Már 21 szerződést aláírtak a Csengettyű köz 100 lakásában élők 1

A szóbeszéddel ellentétben nem állt le az időközi a Minőségi Otthoncsere Program, mely megindulását még tavalyi vásárhelyi látogatásakor Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be.

100 lakás található a Csengettyű közi szalag tízesben. A Modern Városok Program eredeti elképzelései szerint ezt szeretné visszabontani a város (majd felmerült, hogy katonákat, aztán, hogy a bontásig önkormányzati bérlőket költöztetnének a megüresedett otthonokba). Ennek csak az az árnyalatnyi akadálya, hogy a lakások magántulajdonban vannak. Azaz, hát ez sem akadály, hiszen aki akar, kiszabadulhat a panelből, s akár magánházba s költözhet, mégpedig állami segítséggel. Aki pályázik a cserére, az ha vásárhelyi magánházba megy 12, míg ha nem házgyári technológiával épített szintén vásárhelyi lakásba, akkor 10 millió forintot kap, azaz a város ennyiért vásárolja meg a lakását.

A támogatás mértéke 15 százalékkal (azaz legfeljebb 900 ezer forinttal) emelhető két, vagy többgyermekes család esetén. A város a Csengettyű közt elhagyók új ingatlanjaira azonban 10 évig jelzálog jogok jegyeztet be. További részletek a programról itt olvashatók.

A utóbbi időben azonban elterjed a városban, hogy leállt a Minőségi Otthoncsere Program, azaz egészen pontosan az a szóbeszéd terjed, hogy azt a polgármester leállította.

Megkárdezük a városházát, ahonnan megtudtuk, a Minőségi Otthoncsere Programra eddig a 46 pályázat érkezett, 24 esetben támogató döntés született, 21 szerződés már alá is írtak, további 22 pályázat elbírálása folyamatban van. A program nem állt le, a város az értékbecslésre, illetve az energetikai tanúsítványok kiállítására vonatkozó vállalkozói szerződése lejárt, de hamarosan újra megkötik azt.

A kiköltőzők jó része családi házba ment. Az azonban biztosnak tűnik, hogy nem lesz gyors az épület tulajdonosai kivásárlása, hiszen nagyon sokan ragaszkodnak, a távfűtéses, liftes kényelemhez.