A Vajdaságban jártak a Klauzál és székkutasi Gregus iskola diákjai

Május 7 – 11-e között a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola és a Székkutasi Gregus Máté Tagintézmény 41 diákja Határtalanul! kiránduláson vett részt a Vajdaságban. A címlapképen a gyerekek a zentai csata emlékművénél.

A  Klauzál Gábor Általános Iskola immár 7. éve pályázik Vajdaságba Határtalanul! kirándulásokra. Ezen utazások célja, hogy a 7. osztályos tanulókat érzékenyítsék a határon túli magyarság történelme, sorsa, kultúrája iránti fogékonyságra.

A Vajdaságban jártak a Klauzál és székkutasi Gregus iskola diákjai 1

Az első napon a 41 fős csapat Szabadka belvárosával ismerkedett. Fölkeresték az 1912-ben, Jakab Dezső és Komor Marcell tervei alapján készült szecessziós városházát, ahol idegenvezető mutatta be a dísztermet a magyar történelem jeles alakjainak színes üvegfestményeivel gazdagon díszítve, melyek Róth Miksa műhelyéből kerültek ki. Feljutottak a szabadkai városháza 45 méter magasan található kilátójába is, ahonnan kiváló panoráma nyílik Magyarországra, mely csupán 7-8 kilométernyire van innen légvonalban, illetve a palicsi tóra és magára a városra is nagyszerű a kilátás. Végigjárták Szabadkán a korzót, ellátogattak Kosztolányi gimnáziumába, mely jelenleg Svetozar Markovic Gimnázium, itt koszorúztak, verset olvastak Szarapka Tibor 2014-ben készült, A gimnazista című szobránál. Fölkeresték a Kosztolányi emlékszobát a gimnáziumban, ahol érdekességek olvashatók a költő életéről. Látták a Raichle-palotát, a Szent Teréz Székesegyházat, a szabadkai Zsinagógát, a fasizmus áldozatainak emlékművét, a kék szökőkutat, melyet Zsolnay-kerámia díszít… Ellátogattak a Kosztolányi Dezső Gimnáziumba, ahol annak igazgatója bemutatta az iskolát, beszélt eredményeikről.

A Vajdaságban jártak a Klauzál és székkutasi Gregus iskola diákjai 2

A palicsi állatkertben.

A délutánt Palicson töltötték, ahol Vermes Lajosra emlékeztek, aki Pierre de Coubertin bárót megelőzve majd’ 20 évvel, 1880-ban Palicson olimpiát szervezett görög mintára. Koszorúztak szobránál a Bagolyvár, az első olimpiai falu mellett, megcsodálták a palicsi tavat, mely Tolnai Ottót ihlette, majd ellátogattak az állatkertbe. Palics állatkertje a ’40-es években épült, szecessziós stílusú, mintegy 60 faj 600 képviselőjének ad otthont. Itt több órát töltöttek. Este elfoglalták szállásunkat Zentán, a Royal hotelben, mely 4 éjszakára biztosította szállásukat. Az ódon szálloda személyzete nagy szeretettel fogadta a csapatot, nagyon finom ételeket kaptak itt egész héten, kényelmünkről kiválóan gondoskodtak.

A második napot Zentán töltötték. Délelőtt a városházát keresték föl, melynek kiállító termében a zentai csatával ismerkedhettek, illetve 45 méteres tornyából csodálhatták a nagyszerű kilátást a városra és környékére. Ezután a zentai csata emlékművénél koszorúztak, a tanulók verset olvastak. Ebéd után a Stevan Sremac Emlékiskolába látogattak, ahol nagy szeretettel fogadták a csapatot. Immár 7 esztendőre tekint vissza e testvériskolai kapcsolat. Hagyománycsere keretében egymás városával, iskolájával, történelmével ismerkednek a tanulók, illetve baráti sportmérkőzéseket is vívtak az iskola udvarán.

A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei

A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei
A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei
A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei
A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei
A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei
A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei
A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei
A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei
A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei A Vajdaságban jártak a Klauzál és a Gregus hetedikesei

A harmadik napon Péterváradra látogatott a kis csapat, ahol az erődítmény alagsorába is lejutottak, és ismerkedtek a 18-19. század történelmével, a hadászattal. A föld alatti katonai objektumban 1 kilométert bejártak a 16-ból, mely Európa leghosszabb alagútrendszerévé teszi a péterváradit. Megismerték az itt élő katonák mindennapjait, hol és hogyan étkeztek, aludtak, harcoltak. A Sahat-torony órája alatt fotók készültek, majd indultak tovább a Fruska Gorába, ahol idegenvezető várta a csapatot egy 3 kilométeres túrára. A Tarcal-hegységben egy mesterséges tavat, egy barlangot, és egy kilátót sikerült megcsodálniuk…

A negyedik napon Belgrádba látogattak, a Kalemegdanba. Nándorfehérvár győztesénél, Hunyadi János jelképes emlékművénél koszorúztak és verset olvastak. Megcsodálták a Győztes szobrát, aki a Duna-Száva összefolyás fölé magasodik Belgrádban. Fölkeresték a Hadtörténeti Múzeumot, ahol a kőbaltától az atombombáig tekinthettek meg fegyvereket.

Az utolsó napon Zobnaticán (Andrásnépe) látogatták meg Törley Bálint kastélyát, valamint az angol telivérekből álló ménest. Itt sok-sok lovat simogattak a gyerekek! Majd a topolyai strandon pihentek néhány órát hazaindulás előtt. Este 18 órakor érkezett haza a csapat, a Klauzál iskolához. Remélem, mindenki sok élménnyel gazdagodott! – számolt be az útról Kovács Szabina projektvezető.