Sok a csiga a kertben? Fojtsa őket sörbe! 1

Évről évre egyre jobban megkeseríti a kertészetek, de még a hobbi, házi kertek gazdáit is a hazánkban is elszaporodott meztelen csigák. Közülük is talán a legkártékonyabb a spanyol csiga, amely óriási étvágyának köszönhetően nagy károkat tud okozni a veteményesben. Mutatjuk, Bálint gazda hogyan lehet védekezni ellenük!

Ősi módszer, hogy a csiga járataira hamut, tojáshéjat, sót, műtrágyát szórnak, amely a csiga járómirigyeit elpusztítja és a csiga halálát okozza. Ha este nyirkos zsákdarabot vagy egyéb textíliát terítünk a növények közé, akkor reggel sok csigát fogunk az anyag alatt találni. Ezeket forró vízben lehet elpusztítani.

Szeretik a sört! Üres konzervdobozt félig megtöltünk sörös vízzel és leássuk a veteményes ágyásba vagy a fóliasátorba. Reggelre teli lesz az edény a sörbe fulladt csigákkal.

A csigák ellen sokféle csigaölő szer kapható a kereskedelemben, ezeket azonban csak ott szabad kiszórni, ahol a növényeket nem használjuk étkezésre. Saláta, zöldhagyma, hónapos retek között ne használjuk!

Sok a csiga a kertben? Fojtsa őket sörbe!

Újabban megjelent a spanyol, meztelen csiga. Ez nagyobb testű, 12-15 cm hosszú jószág és roppant falán, minden növényt, válogatás nélkül meg rág, de a vastag, húsos levelű növényeket, a gumókat, a gyökereket, a gombákat szereti a legjobban. Szívesen tartózkodik parlagon, a zavartalanul fejlődő, szaporodó gyomok hűvös, nyirkos árnyékában! Fénykerülő, éjszaka táplálkozik. A megmászott növényeket ürülékével, nyálával elszennyezi!

Ez ellen is lehet csigaölő granulátumokkal védekezni, valamint valamennyi, előbb leírt módon is.

Sok módszert próbáltak már ki ellene, több-kevesebb sikerrel. Ilyen pl., hogy a természetes ellenségei, a futóbogarak, a futrinkák, a bábrablók sok, kisebb csigát elpusztítanak. Fogyasztják őket a varangyos békák, a fogoly, a fácán, a sün és a vakond is.

Ahol tömegesen jelennek meg, ott 60-80 cm magas dróthálót feszítenek ki a megvédendő terület körül.

Forrás: balintgazda.hu