölte, Dombi-Kiss László munkaviszonya 2016 végén megszűnt a Hód-Mezőgazda Zrt.-nél, jelenleg egy 36 négyzetméteres gazdasági helyiséget bérel a társaságtól, melytől egyébként semmiféle jövedelmet nem kap.

Ha a munkaviszony a vezérigazgató állítása szerint meg is szűnt, az olvasói felvétel és a rendezői kitűző cáfolni látszik, hogy bármiféle végleges szakítás következett volna be a felek viszonyrendszerében, azaz nagyon is úgy tűnik, hogy nem múlt el a szerelem: továbbra is igen szoros Dombi-Kiss László kötődése az agrárvállalathoz.

Fotók: Olvasó-tudósító