Új tűzoltóautót kapnak a földeáki önkéntesek

A földeáki önkormányzat közösen és sikeresen pályázott a romániai Valkány községgel egy határon átnyúló projektre. Ennek köszönhetően a számos rendezvényt szerveznek közösen a települések, kurzusokon vehetnek részt az önkéntes tűzoltók, illetve felszereléseket és egy-egy tűzoltóautót is vásárolnak majd – írta a makohirado.hu.

A földeáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület több mint 125 éve működik, folyamatosan bővül tagszámmal működik. Jelenleg 30-an alkotják önkéntes alapon a tűzoltóságot. Nemcsak Földeákon, hanem Óföldeákon, Igáson és akár Sándorfalván is dolgoznak, ha úgy hozza az élet. A SafeArea elnevezésű, határon túl átnyúló pályázatnak köszönhetően eszközeiket és tűzoltóautóját is fejlesztheti az egyesület.

A keddi nyitókonferencia előtt Hajnal Gábor polgármester elmondta, a tükörpályázat által Valkánnyal közösen a katasztrófavédelmi programot hoznak létre, amely által az önkéntesek képzéseken vehetnek részt, felszereléseket vásárolhatnak majd. A két település 70-70 millió forintot nyert erre a célra.

– A földeáki projekthez kapcsolódik Óföldeák, Kiszombor, Apátfalva, Magyarcsanád, Pitvaros és Királyhegyes is. Ez a plusz hét település adta azt az alapot, amely létszámra megkaptuk azt a támogatást, amelyből egy 6 személyt, illetve 4 köbmétert szállító tűzoltóautót tudunk beszerezni – fogalmazott a polgármester. Bár most is van egy 32 éves IFÁ-ja az egyesületnek, a gép nem megy nyugdíjba: ugyanúgy dolgozni fog, mint az új tűzoltókocsi.

Új tűzoltóautót kapnak a földeáki önkéntesek 1Adina Galu, Valkány alpolgármestere elárulta, a projekt legfőbb előnye az eszközbeszerzés, amely hiányzott Valkányról és a környező településekről is. A tapasztalatcserét is kiemelte, hiszen a 125 éves földeáki önkéntesek hatalmas gyakorlattal és hozzáértéssel rendelkeznek, amelyből a valkányi tűzoltók tanulhatnak majd.